Atlı Köşk Sahibinden'de Satılık - ArtDog Istanbul
Atlı Köşk, genel görünüm. Fotoğraf: Sakıp Sabancı Müzesi

Atlı Köşk Sahibinden’de Satılık

İhsan Sabancı’nın mirasçılarından Sevilay Sabancı Çınar, Emirgan’daki Atlı Köşk’ün 1/48 hissesini, Sahibinden sitesinde satışa çıkarttı. Sabancı ailesinin avukatları, yargı sürecinin devam ettiğini ve internete konulan satış ilanlarının hukuka aykırı olduğunu söyledi.

/

Hacı Ömer Sabancı’nın en büyük oğlu ve Sakıp Sabancı’nın da ağabeyi olan İhsan Sabancı’nın resmi olarak  evlenmediği eşinden olan çocuğu Sevilay Sabancı Çınar, 20 yıllık hukuk mücadelesi sonucu elde ettiği Emirgan’daki Atlı Köşk’ün 1/48 hissesini, sahibinden.com’da 200 milyon TL’ye satışa çıkarttı.

Serbestiyet’in duyurduğu haberde Sakıp Sabancı Müzesi’nin (SSM) de içinde olduğu Köşk’ün ilanında, “10 oda 3 salon”, “mülk sahibi oturuyor”, “hisseli” ve “krediye uygun” ifadeleri yer alıyor.

20 yıl önce Adana Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılan dava sonunda mahkeme Sevilay Sabancı Çınar’ı, Sabancı Ailesi’ne mirasçı olarak ekledi. Yargıtay 14. Hukuk Dairesi’nin beş yıl önceki ilamında Sevilay Sabancı Çınar’ın Hacı Ömer Sabancı’nın mirasçısı olduğu kesinleşti.

Sabancı Ailesi Avukatlarından Açıklama

Atlı Köşk’ün satış haberinden sonra, ulaştığımız Sabancı ailesi avukatlarından yazılı bir açıklama geldi.  Avukat Dr. Burcu Sırataş ve avukat Gamze Gedikli yaptıkları açıklamada “Atlı Köşk, Sakıp Sabancı Müzesi olarak devam edecektir” dedi. Aile adına konuşan  avukatlar şu açıklamayı yaptı: “Basında yer alan bazı haberlerin, maalesef daha önce de olduğu gibi Sevilay Çınar’ın Atlı Köşk’ün itibarına zarar vermeye yönelik manipülatif açıklamalarına dayalı olduğunu üzülerek görmekteyiz.

Atlı Köşk’ün 47/48 oranında hissedarı Hacı Ömer Sabancı Holding’dir ve taraflar arasında ortaklığın giderilmesine yönelik yargı süreci devam etmektedir. Köşkün müze vasfı ise kesintisiz devam etmektedir ve edecektir. Yargı süreci devam ederken, ülkemiz için bu kadar kıymetli bir değerin alelade bir satışa konu edilmesi mümkün olmadığı gibi, söz konusu internet sitesine konulan ilanlar da hukuka aykırıdır. Bu nedenle Atlı Köşk’ün itibarına zarar vermeye yönelik bu tür iddialara itibar edilmemesi ve gereken hassasiyetin gözetilmesini rica ederiz.”

Atlı Köşk’ün Tapusunu İptal Ettirdi

Sevilay Sabancı Çınar, Hacı Ömer Sabancı’nın mirasçısı olması kesinleşmesine rağmen Sabancı ailesinin beş yıldır hakkını vermediği iddiasıyla tekrar dava açtı ve  kazandı. İstanbul 20. Asliye Hukuk Mahkemesi, davalıların Sevilay Sabancı Çınar’a 5 milyon 533 bin lira tazminat ödemesine hükmetti.

İstanbul Emirgan’da bulunan 600 milyon dolar değerindeki Atlı Köşk için tapu iptali ve tescili, intifa (kullanım) hakkı ve ecrimisil (haksız işgal tazminatı) davaları ise reddedildi. Ancak Sevilay Sabancı Çınar karara itiraz etti. Hürriyet’teki habere göre, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi de itirazı haklı bularak Atlı Köşk’ün tapusunun iptaline karar verdi.

