Avrupa’da 2022 yılının ilk yarısı sanat dünyası için oldukça hareketli geçecek. 59’uncu Venedik Bienali’nin, pandemi nedeniyle bir yıl ertelendikten sonra bu yıl Nisan ayında yapılacak olması ve Haziran’da Kassel’e geri dönecek olan çağdaş sanat sergisi documenta, yılın öne çıkan etkinlikleri arasında. Bu iki büyük etkinlik dışında Avrupa’nın dört bir yanında Van Gogh, Etel Adnan, Francis Bacon, Hito Steyerl ve Louis Bourgeois gibi önemli sanatçıların sergileri düzenlenecek. Artnet’in derlediği listede 2022’nin ilk yarısında Avrupa’da düzenlenecek birbirinden önemli 18 sergi yer alıyor. Bunlardan ilki, Basel’deki Fondation Beyeler’de 23 Ocak-22 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan Georgia O’Keeffe sergisi. “İnsan, bir çiçeğe gerçekten bakmak için nadiren zaman harcar. Ben de çiçekleri, diğer insanlar benim gördüğümü görebilsin diye bu büyüklükte çizdim” diyen sanatçının ömrünün 60 yılına yayılan eserlerinin sergilendiği etkinlik 5 ay boyunca ziyarete açık olacak.
Hito Steyerl’in “I Will Survive” adlı sergisi 29 Ocak-12 Haziran tarihleri arasında Amsterdam’daki Stedelijk Museum’da ziyaret edilebilecek. Syeterl’in Hollanda’da bugüne kadarki en büyük retrospektifi olan sergi, sanatçının 1990’ların başında ürettiği video işlerinden son 10 yılda yarattığı mimari enstalasyonlarına kadar birçok farklı eserine ev sahipliği yapacak. Francis Bacon’ın “Man and Beast” adlı sergisi Londra’daki Royal Academy’de 29 Ocak-17 Nisan tarihleri arasında görülebilecek. İrlandalı ressamın 50 yıla yayılan 45 resminin sergileneceği etkinlik, özellikle hayvanları betimleyen işlerine odaklanacak.
Louise Bourgeois’nın “The Woven Child” adlı sergisi 9 Şubat-15 Mayıs tarihleri arasında Londra’daki Hayward Gallery’de yapılacak. Bu büyük retrospektif Fransız sanatçının özellikle kumaş kullanarak ürettiği geç dönem işlerine odaklanacak. Sergide 1990’ların ortalarından 2010 yılındaki ölümüne kadar sanatçının ürettiği 90’dan fazla esere yer verecek.
Amsterdam’daki Rijksmuseum’da 11 Şubat-5 Haziran tarihleri arasında yapılacak olan “Revolusi! Indonesia Independent” adlı sergi, Hollanda’nın eski sömürgelerinden biri olan Endonezya’nın dekolonizasyon mücadelesini anlatacak. Hollandalı ve Endonezyalı küratörlerin iş birliğinde düzenlenen sergi, Endonezya’nın 1945-1949 yılları arasındaki özgürlük mücadelesini o döneme ait 200 obje aracılığıyla aktaracak.
Rachel Jones’un solo sergisi “Say Cheeeeese” ise 12 Mart-12 Haziran tarihleri arasında Londra’daki Chisenhale Gallery’de görülebilecek. Öte yandan ABD’li sanatçı Carrie Mae Weems’in “The Evidence of Things Not Seen” adlı sergisi Stuttgart’daki Württembergischer Kunstverein’de 12 Mart-3 Temmuz tarihleri arasında ziyaret edilebilecek. İsmini James Baldwin’in bir kitabından alan sergide fotoğraflar, videolar ve büyük bir enstalasyonun da dahil olduğu 40 grup eser yer alacak.
Rönesans döneminin heykel ustalarından Donatello’nun eserlerinin sergileneceği “Donatello: the Renaissance” 19 Mart-31 Temmuz tarihleri arasında Floransa’daki Palazzo Strozzi ve Museo del Bargello’da ziyaretçilerini bekleyecek. Küratörlüğünü Francesco Caglioti’nin üstlendiği sergi Palazzo Strozzi ve Museo del Bargello tarafından ortaklaşa düzenleniyor.
Paris’teki Musee d’Orsay, İspanyol mimar Gaudi’nin sergisine 12 Nisan-17 Temmuz tarihleri arasında ev sahipliği yapacak. Sergi, Gaudi’nin inşa ettiği yapılara odaklanmak dışında, çizimleri ve mobilyalarına da yer verecek. ABD’li kavramsal sanatçı Barbara Kruger’in sergisi Berlin’de yeniden açılan Neue Nationalgalerie’de 29 Nisan-28 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Faslı sanatçı Meriem Bennani’nin “Life on the CAPS” adlı sergisi ise Nottingham’daki Nottingham Contemporary’de 7 Mayıs-4 Eylül tarihleri arasında ziyaretçilerini bekleyecek. Sanatçının İngiltere’deki en büyük solo sergisi olan “Life on the CAPS”de Bennani’nin video enstalasyonu “Party on the CAPS (2018/19)” gösterilecek.
Amsterdam’daki Van Gogh Museum’da 20 Mayıs-4 Eylül tarihleri arasında yapılacak olan Etel Adnan sergisi ise Beyrut doğumlu sanatçı ve Van Gogh’un sanat pratiklerindeki örtüşmeye odaklanacak. Londra’daki Whitechapel Gallery’de 17 Şubat-29 Mayıs tarihleri arasında yapılacak olan “A Century of the Artist’s Studio 1920-2020” adlı sergi ise içlerinde Francis Bacon, Louise Bourgeois, Pablo Picasso, Lisa Brice ve Kerry James Marshall’ın bulunduğu 80 sanatçının 100 işine yer verecek.
Rijksmuseum direktörü Taco Dibbits’in küratörlüğünü üstlendiği Anish Kapoor restrospektifi 20 Nisan-9 Ekim tarihleri arasında Gallerie dell’Accademia’da yapılacak. 23 Nisan-27 Kasım tarihleri arasında yapılacak olan Venedik Bienali ise yılın en heyecanla beklenen etkinliklerinden biri. Küratörlüğünü Cecilia Alemani’nin üstlendiği bienalin ana sergisi, ismini sürrealist sanatçı Leonora Carrington’ın kitabından alan “The Milk of Dreams” olacak.
Münih’deki Haus der Kunst, 10 Haziran-23 Ekim tarihleri arasında Tony Cokes’un “Some Munich Moments 1937-1972” adlı sergisine ev sahipliği yapacak. Sergi, Kunstverein München ile ortaklaşa düzenleniyor. Oslo’da 11 Haziran’da açılacak olan National Museum, 150’den fazla sanatçı ve kolektifin eserlerinin yer alacağı “I Call It Art” sergisine ev sahipliği yapacak. Sergi, “İyi sanat nedir?” sorusuna yanıt arayacak.
Her 5 yılda bir Almanya’nın Kassel kentinde yapılan documenta bu yıl 15’inci kez geri dönüyor. 18 Haziran-25 Eylül tarihleri arasında yapılacak olan çağdaş sanat sergisinin küratörlüğünü bu yıl Endonezyalı sanatçı kolektifi ruangrupa üstleniyor.