Avrupa Konseyi’nden Yeni Kavala Kararı - ArtDog Istanbul
© 2017 Reuters

Avrupa Konseyi’nden Yeni Kavala Kararı

/

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 4 yıldan fazla süredir tutuklu olan Osman Kavala’yı serbest bırakmadığı için Türkiye hakkında ihlal süreci başlatma kararı aldı. Komite tarafından geçtiğimiz eylül ayında yapılan toplantıda Kavala’nın 2 Aralık’a kadar tahliye edilmemesi durumunda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 46’ncı maddesi gereği ihlal sürecinin başlatılacağı açıklanmıştı.

Bakanlar komitesinde yapılan oylamada 47 üye ülkeden 35’i ihlal prosedürünün başlatılması yönünde oy verdi. Konsey, Kavala davasıyla ilgili olarak Türkiye’den 19 Ocak’a kadar görüş belirtmesini talep etti.

Konsey, bundan sonraki aşamada üyelerin üçte ikisinin oyunu elde ederse Türkiye’yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) şikayet etmek için bir karar alabilecek. AİHM de Türkiye’nin ihlal yaptığı yönünde görüş bildirirse Türkiye Avrupa Konseyi üyeliğinden çıkarılma riskiyle karşı karşıya kalacak.

İlginizi çekebilir:  "Türkiye'de Virginia Woolf" Sempozyumu

“Komitenin Mesajı Net”

Dışişleri Bakanlığı ise ihlal sürecinin başlatılma kararına, “Ülkemizde devam eden yargı sürecine saygı ilkesi uyarınca, Avrupa Konseyi’ni bağımsız yargıya müdahale niteliği taşıyacak bu kararın devamını getirmekten kaçınmaya davet ediyoruz” yanıtını verdi. Uluslararası Af Örgütü Avrupa Bölgesel Ofisi Direktörü Nils Muižnieks de kararla ilgili olarak, “Bakanlar Komitesi’nin Türkiye’ye mesajı net: Türkiye’nin, Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını sağlamaması ve siyasi gerekçelerle yapılan bu zulme son vermemesi ülkenin insan hakları yükümlülüklerinin kabul edilmez bir ihlalidir” diye konuştu.

Previous Story

“Tuhaf” Bir Darbenin Gölgesi – “Hepimizin bir 12 Eylül Hikayesi Yok mu?”

Next Story

PG Art Gallery x TOG Vakfı’ndan “Art Sunday”

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.