Elif Şafak, Gümüş Ödülü'nü aldı.

Britanya’nın En Çok Satanlar’ında Elif Şafak

Elif Şafak, Britanya’da verilen Nielsen BookData En Çok Satanlar Ödülü’nde Gümüş Ödülü kazandı. Gümüş Ödül, yazarın “Kayıp Ağaçlar Adası” kitabının Britanya’da 250 binden fazla satılması nedeniyle verildi.

Britanya’da kitap satış verilerini takip eden Nielsen BookData’nın 2001’den beri verilen En Çok Satanlar Ödülü’nü kazanlar arasında Elif Şafak, Peter James, Julia Donaldson ve Axel Scheffler yer aldı.

Londra’daki Ham Yard Hotel’de yapılan töreni, komedyen Shaparak Khorsandi sundu. Nielsen, 2023’te Britanya’da 199 milyon basılı kitap satın alındığını ve bu kitapların değerinin 1,83 milyar sterlin olduğunu, her 10 kitaptan yaklaşık yedisinin basılı formatlarda satın alındığını açıkladı.

İngiltere’deki kitap satış rakamlarına dayanan ödüller, kitapları Gümüş (250 bin satış), Altın (500 bin satış) ve Platin (1 milyon satış) satış olarak değerlendiriyor. Elif Şafak da Türkiye’de de yayınlanan “Kayıp Ağaçlar Adası” kitabıyla Britanya’da 250 binden fazla satışla Gümüş ödülü aldı.

Dört Platin Kitap

Dört kitap Platin statüsüne ulaşarak şu anda 157 kitabın yer aldığı “21. Yüzyıl Onur Listesi”ne de dahil edildi. Richard Osman, The Bullet That Missed ile ikinci Platin ödülünü aldı. Çocuk kitabı ikilisi Julia Donaldson ve Axel Scheffler da kitapları Otoban Faresi ile Platin kategoriye girdi.

Gecede, tüm kitapları beş milyondan fazla satan iki yazar, Susan Lewis ve Victoria Hislop, Platin Yazar Ödülü’ne layık görüldü.

İntihal Tartışması

Öte yandan Britanya’da En Çok Satanlar Gümüş Ödül  kazanan yazar Elif Şafak, Türkiye’de “intihal” suçlamasıyla gündemde. Gazeteci Mine Kırıkkanat’ın, yazar Elif Şafak’ın 2002’de çıkan Bit Palas romanında, kendi romanı Sinek Sarayı‘ndan intihal yaptığı iddiasıyla açtığı dava, 24 Ocak’ta sonuçlandı.

İstanbul Anadolu 1. Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi, Mine Kırıkkanat’ın ‘intihal’ iddiasıyla açtığı davada, bilirkişi heyetinin “yüzde 5 intihal” savına da dayanarak Elif Şafak ve yayıncısı Doğan Kitap hakkında tazminat kararı verdi. Mahkeme, faizler dahil olmadan Elif Şafak ve Doğan Yayınları’nın Müge Kırıkkanat’a yaklaşık 252 bin TL tazminat ödemesine hükmetti.

İlginizi çekebilir:  Hrant Dink Ödülü Açık Radyo’nun

Şafak’ın Türkiye’deki yayınevi Doğan Kitap da karara itiraz eden bir açıklama yaptı:

“Tartışmalı bir bilirkişi raporuna dayanarak ilk mahkemenin verdiği hukuk dışı kararı tamamıyla reddediyoruz. Çünkü bu karar ne hukukla ne edebiyatla izah edilebilir. Bu haksızlık karşısında üst mahkemeye gerekli itirazımızı yaptık. Yazarımızın haklarını, edebiyatı ve hakikati sonuna kadar hukuk yoluyla savunacağımızı tüm edebiyatseverlerle paylaşıyoruz.

Elif Şafak’ın Bit Palas romanı aleyhine İstanbul Anadolu 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nin, son derece tartışmalı bir bilirkişi raporuna dayanarak verdiği kararı hukuk ve edebiyat adına asla kabul edilebilir bulmuyor ve reddediyoruz. Elif Şafak’ın bundan 22 yıl önce yayımlanan romanıyla ilgili Mine Kırıkkanat’ın kasıtlı bir şekilde ortaya attığı asılsız ve akıl dışı “intihal” iddialarının, edebiyat konusunda yetkinliği belirsiz bir kişinin tartışmalı raporuna dayanarak kabul edilmesi hiçbir hukuki edebi ve vicdani kritere uymamaktadır. Avukatlarımız karara gerekli itirazlarını vakit geçirmeden yaptılar. Bütün üst mahkeme süreçlerini sonuna kadar sürdüreceğiz. Yazarımızın ve yayınevimizin itibarına zarar vermek amacıyla yapılmış bu haksız ve temelsiz girişime karşı her tür hukuki yola başvuracağız. Türk ve dünya edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Elif Şafak’ın kişiliğine ve yazar kimliğine yönelik bir saldırıdan ibaret olan bu davanın hukuk ile izah edilemeyeceğine, ancak art niyetli düşünce ve duyguların sonucu olabileceğine inanıyoruz.”

Previous Story

Reina Sofia Müzesi’nde Ateşkes Çağrısı

Next Story

Çinili Hamam’da Söyleşi Dizisi

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.