Çiçeği Burnunda CI Bloom iki Yaşında - ArtDog Istanbul
Özer Toraman, “Say What You Will”, tuval üzerine yağlı boya, 120X250 cm, 2023, PiArtworks

Çiçeği Burnunda CI Bloom iki Yaşında

///

CI Bloom ikinci yaşına girmeye hazırlanıyor. 31 Mayıs- 4 Haziran tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonu’nda gerçekleşecek olan fuarda 23 galeri ve inisiyatif yer alacak. Fuar aynı zamanda kâr amacı gütmeyen yaratıcı endüstriler için de bir buluşma noktası olmayı hedefliyor. Bölgenin yeni nesil sanatçılarını ve sanat profesyonellerini bir araya getirecek fuar, Borusan Otomotiv BMW Türkiye, Paribu ve LG OLED evo partnerliğinde gerçekleştirilecek. CI Bloom’un Seçici Kurulu tarafından davet edilen katılımcı galerilerinin yanı sıra fuar, özel projelere ve inisiyatif katılımlarına yer vererek, Türkiye sanat sektörünün gelişmesini ve çeşitlenmesini hedefliyor. Mimarlık, çağdaş sanat ve dijital sanat odaklı konferanslara da programında yer verecek fuar yabancı basın ve uluslararası müzelerin temsilcilerini, yöneticilerini ve destekçilerini özel bir tur programıyla bir araya getirecek.

CI Bloom’un ikinci edisyonunda seçici kurulunda sekiz isim yer alıyor: Adnan Yerebakan (Sanatorium), Bahar Kızgut (Martch Art Project), Tankut Aykut (Öktem Aykut), Moiz Zilberman (Zilberman Gallery), Oktay Duran (Art On Istanbul), Hazer Özil (Dirimart), Ulaş Parkan, (Ambidexter), Yeşim Turanlı (Pi Artworks).

CI Bloom’un ikinci edisyonunu Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli ile konuştuk.

  • Bu yıl ikinci edisyonu gerçekleşecek olan CI Bloom’da neler öne çıkacak?

CI 18. yaşına yaklaşırken bu geçen süre boyunca birçok zorluğa rağmen, fuarlarımızı galerilerimiz, sanatçılarımız ve partnerlerimizle birlikte gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. CI Bloom’un varlığı ve çağdaş sanatın sürdürülmesi için aynı öz veriyi bu yılda veriyoruz. Yaşanan felaketin etkilerinin çözümlerinden birinin de sanatın devamlılığı olduğuna inanarak sanat dünyasının tüm oyuncularıyla birlikte çalışıyoruz. 2022 ve 2023 yıllarında, Türkiye’nin çağdaş sanat sahnesine katkıda bulunan yeni galerilerin sayısında bir artış gördük. Bu artışın devam etmesi bizim için önemlidir. Bu fuar 4 yeni ve genç galeri ile Anadolu’nun farklı kentlerine yayılan inisiyatiflere ev sahipliği yapacak. Zor zamanlarda bile, sanatın devamlılığı ve nefes aldırması çok önemli. CI Bloom önümüzdeki yıllarda büyüyerek devam edecek. Bölgenin artan önemini ve canlılığını yansıtan ve bölgenin çağdaş sanat profilinin belirlenmesinde ve desteklenmesinde önemli bir rol oynayan CI Bloom’un ikinci edisyonunda partnerlerimiz Paribu, LG, BMW ve House of Brothers’ın özel sanat projeleri yanında konuşma programları yer alacak.

  • CI Bloom, Türkiye’de yükselen sanatçılar ve yeni galeriler için ne gibi fırsatlar sunacak?

Türkiye, zengin bir kültürel mirasa ve canlı bir çağdaş sanat ortamına sahip. Pek çok sanatçı, farklı mecralarda ve ortamlarda yüksek kaliteli işler üretmektedir. Sanat pazarının gelişmesinde oyuncu sayısı arttıkça pazarın büyümesi ve gelişmesi hızlanır. CI Bloom ile iç pazarı canlandırma ve yeni bir market açma ve bu marketi baharla birlikte hareketlendirme amacıyla yola çıktık. CI Bloom, sanat dünyasına yeni adım atmış galeriler, sanatçılar için uluslararası bir fırsat. CI Bloom’un katılımcı galerileri ve sanatçıları için ArtFam turları organize ediyoruz. Türkiye’deki çağdaş sanat ortamına ve mimari projelere odaklanan bu tur programında uluslararası müzelerin koleksiyoner temsilcileri, sanat galerilerinin kurucuları ve dünyanın önde gelen gazetecileri ağırlanıyor. Davet edilen misafirler CI Bloom’un katılımcı galerileriyle tanışmanın yanı sıra İstanbul’daki kültür sanat kurumlarını ziyaret edecek. TGA iş birliğinde gerçekleştirdiğimiz bu programı, fuar dönemi dışında, yılın önemli aylarında da gerçekleştiriyoruz. Yeni galerilere gelince; Türkiye’de hem yerel hem de uluslararası koleksiyonerler arasında çağdaş sanata yönelik her yıl bir talep var. Bu, ilgi çekici sergiler düzenleyebilen, sanatçılar ve koleksiyoncularla güçlü ilişkiler kurabilen galeriler için fırsat sunuyor.

