Dijital tabanlı seri işleri dahil olmak üzere farklı teknik ve materyalleri bir araya getirerek varlık ve yokluk çatışmasına bireysel bir yorum getiren sanatçı Cem Sonel’in “Binary” adlı kişisel sergisi, Anna Laudel Düsseldorf’ta ziyaretçilerini bekliyor.
2022 yılında Anna Laudel İstanbul’da sergilenen “Bir ve Sıfır İki Eder” sergisinin devamı niteliğindeki “Binary”, ismini aldığı ikili kodlama sistemi gibi, ifade gücünü basitliğinden alan, birbirlerini var eden ve
besleyen kavramlar üzerine yoğunlaşıyor.
Gerilla Sokak Sanatını Yorumluyor
Eserlerinde ileri dönüşüm tekniğine yer veren Sonel, atık olarak değerlendirilen veya işlevini yitirmiş dijital ekran, MDF, LED panel ve pleksi levha gibi materyalleri
üretiminin bir parçası haline getiriyor.
Gerilla sokak sanatı akımını kendine özgü yorumuyla sürdüren Sonel, sokakta yaptığı mural çalışmalarında malzeme olarak bilgisayar kodu ve LED paneller kullanarak yeni medya ve sokak arasında yeni üretim teknikleri ve alanları araştırıyor. Önceden programladığı bilgisayar kodlarını harici disk ile sokaktaki LED tabelalara gerilla olarak bırakıyor.
1 Temmuz’a Kadar Görülebilecek
Sanatçı, sergide varlık ve yokluk kavramlarını birbirine dönüşebilen tezler ve antitezler olarak ele alıyor. Matematik ve algoritmalardan ilham alırken, sıfır ve birin benzersiz kombinasyonları ile anlamlı bütünler oluşturan dijital iletişim dilinin, aynı zamanda sanatsal bir ifade biçimine dönüşebileceğini ortaya koyuyor.
Eserleriyle hiçlik, varlık ve yokluk arasındaki benzerliği analitik bir şekilde sorgulatmayı hedefleyen sanatçı, teknoloji, varoluş ve anlam arasında modern bir bağ kuruyor. Gündelik hayatın üzerine inşa edildiği değerler sistemini felsefi bir bakış açısı ile yeniden yorumlayan Cem Sonel’in kişisel sergisi “Binary”, 1 Temmuz’a kadar Anna Laudel Düsseldorf’ta ziyaret edilebilecek.
Cem Sonel Hakkında
1985 yılında Ankara’da doğan Cem Sonel, 2004 yılında lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım bölümünde onur derecesi ile tamamladı. Çocuk yaşta başlayan sokak sanatı merakını 2009 yılında kurucularından olduğu sokak sanatı kolektifi (KÜF Project) ile hayata geçirmeyi başardı. 2014 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Heykel Yüksek Lisans Bölümüne kabul edildi.
Sokak sanatı üzerine atölyeler düzenledi, oturumlar yönetti, karma sergilerde yer aldı. 2017 yılında atölyesini taşıdığı İzmir Darağaç’ta hem bireysel hem de mahallenin sanat kolektifi ile çalışmalarına devam etti. 2020 yılından itibaren Ankara’daki atölyesinde sanat ve tasarım alanlarındaki üretimlerine devam ediyor.