Alyxis, CTM Photo: Abigail Denniston

Berlin’de Müzik ve Dijital Sanat

Bu seneki teması “Sustain” olarak belirlenen CTM Festivali 26 Ocak-4 Şubat 2024 tarihleri arasında gerçekleşti. 10 gün süren müzik ve dijital sanat festivalinde çok sayıda sanatçının yanı sıra çeşitli performanslardan, atölye ve söyleşilere kadar çeşitli etkinlikler yer aldı.

/

1999’dan beri her yıl Berlin’de düzenlenen CTM Festivali, bu yıl 26 Ocak-4 Şubat arasında yapıldı. Dijital sanat içerikleri, kulüp deneyimini ve küresel müzik kültürünü destekleyen müzik ve dijital sanat festivalinin programı 10 gün sürdü. Konserler, müzik ve medya kültürlerindeki sanatsal, teknolojik ve ekonomik gelişmelerle alakalı atölye çalışmaları, sanat enstalasyonları, paneller, gösterimler ve sunumlardan oluşan festivalin programı için çeşitli sanatçılar, konuk küratörler ve araştırmacılar birlikte çalıştı.

Her yıl farklı bir tema belirleyen festivalin 25 yılki teması “Sustain (Sürdürmek)” olarak duyuruldu. Bu sene müzik, “Sustain” teması altında, dans pistinden sergi salonlarına kadar, çeşitli mekanları dolaştı. Berlin’deki Berghain, silent green, radialsystem, OXI, RSO.Berlin ve Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz gibi mekanlar bunlardan birkaçı.

Peter Claes, CTM

10 günlük programda, Skrillex, Ben Frost feat. Greg Kubacki & Tarik Barri, Through the Thinking Iceberg, Petra Hermanova: In Death’s Eyes, Anna Von Hausswolff, Zeitgeist Ireland 2024: GASH COLLECTIVE, Marshall McLuhan Lecture 2024 with Cory Doctorow, Peter Claes, Kali Malone, Quantum Computing & Sound, “Last and First Me” by NEON DANCE ve Jóhann Jóhannsson & Yair Elazar Glotman dahil çok sayıda sanatçının yanı sıra çeşitli konserler, performanslar, atölyeler, sergiler, laboratuvarlar, konferanslar, konuşmalar ve söyleşiler yapıldı.

CTM Festivali’ne Dair

CTM 25 yıldır, müziğin değişen ve ortaya çıkan yeni türlerini keşfetmek amacıyla çalışıyor. Kökleri Berlin’in kulüp sahnelerine dayanan festival aynı zamanda uluslararası bir yaklaşım da benimseyerek müziğin çeşitli seslerini, farklı deneyimleri ve bakış açılarını destekliyor. Mevcut müziği sorgularken aynı zamanda müziğin sınırlarını da sürekli test ediyor.

CTM 2024 “Sustain” ana görseli, CTM. Fotoğraf: Vojd

Bu Senenin Teması “Sustain”

CTM’in temayla ilgili yaptığı açıklamaya göre “Sustain (Sürdürmek)” kelimesi, empati ve kararlılığın yanında endişeleri, kayıpları ve acıları da kapsıyor. Müziğin duyguları ifade ediş şekli hatta bir dönüşüm aracı olduğu ve toplumlar arası bağları kurup güçlendirebileceğinin de altı çiziliyor. Müzik sahnelerinin daha az çıkar sağladığı, çeşitli bağımsız toplulukların da parlamasına zemin hazırlanması önemsiyor.

Farklı Müzik Performansları

Birçok farklı sanatçının katıldığı festivalde birbirinden farklı müzik türleri, sanat formlarına dair performanslar sergilendi.

Besteci ve ses sanatçısı Kali Malone, CTM’deki performansında Berlin’deki Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche kilisesinde dev bir org çalarken, Stephen O’Malley de ona eşlik etti.

“Last and First Men”, CTM Fotoğraf: Miles Hart.

CTM Festivali’nde Neon Dance, Jóhann Jóhannsson’ın Olaf Stapledon‘ın çığır açan 1930 romanından ilham aldığı 16mm siyah-beyaz filmi Last and First Men (2020) eşliğinde bir çağdaş dans performansı sundu. Performansın anlatımını Tilda Swinton yaparken, Jóhannsson ve Yair Elazar Glotman tarafından bestelenen orijinal müzik canlı ve sürükleyici bir ses deneyimi yaşattı.

Heith” ve Berlin merkezli DECLINO arasındaki işbirliğinin ikinci ürünü olan “Inverted Vertigo”, enstalasyon ve canlı performansı birleştirerek, izleyicinin de etkin katılımcı olarak bulunduğu ses ve görsel şovda, canlı müziğin ritüelistik boyutlarını keşfetti.

Ödüllü besteci, ses ve canlı performans sanatçısı SØS Gunver Ryberg ile görsel sanatçısı ve CGI yönetmeni Sybil Montet‘in birlikte çalışmasıyla ortaya çıkan “Weaving Fields”, ritimlerin ve ileri dijital sinematografinin bir araya geldiği sesli bir görsel deneyim sundu.

