ARCHIST İç Mimarlık Ödülleri için Başvurular Başladı

/

MIMARSIV tarafından, mimar ve iç mimarlardan oluşan bir komite ile düzenlenen ARCHIST İç Mimarlık Yarışması üçüncü kez gerçekleşiyor.

Profesyonellere açık olan ve 21 Şubat tarihine kadar başvuru kabul edecek yarışmanın bu yılki kurgusu, iç mimar ve ürün tasarımcısı Tanju Özelgin tarafından hazırlandı. Daha önceki yıllarda olduğu gibi ödüller altı kategoride belirlenecek. Bu kategoriler; Yaşam Alanı, Çalışma Alanı, Alışveriş Alanı, Ticari Konaklama Alanı, Eğitim-Kültür Alanı ve gerçekleşmemiş projelerle, Hayata Geçmemiş Konsept Projeler.

Yapılacak başvurulara yönelik olarak Özelgin’in kaleme aldığı davet metni, yılın temel fikrini ve yarışma ile Türk iç mimarlık projelerinden özellikle ortaya çıkarılmak istenenlerin niteliğini işaret ediyor… Davet metni şöyle;

‘Konumuz’ yürürken, koşarken, konuşurken, dururken, izlerken, poz verirken, kaybolurken, bulurken, beklerken, keşfederken, dalarken, sevinirken, üzülürken, telaşlanırken, ümit ederken, yanından geçerken, vazgeçerken, varsayarken… Hep karşımızda duran, kafamızı her kaldırdığımızda, her dokunduğumuzda, her nefes aldığımızda gördüğümüz ama görmekten mutlu olmadığımız her tasarım objesi.

‘Amacımız’ giderek yayılan, kontrolden çıkan, alışılagelen uzun vadede çözülmesi daha da zor olan, başına buyruk, plansız, denetimsiz ve her türlü estetik ve işlevsel kaygıdan uzak, yavaş yavaş tüm hayatımızı kaplayan ve hiçbir tasaya çare olmayan, tasarım kargaşasına yönelik çözümler üretmek. Görünmeyeni görünür, konuşulmayanı konuşulur, üzerine düşünülmeyeni düşünülür kılmak ve uzun vadede çözüme yönelik adımlar atmak.

‘Sonuç olarak’ her birimizin hayatına dokunan, kafasını meşgul eden, çözümler üretmeye iten bu soruna yönelik üretmiş olduğunuz projelerinizi bekliyoruz.

Çünkü Bertolt Brecht’in dediği gibi:

“İstediğince yalın görünsün göze,
kuşkuyla bakın en küçük olaya bile!
Sınayın gerekli olup olmadığını, hele
«alışılagelmiş» türden ise! açıkça
istiyoruz şunu sizden:
Sakın doğal bulmayın hep alışılageleni!
çünkü artık hiçbir şeye doğal denmemeli;
şu kanlı kargaşanın, şu düzenli geçinen
düzensizliğin, serserice başına
buyrukluğun ve insanla ilintisini yitirmiş
insanlığın egemen olduğu dönemlerde
kimse demesin: doğaldır bu olup bitenler;
böyle denmesin ki inanılsın her şeyin
değişebileceğine.”

Davet metninden alıntıyla, ARCHIST 2020, ‘her birimizin hayatına dokunan, kafasını meşgul eden, çözümler üretmeye iten bu soruna yönelik üretmiş olduğunuz’ iç mimari projeleri bekliyor.

İlginizi çekebilir:  Türkiye’ye Kavala Eleştirisi

Jüri değerlendirmesi sonucu kısa listeye kalan projeler 18-19 Mart’ta Swissotel’de düzenlenecek MIMARSIV Selection organizasyonunda sergilenecek. Kazananlar, 19 Mart tarihinde düzenlenecek ödül gecesinde açıklanacak. ARCHIST 2020 ödülü ise Berlin Tasarım haftası gezisi.

Bugün gerçekleşen basın tanıtımında bu yılki çağrının önemli unsurlarından biri olarak, kolektif bakışın altı çizildi. Ayrıca, önemi vurgulanan işbirliğine, bir arada olmaya, birlikte üretmeye, ortaklıklara yönelik bu bakış açısı yeni çağın getirisi olan yalnızca bir niyet değil, bir tür sorumluluk olarak tanımlandı. Hem Özelgin tarafından kaleme alınan davet metninde ortaya konulan meseleye, hem de özellikle vurgu yapılan bu bakış açısına mimarlık, iç mimarlık ve tasarım dünyasının tüm samimiyetiyle hazır ve hevesli olup olmadığı bir soru işareti. Ancak ARCHIST 2020’ye yapılacak başvurular ve verilecek ödüller bu bağlamda değerlendirilecek gibi görünüyor.

ARCHIST 2020

Organizasyon Komitesi: İç Mimar Ali Doruk, İç Mimar Tanju Özelgin, Mimar Banu Uçak, Mimar Görkem Volkan, Mimar Hakan Sekmen, İç Mimar Jale Kulin ve MIMARSIV kurucu ortakları Aslı Sekmen ile İlkay Öngün’den oluşuyor.

Jüri: İç Mimar Atilla Kuzu, İç Mimar Hakan Ezer, Mimar Han Tümertekin, Prof. Dr. İnci Deniz Ilgın, Gazeteci-Yazar Nilay Örnek, İç Mimar Sefer Çağlar, İş İnsanı Serdar Bilgili, İç Mimar Tayfun Mumcu, ve Mimar Tülin Hadi.

Sponsorlar: ana sponsor Nippon Paint, altın sponsor VitrA, gümüş sponsor Mapei ve sergi sponsoru Burotime.

Kurumsal kimlik tasarımı:ZEBRA Design Factory

Detaylar için: archist.mimarsiv.com

 

Previous Story

Bir Kültür Sanat Merkezi Olarak İstanbul

Next Story

İKSV Kültür Sanat Çalıştayı Sonuçları

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights