Video sanatının çağdaş sanatın ayrılmaz bir parçası haline gelmesinde önemli rol oynayan sanatçı Bill Viola Kaliforniya’daki evinde 73 yaşında vefat etti. Sanatçı, uzun zamandır Alzheimer hastalığıyla mücadele ediyordu.
1951 doğumlu Amerikalı video sanatçısı Bill Viola, insanlık deneyimlerinin derinliklerini araştıran, ruhsal ve duygusal yolculukları ele alan çalışmalarıyla tanınıyordu. Sanat kariyerine 1970’lerde başlayan Viola, video sanatının öncülerinden biri olarak kabul edildi. Viola’nın sanat anlayışı, teknolojiyi kullanarak geleneksel resim ve heykel sanatının ötesine geçmeyi amaçlıyordu.
Tüm Kültürlerden Beslendi
Yaşam ve ölüm, aydınlık ve karanlık, gürültü ve sessizlik temalarını sıklıkla yan yana getiren videolarında Zen Budizm’den İslami Sufizm’e mistik geleneklerin yanı sıra Orta Çağ ve Rönesans’tan Batı ibadet sanatını da inceleyen sanatçı, izleyicileri hem görüntünün hem de sesin içine çekerek ve zamanına göre en ileri teknolojileri kullanarak gerçekleştirilmişti.
Viola 2015’te verdiği bir röportajda, “Fotoğraf makinesini ve lensi ilk olarak, nesneleri yakınlaştırmak ya da büyütmek, algıyla deneyler yapmak, görüşü genişletmek ve basit nesneler üzerinde uzun gözlemler yapmak için vekil bir göz olarak kullandım. Bunu bir kez yaptığınızda, özleri görünür hale geliyor. Sanırım her zaman etrafımdaki dünyanın iç yaşamıyla ilgilendim” demişti. 1970’lerden itibaren Viola video kasetler, mimari video enstalasyonları, ses ortamları, elektronik müzik performansları, düz panel video parçaları ve televizyon yayını için işler üretti; bunların hepsi Viola’yı en önemli video sanatçılardan biri haline getirmişti.
Türkiye’de Bill Viola
Viola’nın İstanbul’daki en büyük çaplı sergisi 2019 yılında “Geçici” adıyla Borusan Contemporary’de açılmıştı. Sanatçının “Sal” isimli video yerleştirmesi de geçtiğimiz yıl Odunpazarı Modern Müze’sinde açılan “Yas ve Haz” sergisinde yer almıştı.