Beyoğlu’nda 19. yüzyılın sonunda Paris’in en ünlü sahne oyunlarını aynı zamanda gösteren üç tiyatro bulunuyordu, modern toplumun gereksinim duyduğu tramvay, gaz, su gibi altyapı hizmetleri vardı. 20. Yüzyılın başlarında Art Nouveau üslubuyla inşa edilen yapılar ve Cumhuriyet döneminde kentin en çağdaş semti olarak kabul edilen bölge aydın Türkler mekanı oldu. Sinema ve tiyatrolar, lokanta ve pastaneler, sanat galerileri ve mağazalarıyla kentin en seçkin semtiydi. 1950’lerden sonra, kentleşme, kırsal göç, aşırı büyüme bölgeyi olumsuz etkiledi.
Beyoğlu hiçbir zaman canlılığını kaybetmedi ama ilk yıllarında sahip olduğu nitelikli ve kültürel dokusunu zaman içinde kaybetti. Yine de İstanbul kimliğini oluşturan en önemli öğelerden biri Beyoğlu. Onsuz bir İstanbul düşünülemez. Şimdilerde Beyoğlu’nun şanına yakışır bir canlanma yaşanacak.
Beyoğlu Kültür Yolu Festivali Türkiye’nin en büyük kültür ve sanat etkinliği olarak tasarlandı. Güncel sanattan edebiyata, sinemadan tiyatroya uzanan çok geniş bir aralıkta etkinliklerin yer alacağı festivalde 41 adet kapalı mekan ve 24 adet açık mekan olmak üzere toplam 65 noktada sanat ve kültür etkinlikleri düzenlenecek. Sergilerin, konserlerin, atölye ve gösterimlerin yer alacağı mekanların listesi şöyle:
- Atatürk Kültür Merkezi
- Gezi Parkı
- Taksim Camii
- Taksim Maksim
- İstiklal Caddesi
- İstanbul Refia Övüç Olgunlaşma Enstitüsü
- Grand Pera Cercle d’Orient
- Emek Sahnesi
- Atlas Sineması
- Tarık Zafer Tunaya Açık Hava Sahnesi
- Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi
- Garibaldi Sahnesi
- Antoine Kilisesi
- Odakule Pasajı
- Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi
- Galata Mevlevihanesi
- Galata Kulesi
- Tophane-i Amire
- Paket Postanesi
- Galataport
- Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- SALT Galata
- İKSV – İstanbul Kültür Sanat Vakfı
- Taksim 360
- İstanbul Sinema Müzesi
- Pera Müzesi
- Akbank Sanat
- Türkiye Fransız Kültür Merkezi
- Beyoğlu Belediyesi İstiklal Kütüphanesi
- Tomtom Mahallesi
- Asmalımescit Sanat Galerisi
- PiArtworks
- X-İst Sanat Galerisi
- Rahmi M. Koç Müzesi
- Yapı Kredi Kültür Sanat
- Argiza Sanat Galerisi
- Arter
- Art On Sanat Galerisi
- Madame Tussauds İstanbul
- Sanatorium Sanat Galerisi
- Meşher Sanat Galerisi
Tüm sergi ve etkinlik mekanlarına ek, Beyoğlu sokakları ile Beyoğlu’nda bulunan müze ve galerilerin de festival mekanlarını oluşturduğu Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, tam 65 noktada…
- 45 sergi ve özel Proje,
- 1000’den fazla sanatçı,
- 75 konser,
- 45 atölye çalışması,
- 25 sanat ve edebiyat söyleşisi,
- 15 video mapping gösterisi,
- Ve 10 sanatçı performansı
ile Türkiye’nin tüm kültürel ve sanatsal zenginliklerini tek bir çatı altında topluyor.
Kaçırmamanız gerekenler arasında yenilenen yüzüyle açılan AKM’de yer alacak “AKM Dün ve Bugün” sergisi, yine AKM Galeri’de Hüsamettin Koçan danışmanlığında, Haldun Dostoğlu küratörlüğünde “Yeniden” başlığıyla açılan genç sanatçıların işlerinden oluşan sergi, Galataport’da açılan “Monet&Friends” adlı dijital sergi, Taksim Maksim’de açılan Beyoğlu’nun yüzlerce yıla yayılan rengarenk dünyasını ve kaotik yapısını gözler önüne seren ve aralarında Hüseyin Bahri Alptekin, Vahap Avşar ve Şakir Gökçebağ gibi sanatçıların işlerinin yer aldığı, küratörlüğünü Ayça Okay’ın üstlendiği, Hüsamettin Koçan danışmanlığındaki sergi “Dönüşüm Taksim Maksim”, St. Antoine Kilisesi’nde yer alan 5 sanatçının heykellerinden oluşan sergi, Galataport’ta yer alan Ara Güler sergisi, Gezi Parkı’ndan Galataport İstanbul’a kadar Beyoğlu Sokakları’nda yer alacak Ayşe Ermen ve Nasan Tur gibi sanatçıların da işlerine yer veren “Yaya” sergisi, Rahmi Koç Müzeinde yer alan “Dünya Bebekleri” sergisi, Meşher‘de yer alan “Ben, Sen, Onlar” başlıklı kadın sanatçıları odağına alan sergi, Atlas ve Emek sinemalarında yer alacak özel gösterimler ve IKSV’nin tiyatro festivali, sinema söyleşileri hatta Camii’de hat sanatı eğitimi, AKM’de Londra Filarmoni Orkestrası konseri… Liste uzayıp gidiyor. Beyoğlu hak ettiği kültürel zenginliğe kavuşmuş gibi görünüyor.
Beyoğlu Kültür Yolu Festivali 14 Kasım’a kadar sürecek.
https://www.beyoglukulturyolu.com