Bill Viola, Sal_The Raft, Video yerleştirme_Audiovisual media - Video installation, digital colour high definition video-projection with surround sound 5.1, 1x3 Edisyon_Edition 1x3, 10'30”, 2004,EMST Koleksiyonu_Courtesy of EMST

Bill Viola’nın “Sal”ı “Yas ve Haz”da

/

Odunpazarı Modern Müze – OMM’nin açılışının üçüncü yıl dönümünde, yerli ve yabancı 38 sanatçıyı bir araya getirdiği “Yas ve Haz” başlıklı grup sergisi Amerikalı sanatçı Bill Viola’nın “Sal” isimli video yerleştirmesinin de eklendiği seçkisiyle devam ediyor.

Medya sanatının öncü isimlerinden Bill Viola’nın “Sal” (2004) adlı video yerleştirmesi, farklı ekonomik ve etnik kökenlerden gelen 19 erkek ve kadından oluşan bir grubun görüntüsüyle başlıyor. Ağır çekimde kaydedilen “Sal”, kültürel ve sınıfsal farklılıkların geçiciliğine dikkat çekerken; yıkıcı olaylar karşısında birbirlerine kenetlenen insanların hikâyesini anlatıyor.

Bill Viola, Sal/The Raft, Video yerleştirme/Audiovisual media – Video installation, digital colour high definition video-projection with surround sound 5.1, 1×3 Edisyon, 10’30”, 2004, EMST Koleksiyonu. Courtesy of EMST

“Sal”, eski çağlardan beri doğa olayları karşısında çaresiz kalan insanlığı, Antik Yunan ve Roma frizlerini andıran görsel bir dille sergiye farklı bir boyut katıyor. Yeni medya sanatını kullandığı video yerleştirmeleri ve ses performansını kapsayan pratiği ile tanınan sanatçı, çalışmalarında kendi tabiriyle “izleyiciyi görüntü ve sesle saran ortamlar” yaratıyor.

Japonya’da 18 ay Zen Budizmi eğitimi alan Viola’nın işlerinde spiritüel taraf hissedilirken, Hristiyanlık ve Sufizm etkileri de göze çarpıyor.

Seçkideki Eserler

“Yas ve Haz”, insan olmaya dair mutluluk, beğeni, üzüntü, öfke, korku, şaşkınlık, iğrenme, küçümseme ve utanç gibi duygularla birlikte aynı bedende yas ve haz gibi çelişkili halleri de eşzamanlı olarak mümkün kılan tüm mekanizmaları odağına alıyor.

Seçkide, resimden fotoğrafa, heykelden video ve yerleştirmeye kadar uzanan çeşitli disiplinlerde üretilmiş eserler yer alıyor. İnsanın çağdaş bedeninin sınırlarını ve inceliklerini, geçmişten günümüze ait olduğu karmaşık ilişkilerdeki rolünü ve etik – sosyal parametrelerini ele alan sergi, toplumun değişen değer ve normlarına beden üzerinden ayna tutuyor.

İlginizi çekebilir:  "Alien" Dizi Oluyor
Bill Viola, Sal/The Raft, Video yerleştirme/Audiovisual media – Video installation, digital colour high definition video-projection with surround sound 5.1, 1×3 Edisyon, 10’30”, 2004, EMST Koleksiyonu. Courtesy of EMST

Sergide İşleriyle Yer Alan Sanatçılar

Toplumun değişen değer ve normlarına beden üzerinden ayna tutan “Yas ve Haz” sergisinde eserleri yer alan sanatçıların isimleriyse şöyle:

Ali İbrahim Öcal, Alpin Arda Bağcık, Annemarie Busschers, Asger Carlsen, Ayça Telgeren, Begüm Yamanlar, Bill Viola, Bruce Nauman, CANAN, Catherine Opie, Cindy Sherman, Elif Uras, Erdoğan Zümrütoğlu, Erwin Wurm, filip custic, Francesco Albano, Hicham Benohoud, Iiu Susiraja, Ata Doğruel, İnci Eviner, John Coplans, Julian Opie, Lea Colombo, Mamali Shafahi, Mustafa Ata, Onur Mansız, Ömer Uluç, Pınar Yolaçan, Robert Mapplethorpe, Saelia Aparicio, Shadi Ghadirian, Sibel Horada, Theo Triantafyllidis, Universal Everything, Vito Acconci, Willi Dorner, Yüksel Arslan ve Zhang Huan.

“Yas ve Haz” seçkisi 30 Temmuz’a kadar Odunpazarı Modern Müze’de görülebilecek.

OMM Hakkında

Dünyaca tanınan Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates’ın (KKAA) imzasını taşıyan ve etkileyici tasarıma sahip 4,500 m²’lik müze alanıyla OMM, eğitim programları, seminerler, sanatçı buluşmaları, atölye çalışmaları ve dinamik sergi programıyla kültürel gelişimin artırılmasını ve gençlerin sanatsal birikiminin güçlenmesini hedefliyor. Polimeks Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve koleksiyoner Erol Tabanca tarafından Eskişehir’de kurulan ve 7 Eylül 2019 tarihinde kapılarını ziyaretçilerine açan OMM’da koleksiyon sergilerinin yanı sıra, farklı disiplinlerden çağdaş sanatın uluslararası isimleri evrensel bir bakışla süreli sergi programında yerini alıyor.

“Yas ve Haz”

Previous Story

Oscar 2023 Adayları Açıklandı

Next Story

Kaçırılan Eserler: Tarih Yerinde Güzel

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.