İlginizi çekebilir:  Rembrandt Tablosuna Yapay Zekâ Restorasyonu
Peter Zimmerman, “Memphis”, 180X130cm, 2019, Dirimart
  • CI Bloom’un etkisiyle çağdaş sanat piyasasının bugünkü durumu ve geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce çağdaş sanat piyasasında, bilhassa Türkiye ekseninde düşündüğümüzde bizi nasıl bir çizgi bekliyor?

Koleksiyoner ve galerilerin arası ne kadar yakın olursa sanata olan ilgi ve merak da doğru orantıda ilerliyor. Fuarlar her sektörde önemli bir buluşma noktasıdır. Galeri ve koleksiyonerlerin buluşmalarının sıklığını arttıran fuarlar, galerilerin yanında sanatçılara üretimleri konusunda motivasyon verir. Fuarların yanı sıra açılacak yeni galerilerin, müzelerin, inisiyatiflerin, kültür sanat kurumları ve projelerin etkisi var. Türkiye açısından bakıldığında, çağdaş sanat piyasasında değişimler ve gelişmeler görülmektedir. Sanatçılar, galeriler ve müzeler, dijital sanat platformlarına ve online satışlara daha fazla ilgi gösteriliyor. Geçtiğimiz aylarda Botter Apartmanı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı restorasyon çalışmalarının ardından tasarım ve sanat merkezi olarak hizmet vermesi amacıyla karma sergiyle açıldı. Keza Metrohan ve Fener evlerinde sergiler izleyiciyle buluşuyor. Bu sergileri ücretsiz caz konserleri takip etti. Bu gelişmeler kültür sanat alanında üretimi teşvik ederken CI Bloom platformunu da besliyor. İletişime geçtiğimiz İstanbul dışında kurulan galeri ve inisiyatifler var. Örneğin bu yıl bize ilk kez katılan Den Art, Antalya’dan bir galeri. Şehir dışından CI Bloom’da yer alacak galeri sayısı ilerleyen yıllarda daha da artacaktır.

  • Sizce Türkiye sanat piyasasının ne gibi zorlukları var?

Türkiye sanat piyasasında vergisel zorluklar devam ediyor. Şöyle ki; uluslararası fuarlara ihracata teşviki kapsamında desteklenmesi ve destek alması, kurumlar vergisi matrahına sanat eseri alımlarının yansıtılması zorlukları aşmakta önemli adımlardır. KDV’nin yüzde 18 olarak devam etmesi de piyasayı zorlayan konuların başında gelmektedir. Bu zorluklara rağmen Türkiye’deki sanat piyasası 20 yılda gelişerek büyüdü. Türkiye’den Kasım 2022’deki Abu Dhabi Sanat fuarına 6, Mart 2023’teki Art Dubai fuarına ise 5 galerinin aynı anda katılımı oldu. Türkiye’deki galerilerin aynı anda belirli fuarlara katılımları Türk çağdaş sanat piyasasına ilginin göstergesidir. Bu sayıyı arttırmak ve daha fazla galerinin dünya genelindeki diğer fuarlara da katılımlarını teşvik ve desteklerle arttırmak amacıyla Hizmet İhracatçıları Birliği ile toplantılar yaptık. Bu görüşmeler neticesinde önemli ilerlemeler kaydetmek için çalışmaktayız.

CI Vakfı’nın Fuara Paralel Etkinlikleri

CI kapsamında Plugin ve Contemporary Istanbul Vakfı kapsamında Istanbul the Lights Festivali’nin içerdiği dijital sanat ve yeni medya sanatı alanındaki proje ve sergiler Fişekhane Cocoon’da devam ediyor. Esra Özkan küratörlüğünde 2 Temmuz’a kadar sürecek Metabilgi: Algoritma’nın Ritmi sergisinde Ahmet Rüstem Ekici & Hakan Sorar, Ahmet Zahit Dönmez (BUG Game Lab.), Exonemo, Hamza Kırbaş, Levent Özruh, Özge Topçu, Robertina Šebjanič, So Kanno & Takahiro Yamaguchi, Solimán López, Studio Above and Below, Uğur Acil, VR Future, ::vtol:: gibi sanatçıların işleri var. CI Bloom’un yeni sergisini tanıtan standında ise Uğur Acil’in Augmented Reality eseri sergilenecek.


23 GALERİ VE İNİSİYATİF

Ambidexter, Anna Laudel İstanbul, Art On, Bozlu Art Project, C.A.M, Den Art, Dirimart, Galeri 77, Galeri Bosfor, Kairos, Krank Art, Martch Art, Öktem Aykut, Pg Art Gallery, Pi Artworks, Piramid Sanat, Sanatorium, Sevil Dolmacı Art Gallery, Simbart Projects, Soda Galeri, X-ist, Zilberman.

İLK’LER

Bu yıl ilk kez fuara katılacak genç galeriler: Den Art, Galeri Bosfor, Kairos ve Simbart.

CI Bloom’un bu edisyonunda ayrıca eylül ayında CI’un 18. edisyonunda gerçekleşecek fotoğraf odaklı bölümün tanıtımı yapılacak. Bu bölümde uluslararası fotoğraf odaklı galerilerin yanında Borusan Contemporary’nin koleksiyonundan bir parça sergilenecek.

Borusan Contemporary CI Bloom’a özel sanatçı Olivo Barbieri’yi misafir ederek, bir sanatçı konuşması gerçekleştirecek.
Previous Story

“Asır ve Sır”

Next Story

“Dün, Bugün ve Yarın’’ Zorlu PSM’de

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.