Anna Laudel, sanatçı Serkan Küçüközcü’nün tablolarını bir araya getiren “Sınır-sız Devinim”başlıklı kişisel sergisi ile geleneksel kilim dokuma tekniğini güncel sanata taşıyarak özgün işler üreten sanatçı Belkıs Balpınar’ın kişisel sergisi “Makro-Mikro”yu izleyiciyle buluşturuyor.
10 Haziran’a kadar devam edecek iki sergiden “Sınır-sız Devinim”de Küçüközcü, yaşam ve doğayla kurduğu ilişkinin bir göstergesi olarak tablolarında doğal mekânları betimliyor; peyzaj resminin çağdaş sanata bakan yüzünü öne çıkarıyor. Aynı zamanda dış dünyanın insanın iç dünyası ile olan ilişkisini yansıtıyor.
Bilinçaltına da yer veren sanatçı, bilinçaltından gün yüzüne çıkan imgelerle sanatçı çocukluk ve masumiyeti işaret ediyor; oyun, oyuncak ve hikayelere ait parçaları birer simge gibi resme taşıyor.
Mekânın kendine ait gerçekliğini bozan sanatçının ıssızlık ve zamansızlık hissi uyandıran nesne ve figürleri, gerçeküstücülüğe de kapı aralıyor. Sergiye adını veren sınırsızlık olgusu, bilinci ve bilinçaltını uzlaştırırken, sanatçının gelenekselden çağdaşa devinen bir resimsel pratiğinin mücadele alanı olarak yorumluyor.
Anadolu kültürünün önemli miraslarından biri olan kilim dokuma yöntemini, çağdaş sanat ve bilimle bir araya getiren Belkıs Balpınar ise “Mikro-Makro”da hem kendilerinin hem de diğerlerinin etrafında daireler ve elipsler çizerek hareket eden mikro ve makro evrenleri, uzamdaki hareketlerin bir yansıması olarak ele alıyor.
Geleneksel kilim desenlerinin devamlı tekrarlayan motiflerini kırmak ve bir derinlik katabilmek için ‘dokumama’ tekniğini ortaya koyan sanatçı, astronomiyle dokuma sanatını buluşturduğu yeni eserlerinin yer aldığı sergide pek çok temel parçacık, yıldız ve galaksiden oluşan evrenleri, minimal çizimlerle kilim dokuması üzerinde gösteriyor.
Açılan ve kapanan büyük spiral formlarıyla uzayı ifade eden Balpınar, eserlerinde bir düzen içerisinde görünen bu evrenlerdeki hareketleri yansıtıyor. Evrensel bir noktada durarak varlığın özüne odaklanırken; tasarımlarıyla izleyiciye dünyayı algılamanın farklı yollarını hatırlatıyor.
Serkan Küçüközcü Hakkında
Serkan Küçüközcü 1980 yılında Eskişehir’de doğdu. 2010 yılında Anadolu Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Baskı Sanatları dalında lisans eğitimini tamamlayan sanatçı, yurtiçi ve yurtdışında pek çok karma sergi ve workshopta yer aldı. Ayrıca 2011 yılında Galeri Soyut, 2013 yılında Galeri Linart, 2014 yılında Aysel Gözübüyük Sanat Galerisi, 2017 yılında Anna Laudel’de açmış olduğu dört kişisel sergisi bulunuyor.
Belkıs Balpınar Hakkında
Belkıs Balpınar İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Tekstil Bölümü’nden mezun olduktan sonra, Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin Halı Bölümü’nde küratör ve İstanbul Vakıflar Halı ve Kilim Müzesi’nde kurucu müdür olarak çalıştı. 1986’dan bu yana geleneksel kilim dokusunu kullanarak “art kilim” denilen sanat dalına öncülük eden sanatçının, tasarımlarında evrendeki farklı uzamsal düzlemlerden ve mikrokozmostan esinlendiği biliniyor. Araştırmacı ve yazar olarak kilim ve halılar hakkında kitap ve makaleler yazan sanatçı, ayrıca yurt içi ve yurt dışında bu konuda konferanslar vermektedir. Washington D.C.’ de bulunan World Bank Binası ve Suudi Arabistan Zahran’da bulunan Aramco Center’a giriş duvarları için art kilim parçaları tasarlayan Balpınar, İstanbul, Ankara, New York, Princeton, Washignton D.C., Stockholm, Caracas, Milano, Tokyo, Lublijanai, Moskova ve Bahreyn’de sergiler düzenledi. Aynı zamanda grup sergilerine de katılan sanatçının bazı parçaları New York’ta bulunan Modernist Sergisi’nde ve Art Basel Miami’de Galleria Nilufar (İtalya) tarafından düzenlenen sergide gösterildi.
Sanatçının işlerinin yer aldığı özel koleksiyonlar arasında; Miuccia Prada, Milano; World Bank, Washington D.C.; Bernard Chappard, New York, Caracas; Lary Sanitzky, Los Angeles; Economy Bank, Istanbul; Nilufar Gallery, Milano; Marmara Manhattan Hotel, New York; Ignazio Vok, Padova; Al Gore, Nashville bulunuyor. Belkıs Balpınar, 2006 yılından beri Bodrum’da yaşıyor ve üretiyor.