İlginizi çekebilir:  Müzik İçin Dijital Gelir Modelleri Paneli
Crys Cole, CTM. Fotoğraf: Robert Szkolnicki.

Elektroakustik besteci Félicia Atkinson’ın, çevreci Rachel Carson‘ın “The Sea Around Us” ve filozof Oliver Remaud‘un “Thinking Like An Iceberg” gibi çeşitli yazılarından ilham aldığı “Thinking Through the Iceberg” isimli, üç karakter için yazdığı deneysel oratoryosu festivalde prömiyer yaptı.

Petra Hermanova, CTM. Fotoğraf: Bine Banner.

Petra Hermanova‘nın yeni albümü “In Death’s Eyes”, halk müziği ve kutsal müzik tekniklerini birleştirdiği performansı ile sahnedeydi.

Riccardo La Foresta ve James Ginzburg ikilisi de performanslarıyla festivalin öne çıkan gruplarındandı.

Çeşitli Kulüp Performansları

Panorama Bar gecesinde Skrillex ile iki gösteri yer aldı. Bas araştırmacısı KENYA20H ve RHR müzik dinleyicilerine farklı bir deneyim sundu.Aynı gece, Berghain’in ana katında Viikatory ve Dagga, keskin elektro vuruşlarını funk, break ve techno ile birleştirdi.

Britanya yeraltı sahnesinin önde gelen yenilikçilerinden biri olan Mandidextrous, da festival katılımcılarının heyecanla beklediği bir isimdi.

40hurtz, CTM

Special Request ismiyle bilinen Britanyalı Paul Woolford, Almanya’da sergilediği performansıyla izleyicilere güzel bir gece yaşattı. Kampire ve Príncipe Discos temsilcileri DJ N* Fox, DJ Danifox ve DJ Firmeza da festivalde öne çıkan isimler oldu.

MusicMakers Hacklab Final Konseri, CTM 2023 Fotoğraf: Frankie Casillo.

Yeni Yeteneklere MusicMakers Hacklab

MusicMakers Hacklab, katılımcıların CTM Festival haftası boyunca yeni müzikal fikirleri keşfetmek ve hayata geçirmek için birlikte çalıştığı açık ve işbirliğine dayalı atölye çalışması. Bu yıl yapılan 100’den fazla başvuru arasından on kişi seçildi.

Sophia Bulgakova ve Darsha Hewitt‘in ev sahipliği yaptığı Hacklab’de senenin odak noktası genellikle sanat dilinde kullanılan “arzu” ve “açlık” gibi kavramlara tezat yaratan “Sustence (Sürdürme)” olarak belirlendi. “Sustence” kavramı, sanatçıların yaşam mücadeleleri ve sürdürülebilirlikleri üzerine bir düşünme çağrısı yaptı. Atölyenin kazananları final gününde performanslarını sergiledi.

“Oceanic Refractions”, CTM. Fotoğraf: Laisiasa Dave Lavaki.

“Oceanic Reflections” Sergisi

Festival boyunca sergilenen  “Oceanic Reflections” sergisi dinleme ve sessizlikten yola çıkarak, izleyicilere Okyanusya’yı ayakta tutan çevre ilişkilerine dair farkındalık sundu.

Sergi, sömürgeci-kapitalist hareketin bir sonucu olan iklim krizinde okyanus çizgisinde bulunan toplulukların uzun süredir iklim değişikliklerini maruz kalması ve bu değişimlerin insan, toprak ve su arasında karşılıklı bir şekilde yaşandığına dikkat çekiyor.

“Oceanic Refractions” Mangrov, CTM. Fotoğraf: Laisiasa Dave Lavaki.

Dinleme ve sessizlikten yola çıkan “Oceanic Reflections” izleyicilere Okyanusya’nın dünyasını ayakta tutan çevre ilişkilerine dair nadir görüntüler sunuyor.

“Ex Silens”, CTM. Fotoğraf: Marco Donnarumma.

“I Am Your Body: Ex Silens” Performansı

Festivalin bir diğer ilgi çeken performansı ise Marco Donnarumma’nın duyma engelli ve işitme güçlüğü çeken kişilerle birlikte yürüttüğü, araştırmalar yoluyla sağırlığı, sesi ve (yapay) zekayı araştıran projesi “I Am Your Body“nin bir parçası olan “Ex Silens” oldu. Sanatçı, Ex Silens performansında “normal” çatısı altında bulunmayan algılama şekillerine odaklanıyor ve bu algılama biçimlerini gerçek yaşam hikayeleri aracılığıyla keşfediyor.

CTM 2024’ten Gazze’ye Bağış

Son 10 yıldır, CTM Festivali çeşitli durumlar ve organizasyonlar için bağış topluyor. Bu yıl ise Ekim’den biri devam eden İsrail-Gazze savaşı sebebiyle, Save the Children ve The Alliance for Middle East Peace (ALLMEP ) için bağış toplandı.

Previous Story

“Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası” Akbank Sanat’ta

Next Story

8. Sónar Istanbul’a Geri Sayım Başladı

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.