Atlı Köşk, iç görünüm. Fotoğraf: Sakıp Sabancı Müzesi

“Krediye Uygun Köşk”

Atlı Köşk üzerindeki 1/48 oranındaki paya 17 Nisan 2023 tarihinde hükmen hak sahibi olduğunu ve tapusunu aldığını belirten Sevilay Sabancı Çınar, bu defa köşkün satışı için mahkemeye başvurdu. Hacı Ömer Sabancı Holding ile Sabancı Üniversitesi Rektörlüğü’ne ‘ortaklığın taşınmazın satılarak giderilmesi’ talepli dava açan Çınar, Atlı Köşk’ü Sabancı ailesiyle anlaşarak paylaşmasının mümkün olmadığını iddia etti.

Sevilay Sabancı Çınar, ‘ortaklığın giderilmesi’ davası devam ederken bu defa alacaklı kişiler tarafından hissesinin satılmasının istendiğini gerekçe göstererek Atlı Köşk’te payına düşen hissenin satışı için İcra Müdürlüğü’ne başvurdu.

Sevilay Sabancı Çınar, İcra Müdürlüğü tarafından talebinin kabul edilmesi üzerine Atlı Köşk’teki 1/48 hissesini sahibinden.com üzerinden 200 milyon TL’ye satışa çıkarttı.

1925’te Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın ailesi tarafından yaptırılan Atlı Köşk’ü 1951’de Hacı Ömer Sabancı satın aldı. Hacı Ömer Sabancı’nın 1966’daki vefatından sonra Köşk’te Sakıp Sabancı ve ailesi ikamet etmeye başladı. Sakıp Sabancı, 1998’de Köşk’ü müzeye dönüştürülmek üzere Sabancı Üniversitesi’ne bağışladı. Atlı Köşk, 2002’den bu yana Sabancı Müzesi olarak hizmet veriyor.

Atlı Köşk, 20 yıldır müze olarak hizmet veriyor. Fotoğraf: Sakıp Sabancı Müzesi

“Öteki Sabancılar”

İhsan Sabancı’nın Nevin Tenik’ten olan çocuklarından Sevgi Sabancı, Aralık’ta çıkan “Adana’da Piç Olmak: Öteki Sabancılar” kitabında, babası İhsan Sabancı ile annesi Nevin Tenik ve çiftin kendisi de dahil üç çocuğunun Sabancı ailesinden maddi ve manevi her yönden dışlanmalarının 60 yılı aşan öyküsünü anlattı.

İlginizi çekebilir:  Melis Buyruk, Abu Dhabi Louvre Müzesi’nde

İlan Detayları

Sahibinden.com’daki ilanda satışa çıkarılan Atlı Köşk’e dair detaylar şu şekilde yer aldı:

“Köklü bir geçmişe sahip olan müzeye ev sahipliği yapan Atlı Köşk’ün tarihi neredeyse cumhuriyetimizle yaşıt.

1925 yılında Mısır Hidiv ailesinden Prens Mehmed Ali Hasan tarafından İtalyan mimar Edouard De Nari’ye yaptırılmış ve yazlık olarak kullanılmış.

Müze mağazası. Fotoğraf: Sakıp Sabancı Müzesi

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi zengin koleksiyonu ve uluslararası geçici sergileriyle sanatseverle buluşuyor. Müzenin koleksiyonları arasında; Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu, Resim Koleksiyonu, Mobilya ve Dekoratif Eserler Koleksiyonu bulunuyor. Bu koleksiyonlar içinde; Sanatlı elyazması Kuran-ı Kerim nüshalarından İbrahim Çallı, Fikret Mualla, Fausto Zonaro ve Ivan Ayvazovski gibi sanatçılara kadar birçok ismin eseri bulunuyor.

