Apocalypse Cow

Channel 4’de 8 Ocak tarihinden itibaren yayımlanmaya başlanan ”Apocalypse Cow: How Meat Killed the Planet” belgeseli, hayvancılık sektörünün iklim değişikliği ile nasıl bağlantılı olduğunu araştırıyor. Çevreci aktivist, gazeteci ve yazar George Monbiot tarafından sunulan belgeselde, laboratuvar koşullarında üretilen etlerin hayvansal kaynaklı et üretimini nasıl ikame edebileceği açıklanıyor.

8 Ocak tarihinde Monbiot Guardian’daki köşesinde, yoğun ve kapsamlı tarım kültürünün neden olduğu çevre sorunlarını ele aldığı bir yazı kaleme aldı. Yeni teknolojilerin ve inovasyonun geleneksel hayvansal ürünleri gereksiz kılacağı ileri sürülüyor. Monbiot bu yazısında; geniş bir alanı kapsayan tarımsal üretimin dünya için büyük bir tehdit oluşturduğunu açıklayarak, çok geçmeden, yiyeceklerimizin çoğunun hayvanlar ve bitkilerden değil, tek hücreli yaşamdan sağlanacağını ileri sürüyor.

Monbiot aynı zamanda, biyoçeşitliliğe sahip yeni alanlar yaratmayı amaçlayan geniş bir yeniden yapılanma programının (rewilding) savunucularından. Yeniden yapılanma programları, bir alanda kaybolan tür ve habitatların geri getirilmesi ve o bölgenin ekolojisini restore etmeyi amaçlıyor. “Apocalypse Cow” da, halihazırda hayvan tarımını destekleyen sübvansiyonların, ağaç dikme ve diğer koruma projeleri için kullanılması gerektiğini savunuyor.

İlginizi çekebilir:  Londra'nın En Büyük Boşanma Davasında Başrol Sanat Eserlerinin

Aynı sorunsaldan yola çıkan “Cowspiracy: The Sustainability Secret” (2014) başlıklı belgeselin yapımcıları tarafından derlenen verilere göre; küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 18’i hayvan yetiştiriciliğinden kaynaklanıyor. Bu yüzde dünya çapındaki taşımacılıktan gelen egzoz emisyonlarından daha fazlasına denk geliyor.

Hayvancılık endüstrisi ve yan ürünleri, yılda yaklaşık 32.000 milyon ton karbondioksitten, yani tüm dünyadaki sera gazı emisyonlarının yüzde 51’inden sorumlu. Hayvancılık sektörü, gıda üretmek için önemli miktarda toprak, su ve diğer kaynakları kullanıyor. Buna karşılık, bitki bazlı gıdaların büyümesinin daha etkili, sağlıklı ve sürdürülebilir olabileceği ortaya konuluyor.

2018’deki büyük ölçekli bir gıda üretimi analizi, bitki temelli bir diyeti benimsemenin, bireyin iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmesinin en etkili yolu olduğunu ortaya koydu.

Previous Story

Arter’in 2020 Sergi Programı Açıklandı

Next Story

23 Yıldır Kayıp Klimt Eseri Bulundu

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.