Can Göknil’in Ardıç Kuşları - ArtDog Istanbul
Can Göknil, Bir Demet Çiçek, Tuval üzerine akrilik, 90 x 70 cm, 2023, Ardıç Kuşu, Bozlu Art Project
Can Göknil, Bir Demet Çiçek, Tuval üzerine akrilik, 90 x 70 cm, 2023, Ardıç Kuşu, Bozlu Art Project

Can Göknil’in Ardıç Kuşları

1970’lerden bu yana yazdığı ve resimlediği kitapların yanı sıra ressamlığa ve üç boyutlu üretimlere devam eden Can Göknil'in “Ardıç Kuşu” isimli yeni sergisi, Bozlu Art Project Mongeri Binası’nda 20 Nisan'a kadar açık.

2022 yılında Can Göknil’in “Belki Varmış Belki Yokmuş’‘ başlıklı kişisel sergisine ev sahipliği yapan Bozlu Art Project‘in Mongeri Binası şimdilerde sanatçının Ardıç Kuşu isimli yeni sergisi için kapılarını açtı.  Serginin ana temasını “döngü” ve “denge” kavramları oluşturuyor.

Can Göknil, Kanatlıya Dayandım, Tuval üzerine akrilik, 50 x 70 cm, 2023, Ardıç Kuşu, Bozlu Art Project
Can Göknil, Kanatlıya Dayandım, Tuval üzerine akrilik, 50 x 70 cm, 2023

Döngü ve Denge

Baharın müjdeleyicisi olan ve göçmen sınıfında yer alan ardıç kuşları baharın gelmesiyle birlikte ardıç ağacı gövdelerine yuvalarını kuruyorlar ve bu ağacın kozalaklarındaki tohumlarla besleniyorlar, sindirim sistemleri sayesinde bu tohumlar doğaya saçılarak ardıç ormanlarının ortaya çıkmasına vesile oluyor. Ardıç kuşu ve ardıç ağacı varlıklarını birbirine borçlu olma özelliğini taşıyor. Serginin ilk bölümünde karşımıza çıkan küçük ardıç kuşu, doğadaki döngü ve dengeyi simgeliyor. Göknil şu sözleri ile serginin ilham kaynağını anlatıyor:

“Zaman zaman sanatıma kuşlar yerleşir. Kaderimizin Kuş Adam Anzu’nun eline geçtiğinde şekillenen eski zaman muskalarını veya Akkızlarla göklerin dokuzuncu katında şaman ruhbanlara iyilik yönünü gösteren Dokuz Kuş’u önceki sergilerimden anımsayanlar vardır belki. Bu kez Ardıç Kuşu çaldı kapımı. Boyu ufacık ama marifeti kocaman!”

İlginizi çekebilir:  “Hayat, Ölüm, Aşk ve Adalet”
Can Göknil, Fatma, Tuval üzerine akrilik, 50 x 70 cm, 2023, Ardıç Kuşu, Bozlu Art Project
Can Göknil, Fatma, 2023, Tuval üzerine akrilik, 50 x 70 cm

Sevda Habercileri

Serginin bir diğer bölümü “Sevda Habercileri”, sözlü geleneğin en önemli unsurlarından biri olan ve kökleri Dede Korkut hikâyelerine kadar uzanan maniler üzerine odaklanarak ilerliyor. Bu kısımda, tuvallerin yanı sıra sanatçının ürettiği üç boyutlu eserler de manilerle birleşerek, eserlerinde sıkça karşımıza çıkan mizah ve hicvi öne çıkarıyor.

Can Göknil, Bacı Bacı, tuval üzerine akrilik, 50 x 70 cm, 2023, Ardıç Kuşu, Bozlu Art Project
Can Göknil, Bacı Bacı, 2023, tuval üzerine akrilik, 50 x 70 cm

İnsan ve Kader

“Kader Habercileri” ismini taşıyan serginin diğer bölümü, Can Göknil’in Etiler’deki atölyesinde yaptığı ilk çalışmalar olma özelliğini taşıyor ve bu bölümde falcılar, yani gelecekten haber verme işinin ilk uygulayıcıları ele alınıyor. Bu seride sanatçının ilham kaynağı, 9. yüzyılda Orta Asya’da üretilmiş kadim fal kitaplarından biri olan Irk Bitig.

Hermitage Müzesi’nde yer alan ve kazılardan yeni çıkarılmış eserler üzerinde bulunan hayvan mücadele resimlerini, kitapta geçen bir paragraflık olaylar ışığında, kâğıt üzerine çini mürekkebi ile çalışan Göknil, İslâm mitologyasıyla bir bağ kuruyor ve insanların kaderi üzerinde büyük etkisi olduğunu düşündüğü inanışları ele alıyor.

”Ardıç Kuşu” sergisi, Bozlu Art Project Mongeri Binası’nda 20 Nisan 2024’e kadar görülebilir.

Previous Story

Ben Denizle Sınanan Bir Kayayım

Next Story

Ayça Telgeren’in “Kırık Ufuk”u

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.