ArtDog Istanbul, bu sene, 6-10 Mart tarihleri arasında 10 kez düzenlenen ARTANKARA Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı tarafından “Sanat Medyası Onur Ödülü”ne lâyık görüldü. ArtDog İstanbul’a verilen onur ödülünü, dün gece yapılan açılış töreninde, ArtDog Istanbul Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Kırmacı adına, dergimiz yazarlarından M. Ayça Güzel Güracar aldı. Ödül, “Merkezine çağdaş sanatı alan; tiyatro, müzik, edebiyat, sinema, tasarım, moda, mimari gibi disiplinleri de kapsayan basılı ve online bir yayın olan ArtDog İstanbul, nitelikli kültür sanat yayıncılığına verdikleri katkı nedeniyle Sanat Medyası Ödülünü almaya hak kazanmıştır” sözleriyle verildi.
ARTANKARA Açılış Töreni
ARTANKARA Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı, 6 Mart’ta, göz doldurucu bir açılış töreniyle kapılarını izleyiciye açtı. Açılış töreni, Türk-Macar dostluk ilişkilerini onurlandırarak Macar yan flüt sanatçısı Dominica Acs’ın konseriyle başladı. ARTANKARA Yönetim Kurulu üyelerinin açılış ve teşekkür konuşmalarının ardından ödül törenine geçildi ve Fuar’ın 10. yılı münasebetiyle 10 farklı ödül heykelciği sahiplerine verildi.
“Sanatçı Onur Ödülü”, “sanat en iyi panzehirdir” diye söz alan Bedri Baykam tarafından Yalçın Gökçebağ’a, “Kurum Onur Ödülü” Hüseyin Kutsi Tuncay tarafından ARTAM’a, “Sanata Katkı Ödülü” Şevket Bülent Yahnici tarafından İsmail Küçükkaya’ya, “Sanat Yazarı Onur Ödülü” Muharrem Sarıkaya tarafından Derya Yücel’e, “Sanat Projesi Onur Ödülü” Prof. Dr. Yavuz Demir tarafından GENÇ GÜNCEL SANAT’a, “Umut Veren Genç Sanatçı Onur Ödülü” TÜSGAD Başkanı Okan Sartaş tarafından Emine Bostancı’ya, “Koleksiyoner Onur Ödülü” Pınar Ayhan tarafından Ulaş Değirmenci’ye, “Sanat Müzesi Onur Ödülü” BRHD Süleyman Dündar (Dodi) tarafından Hacettepe Üniversitesi Resim Heykel Müzesi’ne, “Sanat Medyası Onur Ödülü” Zeynep Karahan Uslu tarafından ArtDog Istanbul’a ve “Kardeş Ülke Onur Ödülü” Bilgin Aygül tarafından Macaristan’a teslim edildi.
Sanat Medyasının Onurlandırılması
Sanat medyası alanında verilen ödüller nitelikli kültür sanat yayıncılığının sürdürülebilirliği konusunda her daim teşvik edici oldu. Sanat fuarları, bu gibi ödüllerin önemli temsilcilerinden biridir. Bunun dışında, sanat fuarları genç veya kıdemli olsun sanatçıların ve eserlerinin görünürlüğü ve kabulü konusunda önemli bir mecra işlevi görüyor.
Mesela, 1725-1890 arasında aktif olan Paris Salonu’nu hatırlayalım. Paris Salonu (Salon de Paris) veya Salon, 1725’ten itibaren Paris’teki Académie des Beaux-Arts’ın resmi sanat organıydı. Paris Salonu, 1748-1890 arasında dünyanın en görünür sanat etkinliğiydi. 1881’den sonra Société des Artistes Français tarafından düzenlenerek Fransız yüksek kültürünü yönlendirmişti.
Bu doğrultuda, Bilgin Aygül tarafından kurulan ARTANKARA Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı, Türkiye’deki bazı sanat fuarları ve basın kuruluşları gibi, Türkiye’nin yüksek kültürünün olumlu yönde yönlendirilmesi, nitelikli ve provokatif sanatın, sanatçının, eleştirmenin ve sanat medyasının onurlandırılması, görünürleştirilmesi konusunda vaatkâr bir profil çiziyor.
ARTANKARA Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı, 7-10 Mart 2024 arasında ATO Congresium’da.