Athanasios ve Marina Martinos Vakfı (AMMF) ve Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi (VKV) iş birliğiyle gerçekleştirilen “Aziz İstanbul” sergisi, restorasyonu tamamlanan Galata Rum Okulu ev sahipliğinde açıldı. Dr. Fani-Maria Tsigakou ve Hülya Bilgi’nin küratörlüğünü üstlendiği sergi, 17., 18. ve 19. yüzyıl İstanbul’unu ziyaret eden yabancı sanatçıların bir kent olarak İstanbul ve İstanbul yaşamına dair ürettikleri eserleri bir araya getiriyor. “Aziz İstanbul” sergisi, 12 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek.
İstanbul’u anlatan 34 eser
Amadeo Preziosi, Joseph Schranz, Michel-François Preault, Clara Barthold Mayer, Louis Lottier, Anton Ignaz Melling, Louis-François Cassas, Thomas Allom, Alfred-Marie-Joseph de Courville, Antoine-Laurent Castellan, Konstantin Kapıdağlı gibi ressamların 34 çalışması yer alıyor.
Kağıt üzerine suluboya, tuval üzerine yağlıboya, kağıt üzerine boyama gravürlerin sergilendiği “Aziz İstanbul” sergisinde eserlerin çoğu, 19. yüzyılın başından son çeyreğine kadar İstanbul’da yaşamış sanatçılar tarafından üretildi. Sergide, Athanasios ve Marina Martinos Vakfı koleksiyonundan 17. yüzyıldan iki adet panorama, 18. yüzyıldan iki yağlıboya panorama ve 19. yüzyılın ortalarına doğru yapılmış çizimlere dayanan üç taşbaskı panorama da sanatseverlerle buluşuyor.
“Bugün bir hayalimiz gerçekleşiyor”
Sergi açılışında konuşan Galata Rum İlkokulu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Meri Komorosano, okulun yeni haliyle görmekten çok heyecan duyduğunu belirterek, “Bugün bir hayalimiz gerçekleşiyor. 2012 yılında İstanbul Rum Cemaati’ne iade edilen okul binamız bu tarihten itibaren bir çok kültürel etkinliğe ev sahipliği yaptı. Okul binamız başta Rum kimliği ve kültürel mirası olmak üzere birçok farklı kültürel kimlik ve birikimi bünyesinde barındırarak tüm İstanbul’u kucaklayan bir kültür, sanat ve eğitim alanı olarak faaliyet göstermeyi amaçlıyor. Mimar Murat Tabanlıoğlu tarafından restore edilen binamız kapılarını tekrar açıyor,” dedi.
Athanasios ve Marina Martinos Vakfı İstanbul koleksiyonu
Athanasios ve Marina Martinos Vakfı sözcüsü Dr. Fani-Maria Tsigakou, yaptığı konuşmada İstanbul’u ziyaret eden yabancı sanatçılar tarafından üretilen tabloların yer aldığı serginin akademisyenler ve araştırmacılar için önemine dikkat çekti. Dr. Fani-Maria Tsigakou konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bugün bizi bir araya getiren serginin temasına baktığımızda bizim sevdiğimiz, gönül verdiğimiz Aziz İstanbul nedeniyle bir araya gelmiş bulunuyoruz. Sergimiz geçmişteki İstanbul’un imajına, görseline odaklanmakta ve bu büyük kent hakkındaki iki çok önemli konuyu da aydınlatmakta. Athanasios ve Marina Martinos Vakfı’nın katkıda bulunduğu oradan gelen tablolara baktığımızda özellikle yabancıların gözünden, dışarıdan bakış açısıyla İstanbul’un bir kent olarak nasıl görüntülendiği bir imajı sergilemekte. Bu tablolara bu eserlere baktığımızda 18. ve 19. yüzyıldaki ressamlar tarafından bunların yapıldığını görüyoruz.
“Özellikle de bu ressamlar bu sanatçılar İstanbul’un büyüklüğünden, azametinden, eserlerinden ve insanlarından ve genel olarak insanlarından nasıl etkilendiklerini ortaya koymakta bu tablolarda. Sadberk Hanım Müzesi’nden de burada katkıda bulunan sergiye konan inanılmaz çok güzel gümüş nesnelerde Aslında İstanbul’un geçmişte de şu anda da olduğu gibi gerçekten inanılmaz ve son derece önemli bir sanat merkezi olduğunu bir kere daha kanıtlar nitelikte. Bu sergi aracılığıyla umuyoruz ki, sizi böyle bir hayali yolculuğa çıkarma fırsatı bulacağız. Öyle bir kentten bahsediyoruz ki aslında Aziz İstanbul dediğimizde gördüğünüz üzere gerçekten sanatçıları çağlar boyunca büyülemeye devam etmiş ve hala da onu ziyaret edenleri, onu görmeye gelenleri ve orada yaşayanları büyülemeye devam ediyor. ”
Sadberk Hanım Müzesi koleksiyonu
Aziz İstanbul sergisinin hazırlık süreci hakkında bilgi veren Sadberk Hanım Müzesi Müdürü Hülya Bilgi ise konuşmasında okulun bir kültür merkezi olarak ziyarete açılışının bir sergiyle gerçekleştirilmesini iki vakıf tarafın da arzu ettiğini dile getirdi. Hülya Bilgi, bu fikirden yola çıkılarak Athanasios ve Marina Martinos Vakfı’ndan 18. ve 19. yüzyıl ve hatta 17. yüzyıllara ait İstanbul panoramaları ile Sadberk Hanım Müzesi koleksiyonunda muhafaza edilen İstanbul’da üretilmiş kilise gümüşlerinden bir seçkinin sergide yer almasına karar verdiklerini belirtti.
Bilgin konuşmasında “Aziz İstanbul sergisinde yer alan, müzemizin koleksiyonuna ait, 18. ve 19. yüzyılda İstanbul’daki atölyelerde kiliseler için imal edilen gümüş ve sedef eserler, Osmanlı İstanbul’unun söz konusu dönemdeki ihtişamını, kozmopolit yapısını ve sanat zevkini yansıtıyor. Bu sergi sayesinde ziyaretçiler, Osmanlı İstanbul’unun söz konusu dönemdeki çok yönlülüğünü ve cazibesini birebir deneyimleyecekler,” ifadelerini kullandı.
İstanbul’a gelmiş sanatçıların yarattığı bu panoramalar, portreler, gerçek yaşamdan sahneler bir döneme ait hafızayı canlı tutan sergi, 12 Kasım’a kadar Galata Rum Okulu’nda görülebilecek.