Askeri Adadaki Bienal Sürüyor - ArtDog Istanbul

Askeri Adadaki Bienal Sürüyor

//

Fin takımadalarında yer alan Vallisaari adasında yapılan Helsinki Bienali’nde 41 sanatçı ve kolektifin eserlerini izleyiciyle buluşturuyor. “The Same Sea” başlıklı bienal, Helsinki Sanat Müzesi’nin baş küratörleri Pirkko Siitari ve Taru Tappola tarafından yönetiliyor. Bienalin başlığı ise katılımcıları “Farklılıklarımıza rağmen birbirimize bağlılığımız ve karşılıklı bağımlılığımız” üzerine düşünmeye teşvik ediyor.

https://www.artdogistanbul.com/tumu/guncel_sanat/en-cevreci-bienal-helsinki.htm

Alicja Kwade, Big Be-Hide (2019). © Maija Toivanen HAM Helsinki Biennial 2021.

Mekana Özel Üretilen İşler

Sergilenen eserlerin dörtte üçünün mekâna özel olarak üretildiği bienal 26 Eylül’e kadar ücretsiz olarak gezilebilecek. Ziyaretçilerin adaya ulaşmak için Helsinki’den bir feribota binmeleri gerekiyor.

Vallisaari, Photo: Matti Pyykkö.

Dünya Savaşı’nda Üs Oldu

Helsinki takımadalarının ortasında yer alan ve Kırım Savaşı’nda İngiliz ve Fransız donanmalarını bölgeden uzak tutmak için inşa edilen Vallisaari adasında Rus silahları depolanıyordu. O dönemde stratejik olarak büyük öneme sahip olan ada İkinci Dünya Savaşı sırasında da Fin ordusu tarafından kullanıldı.

Paweł Althamer, Seven Prisoners (2020). © Maija Toivanen HAM Helsinki Biennial 2021.

Uzun Süre Terk Edilmişti

Vallisaari 2016’da halka açılmadan önce uzun yıllar boyunca terkedilmiş şekilde kendi haline bırakıldı. Bir zamanlar adaya gelen Rus İmparatoru II. Alexander’ın adını taşıyan İskender’in Yolu denilen yer ise Helsinki Bienali’nin sergi alanı olarak kullanılıyor.

Tadashi Kawamata, Vallisaari Lighthouse (2021) Photo: © Maija Toivanen and Helsinki Biennial 2021

Ölüm, Çürüme, Yeniden Doğuş…

Feribottan inince misafirlerin gördüğü ilk eser, adanın faunasını dinlemeyi sağlayan, güneş enerjisiyle çalışan bir enstalasyon olan Teemu Lehmusruusu’nun “House of Polypores” (2021) isimli işi olurken, Lehmusruusu eseriyle ölüm, çürüme, yaşam ve yeniden doğuş temalarını yansıtıyor. Göze çarpan diğer işler arasında Alicja Kwade’ın “Pars pro Toto”su (2018) ile Tadashi Kawamata’nın adada bulunan kerestelerden yapılmış bir kule olan “Vallisaari Lighthouse” (2021) işi yer alıyor.

Samnang Khvay, Preah Kunlong (The Way of the Spirit) (2016–17). © Maija Toivanen HAM Helsinki Biennial 2021.
Previous Story

Anna Laudel Yeni Mekânında İlk Sergisi İçin Gün Sayıyor

Next Story

Arctic Monkeys’in Yeni Albüm Haberi Sızdı

0 0,00