1951’de Hacı Ömer Sabancı tarafından satın alınmış. 1966’da Hacı Ömer Sabancı’nın vefatından sonra Sakıp Sabancı, köşkü konut olarak kullandı. Köşk, Sabancı’nın hat ve resim koleksiyonuna ev sahipliği yapmıştır.

1998’de Sabancı ailesi tarafından koleksiyon ve eşyalarla beraber 49 yıllığına Sabancı Üniversitesi’ne tahsis edilmiştir.

Sabancı ailesi köşkte oturduğu dönemde odaların dekorasyonu da kendi tercihlerine göre değiştirmiş. Giriş katındaki odaların üçü 18. ve 19. yüzyılın tarzında döşenip, duvarlarda da ünlü ressamların tablolarına yer verilmiş.

Bedri Toraman tarafından resmedilmiş Ömer Sabancı ve eşinin portresinden, ünlü ressam Fausto Zonaro’nun deniz esintisi getiren tablosuna kadar birçok sanat eseriyle karşılaşacağınız evin, bölümlerini gezerken uzun zaman ayırmanız gerekiyor. Ayrıca kristal avizeler, zeminlerdeki Hereke halıları ve süs objeleri de köşkü keşfederken oldukça dikkat çekiyor.

2002’den itibaren, bina içine eklenen yeni galeriler ve yeni düzenlemelerle Atlı Köşk, müze olarak hizmet vermeye başlıyor ve İstanbul’un en iyi müzeleri arasında yer alıyor.

Günümüzde uluslararası geçici sergilere, örnek eğitim programlarına, konserlere ve konferanslara alan sağlayarak bizlere hizmet sunmaktadır.

Sakıp Sabancı Müzesi’nin, namı diğer Atlı Köşk’ün bahçesi de en az iç mekanlar kadar renkli bir anıt şöleni. Bizans ve Roma döneminden kalan çeşmeler, mermer sütunlar ve pek tabii ki atlar bahçenin en nadide eserleri.

Köşke adını veren at heykelleri. Fotoğraf: Sakıp Sabancı Müzesi

Atların Hikayesi

At, Hacı Ömer Bey için zenginlik sembolü. Arazi içinde iki at heykeli de var. Birisi 1204 yılındaki 4’üncü Haçlı Seferi sırasında yağmalanan ve Sultanahmet meydanından alınarak Venedik San Marco kilisesine yerleştirilen 4 attan birisinin dökümü.  İtalyan iş insanı, atlara ilgisini bildiği Hacı Ömer Sabancı’ya hediye ediyor. Bu heykel de köşkün bahçesine 1957’de geldi.

Diğer atın hikâyesi ise daha ilginç. 1864 yılında Louis Doumas adında bir heykeltıraş tarafından Paris’te yapılmış bronz at. Köşk alındıktan sonra, Kadıköy’de başka bir köşkten çıkan eşyalar olur. Eşyaların arasında bir at, bir boğa ve bir de geyik heykeli vardır. Müzayede de Aret Portakal tarafından bu eşyalar satılır.

Atı almak isteyen Hacı Ömer Sabancı’ya güçlü bir rakip çıkıyor. Henüz tanımadığı Vehbi Koç. İkisi de o kadar fiyat artırıyor ki, 300 bin liraya alınan köşkün bahçesine düşünülen at heykelinin fiyatı 60 bin liraya kadar çıkıyor. Ama Hacı Ömer, muradına eriyor. Hacı Ömer Sabancı’nın başka bir konaktan beğenip aldığı bu heykel, bahçeye yerleştirildikten sonra da burası Atlı Köşk olarak anılmaya başlıyor.

Ardından satılan geyik için de aynı mücadele, ama bu kez kazanan Vehbi Koç oluyor. Boğa ise o bugün Kadıköy Altıyol meydanında.”

Previous Story

Aşk, Ateş ve Anarşi Günleri: Sinematek ve Onat Kutlar

Next Story

Kafka Kitap’tan İlk Kitap Ödülü

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.