Ayıp Değil, Kadınlar Vardır

Dünya kadınlarının bir gün değil her gün eşit haklar için mücadele ettiğini tüm dünyaya bir kez daha haykırdığı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde toplumsal cinsiyet rollerinden ayıp sayılan muayyen günlerin tarihine kadar dört yeni kitap raflarda....

/

Tüm dünyada kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmak yolunda mücadele verdiği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadın çalışmalarıyla ilgili yeni kitapları derledik. İşte toplumsal cinsiyet rollerinden ayıp sayılan muayyen günlerin tarihine, feminist hareketten gelen kadınların yaşlılık konusu üzerine deneyimlerine, feminizmin neden gerekli olduğuna dair birçok başlığı ele alan dört yeni ve aydınlatıcı kitap…

 

Ahlakı Giyinmek

Metis’in Kadın Araştırmaları dizisi kapsamında yeni bir kitap yayımlandı. Hilal Özçetin’in “Ahlakı Giyinmek: Türkiye’de Cinsel Ahlak Üzerine Bir Deneme” adını taşıyan kitabın sunuş yazısı kitabın çevirmeni de olan Simten Coşar’a ait. Coşar yazısında kitapla ilgili şu sözlere yer vermiş:Ahlakı Giyinmek: Türkiye’de Cinsel Ahlak Üzerine Bir Deneme, genç bir feminist akademisyenin Türkiye’de başlayan, Macaristan’da devam eden, Kanada’da yerleşikleşen bir Türkiye okuması. Bu okumada sadece örtünen ve örtünmeyen kadınlara bakmıyor; Türkiye’nin modernleşme tarihinin bir kesitini, modernite/geleneksellik karşıtlığından çıkartacak şekilde kadınların gözünden okuyor.”

Muayyen Günler

Yine Metis etiketiyle 8 Mart haftasında yayımlanan diğer bir kitap ise “Muayyen Günler Menstrüasyonun Gerçek Hikâyesi” başlığını taşıyor. Menstrüasyonu bireysel bir tecrübe olarak değil toplumsal bir mesele olarak gören yazar, antropolog ve akademisyen Kate Clancy kitabın sunuş yazısında şöyle diyor: “Çevremdeki dünyadan da regl olduğuma dair bütün işaretleri saklamam gerektiğini, aksi halde derin, ezici bir utançla yüzleşeceğimi öğrendim (…) Umarım menstrüasyonla ilgili yanlış kanıları açığa çıkarmak söz konusu olduğunda iktidar, toplumsal cinsiyet ve ırk arasındaki bağlantıların ne kadar girift olduğunu görürsünüz. Yazdıklarımın, bedensel özerklik için mücadele ettiğimiz ve radikal gelecekler hayal ettiğimiz bir dünyanın neye benzeyebileceğine dair yeni fikirlerin yetişeceği bereketli bir toprak sunmasını diliyorum.”

İlginizi çekebilir:  Richard Serra: 1938-2024

Yaşını Gösteren Kadınlar: Yaşlanmanın Feminist Deneyimi

“Tartışacak, konuşacak çok şey var çünkü patriyarka, gençliğimizdekilere ek olarak, farklı ezme, sömürü biçimleriyle yaşlandığımızda da peşimizde. Kapitalizm ise yıkıcılığını daha derinden hissettiriyor, ayrımcılığı had safhada yaşatıyor bize. Tahakküm farklı biçimleriyle geliyor, şiddetin başka yüzlerini de görüyoruz ‘yaşlanan’ kadınlar olarak.” Bu alıntı “Yaşını Gösteren Kadınlar: Yaşlanmanın Feminist Deneyimi” kitabının arka kapağından bir bölüm. Geçtiğimiz günlerde raflardaki yerini alan Hülya Üstün, Hatice Erbay, Gülsen Ülker, Dilek Alıcıoğlu Cömert, Bilgen Tümen, Aynur Demirdirek’in derlediği bu kitapta, feminist hareketten gelen kadınlar yaşlılık konusu üzerine söz alıyorlar. Kadınlar, kendi yaşlılıklarını ve yaşlanma deneyimlerini, yaşlılıkla ilgili korkularını, yaşlılıkla ilgili çarpıtılmış düşünceleri irdeleyip yaşlılığın feminist bir mesele olduğunu görünür kılıyorlar.

Feminizmin ABC’si

Kitap yeni yapılmış bir çalışma olmasa da dördüncü baskısını yeni yaptığı için önemli. Say Yayınları etiketiyle raflara çıkan “Feminizmin ABC’si” kitabında Prof. Dr. Necla Arat, feminizm konusunu felsefi arka planı ile ele alıp temel sorunlarını, dünyadaki ve Türkiye’deki gelişmeleri anlatıyor. Prof. Arat, çalışmanın amacını şöyle belirtmiş: “Çoksesli, çoktalepli, özgürlükçü, demokratik bir ortamda yetişecek genç kuşakların gerek Batı’da gerekse Türkiye’de feminizmin abc’sini olumlu ve olumsuz yönleriyle önyargısız olarak öğrenmeleri, feminizme gereksinme duyulmayacak toplumsal, kültürel yapıyı oluşturabilmelerinin ilk adımı olacaktır.”

Previous Story

ArtDog Istanbul’a Onur Ödülü

Next Story

“Kültür Sanat Türkiye’de Sınıfsal Olarak da Bir Umut”

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.