Basquiat’dan İlhamla - ArtDog Istanbul

Basquiat’dan İlhamla

Raymond Weil markası, ABD’li graffiti sanatçısı ve dışavurumcu ressam Jean-Michel Basquiat’nın eserlerinden ilhamla özel bir saat üretti. Freelancer Basquiat Special Edition adlı koleksiyon parçası, Saat&Saat mağazalarında ve saatvesaat.com.tr üzerinden satışa çıktı.

İsviçreli saat markası Raymond Weil, ABD’li graffiti sanatçısı ve ressam Jean-Michel Basquiat’nın eserlerinden ilham alarak özel bir saat üretti. Freelancer Basquiat Special Edition adlı koleksiyon parçası, Saat&Saat mağazalarında ve saatvesaat.com.tr üzerinden satışa çıktı. Dış tasarımında Basquiat’nın sanat eserlerini sergileyen saat, dünya prömiyerini 24 Ekim’de e-ticaret platformu Hodinkee’de yaptı. Saat&Saat markası ile Türkiye’ye gelen parça, dünya genelinde sınırlı sayıda üretildi.

Saat Raymond Weil’in sanattan ilham alan ilk modeli. 20’nci yüzyılın en önemli sanatçılarından biri olarak kabul edilen Basquiat, 1970 ve 1980’li yıllarda New York sanat sahnesinde oldukça aktifti. Graffiti sanatçısı ve dışavurumcu ressam, ABD’de yaşayan Haitili bir diplomatın oğluydu. Basquiat, sanat tarihine adını yazdıran ustalardan Andy Warhol ve Keith Haring ile de yakın dosttu.

Basquiat kimdir?

1960’ta Haiti ve Porto Riko göçmeni bir çiftin oğlu olarak doğan Jean-Michel Basquiat, 80’lere doğru o dönemdeki yakın arkadaşı Al Diaz ile birlikte, SAMO takma adı altında, Manhattan sokaklarında graffitiler yapmaya başladı ve hızla ünlendi. Basquiat ilk defa Haziran 1980’de, birçok sanatçının katıldığı The Times Square Show isimli serginin ardından ressam olarak adından söz ettirdi. “The Radiant Child” tablosunun 1981’de Artforum dergisinde basılmasının ardından Basquiat uluslararası bilinirliğe ulaştı. Sonraki birkaç yıl boyunca ressamın eserleri New York’taki önemli galerilerde sergilendi.

Koleksiyoner Paketi6.000,00ArtDog Istanbul Koleksiyoneri Ol!

ArtDog Istanbul’un yayımlanmış tüm Türkçe edisyonları ve 1 yıllık abonelik.

*ArtDog Istanbul’un ilk 5 sayısına ulaşmanın tek yolu.

Başarılı

20’li yaşlarda efsane

1980’lerin başında Julian Schnabel, David Salle, Francesco Clemente ve Enzo Cucchi gibi sanatçılarla birlikte yeni dışavurumcu akımın içinde yer aldı. Andy Warhol ile arkadaşlık kurdu ve 1984-1986 arasında birçok defa beraber çalıştı. Basquiat 21 yaşında Almanya’nın Kassel kentinde düzenlenen Documenta’ya katılan en genç sanatçı oldu. 22 yaşında New York’taki Whitney Bienali’nde sergi açan en genç sanatçılardan biri oldu.

Basquiat’nın sanatı zenginliğe karşı yoksulluk, entegrasyona karşı ayrımcılık ve içsel deneyime karşı dışsal deneyim gibi ikiliklere odaklandı. Şiir, çizim ve resmi kendine mal etti ve metin ile imgeyi, soyutlama ile figürasyonu ve tarihsel bilgiyi çağdaş eleştiriyle harmanladı. Resimlerinde toplumsal yorumu, iç gözlem ve siyah toplumdaki deneyimleriyle özdeşleşmenin yanı sıra güç odaklarına ve sistematik ırkçılığa karşı durmak için bir araç olarak kullandı. Görsel şiirselliği, sömürgeciliğe yönelik eleştirileri ve sınıf mücadelesine verdiği destek açısından son derece politik ve doğrudandı.

27 yaşında öldü

1988’de 27 yaşındayken aşırı dozdan gelen ölümünden sonra Basquiat’ın eserlerinin değeri giderek arttı. 2013’te Basquiat’ın “Dustheads” eseri 48.8 milyon dolara satıldı. 2017’de ize kırmızı ve siyah perçinli bir kafatasının güçlü bir tasviri olan Basquiat’ın “İsimsiz” adlı tablosu açık arttırda 57 dakika içinde 110,487,500 dolara alıcı buldu. Bu, bir açık arttırma rekoruydu ve açık artırmada satılan en pahalı altıncı sanat eseri oldu. 2013’te 105 milyon dolara satılan Andy Warhol’un “Gümüş Araba Çarpışması”nı (Double Disaster) geride bıraktı. 2021’de “Savaşçı” (Warrior) isimli tablosu 41,8 milyon dolara satıldı ve Hong Kong’da yapılan satışla, o güne dek Asya kıtasında satılan en pahalı Batılı eser oldu.

Sanatçının hayatı, 1996’da yönetmen Julian Schnabel’in yönettiği “Basquiat: Şöhretin Bedeli” ismiyle beyaz perdeye aktarıldı.

Taç giyen dinazor

Raymond Weil’i yeni modelinin kadranının merkezinde, Basquiat’nın 1984 tarihli ünlü tablosu “Pez Dispenser”de tasvir edilen taç giyen dinozor yer alıyor. Modelde, sanat ve mekaniğin iç içe geçtiği siyah PVD butonlar, fırça darbelerini anımsatan bezel tasarımı, saat 9 yönünde yer alan ve sonsuza kadar dönen saniye diski, Basquiat’nın kişisel yansımalarını ve hayatın karmaşıklığının bir metaforunu tasvir ediyor. Karşısındaki 30 dakikalık atlama diski ise Basquiat’nın üç temel resim teması olan yaşam, ölüm ve insanlığı anlatıyor.

Yıllık Abonelik1.500,00Abonelik, satın alınan tarihte yayında olan sayı dahil olmak üzere 6 sayı için geçerlidir.

Güncel kurum kimliklerini ulaştırdıkları takdirde öğretmenlere %20 indirim uygulanır. Abonelik hakkında daha fazla bilgi ve iletişim için: contact@artdogistanbul.com

Öğrencilere özel yıllık abonelikte %20 indirim için Kampüs Paketi sayfamızı inceleyin.

Başarılı

Previous Story

Marcel Duchamp’ın Bahçe Partisi: Haute Bohème

Next Story

İstanbul Tasarım Müzesi’nde “Müze” Nerede?

0 0,00