ArtDog Istanbul İlhamlı Proje - ArtDog Istanbul

ArtDog Istanbul İlhamlı Proje

//

Bursa’daki Özel Çakır Okulları, sanat derslerinde ArtDog Istanbul’dan ilhamla bir proje hazırladı, gençlere sanatı sevdirmek, üretmeye teşvik etmek üzere hayata geçirilen projeyle okulun lise bölümündeki öğrenciler okulda sergilenmek üzere eserler üretti.

9,10,11. sınıf öğrencilerinin (15-16-17 yaş) dahil olduğu “Jean Dubuffet & ArtDog Istanbul” başlıklı proje kapsamında öğrencilerden sanatçı Jean Dubuffet’nin heykelleri ve ArtDog Istanbul dergilerini referans alarak eleştirel bir bakış açısıyla yeni bir anlam arayışı içinde olmaları beklendi. Öğrenciler duralit, akrilik ya da kilden heykeller üretti, seramik çalışmaları yaptı.

9. sınıf öğrencisi Ege Özavşar’ın çalışması.

Öğrenciler gerek Jean Dubuffet’den esinlenilerek yapmış oldukları mobil heykelleri gerekse kilden yapmış oldukları heykel ve seramikleri ArtDog Istanbul dokümanlarını yorumlayarak kolaj, yazı ve boya yardımıyla yeni bir anlam arayışıyla tekrar düzenledi. Böylece, işlere farklı bir boyut kazandırmayı deneyimlediler.

“İlham Veriyor”

Görsel sanatlar öğretmeni Nilgün Özşamlı, projenin gelişimine dair “Artdog Istanbul dergisi atölyede her zaman yararlandığımız önemli bir kaynak. Sergiler, eleştiri yazıları, makaleler, başlıklar farklı disiplinlerin işlerini inceliyor ve bu sayede günceli de takip ediyoruz. Derginiz bize de ilham veriyor” diyerek şöyle devam etti:

“Jean Dubuffet sanat konusunda kabul edilmiş kavram ve biçimler ağının yırtılması gerektiği söylüyor. Tüm bu kabul edilmişleri ağır bir şekilde yargılamayan, ve tüm bunların boşluğunu, ruhça sağlıksızlığını kuvvetle vurgulamayan bir sanat eseri bize hiçbir yardımda bulunamaz, diyor. (Boğucu kültür) İçinde bulunduğumuz dünyanın bizi sarstığını biliyoruz. Ulus Baker şöyle yazmış: Dünyanın iyi bir tarafı yok. Günümüze baktığımızda bir kötülük imparatorluğunu tahayyül edebiliriz. ‘Yani modern dünyayı’ diyor.

B. Shaw da ‘Eğer sanat var olmasaydı, gerçeğin kabalığı katlanılmaz kılardı dünyayı’ der. Tüm bunları düşündüğümüzde Dubuffet ve Artdog Istanbul projesi fikri gelişti. Artdog Istanbul’un eleştirel makaleleri, örneğin “Herkes küratör olabilir mi?” gibi başlıklar bile bizde fikrin doğmasına neden oldu.”

Hazırlık öğrencisi Osman Çakır’ın üretimi.

Özgünlük ve Eleştirel Yaklaşım

Özşamlı, bu çalışmayı yaparken iki unsur önemli olduğunun altını çizdi: 1-Özgünlük, 2-Eleştirel bir yaklaşım. Projeyi hayata geçirme aşamasında koşullanmışlıkları unutup deneysel ve doğaçlama olmaları konusunda cesaretlendirildiklerini belirtirken, öğrencilerin projenin ardından yüksek motivasyonla başka projeler düşündüklerini ve dergiyi daha büyük bir ilgiyle okuduklarını gözlemlediğini belirtti. “Sanatın tartışıldığı bir ortam olması ise benim için en büyük mutluluk” diye ekledi.

10. sınıf öğrencisi Cemre Duru Coşkun’un üretimi.

Lise öğrencileri okuldaki sanat derslerinde resim, heykel, seramik, gaz beton çalışmalarının yanı sıra duvar resmi, mekân sanatı, enstalasyon, readymade, performans, kavramsal işler de yaparak farklı ifade biçimlerini deneme fırsatı buluyor. Ayrıca teorik olarak sanatın öyküsü, dönemleri, sanatçıların ürünleri ve felsefeleri de tartışıldığı sanat derslerinde diğer branşlarla disiplinler arası uygulamalara da yer veriliyor. Öte yandan, okulda yıl sonunda açılan genel sergide öğrencilerin hazırladıkları tüm işler sergilenecek.

10. sınıf öğrencisi Serra Nur Kartal’ın çalışması.

Yeni Proje: “Kimlik” Üzerine Fotoğraf Sergisi

Nilgün Özşamlı, ArtDog Istanbul ile ilişkili yeni projelerini de paylaştı. Okuldaki 11.sınıf öğrencilerinden Selin Özer ile Duru Acar ArtDog Istanbul dergilerini tarayarak, “Kimlik” konulu bir fotoğraf sergisi hazırlıyor. Öğrenciler, sergide medyanın kimlik üzerindeki etkisini odaklanacak.

Özer, İngiltere’de sanat yönetmenliği alanında eğitime devam edecek, Acar ise İtalya’da grafik sanatlar eğitimi alacak.

Previous Story

“Ruhların Derinliklerinde” Film Seçkisi

Next Story

İki Yeni Sergi Mixer’de

0 0,00