Dünyaca ünlü Alman sanatçı Gerhard Richter, Almanya’nın Tholey şehrinde bulunan bir gotik manastırda üç yeni vitrayını sergiledi. Sanatçının Tholey Manastırı’nda görülebilecek bu renkli, kaleydoskopik işleri merakla bekleniyordu.
Sanatçının Son İşlerinden
Ülkenin en eskisi olduğu düşünülen manastırda 17 Eylül’de eserlerin açılışı yapıldı. Sanatçının geçtiğimiz sene açıklanan yaklaşık 9 metrelik bu soyut işleri heyecanla bekleniyordu, özellikle de artık 88 yaşında olan Richter’in daha az sayıda büyük ebatlı iş üretmesi söz konusuyken…
Köln şehrinde Alman basınına konuşan Richter, başta bu projeyi almakta tereddüt ettiği doğrularken, “kesinlikle” bu işinin ‘yüksek numaralı’ son çalışması olacağını açıkladı. Her işini numaralandıran sanatçı için manastır camı projesi 957. işi. Richter bundan sonrası için sergiler için çizimler, taslaklar yapacağını ve ‘daha küçük şeyler’ üzerinde çalışacağını da ekledi. Bu proje ise sanatçının ilk kez bir kiliseye yerleştirilen üretimi değil. Köln Katedrali’nde 2007 yılında yaptığı büyük ebatlı bir soyut çalışması daha var.
Manastıra Bağış
Öte yandan eserleri dünyanın en yüksek fiyata satılan işleri arasında olan Gerhard Richter, proje kapsamında ele aldığı üç pencere çalışmasını manastıra bağışlıyor. İşlerin uygulanma maliyeti paylaşılmasa da manastırdan süreci bir yatırımcının idare ettiği duyuruldu.
Richter’in işlerinin yanı sıra, Münih merkezli Afgan sanatçı Mahbuba Maqsoodi’nin de 34 adet vitray çalışması manastırda sergilenecek. Müslüman olan Maqsoodi’nin manastır için yaptığı figüratif işlerin bir kısmı açılsa da, tamamlanması ancak Paskalya’ya yetişebilecek.
“Maqsoodi ve Richter’ı Bir Araya Getirmek Riskti”
Başrahip Mauritius Choriol Alman basınına yaptığı açıklamada “Kilisede Maqsoodi ve Richter’i bir araya getirmek bir riskti” derken sonuç olarak tüm renklerin yerini bulduğunu paylaştı: “Kilise uyum yayıyor. Günün her saati için farklı bir ışık karakteri var.” Başrahip “Bu pencerelerde her zaman yeni bir şey keşfedebilirsiniz” diye ekledi.
İşlerin açılışına gidemeyen Gerhard Richter ise fotoğraflardan gördüğü kadarıyla “çıkan sonuçtan büyülendiğini” paylaştı.
Turistler Akın Akın Görmeye Gelecek
Seyahat kısıtlamalarının sonlanmasıyla birlikte sanatseverlerin 2 bin 500 kişilik bu küçük kasabaya akın akın geleceği neredeyse kesin. Öyle ki ilk senede manastırı ziyaret edecek kişi sayısının 100 bine yakın olması bekleniyordu, ancak ama şimdiki seyahat zorlukları yüzünden bu sayının düşeceği belirtildi. Manastır yetkilileri ise yenilenmiş mimarisiyle manastırın yeniden insan çekecek olması sebebiyle şimdiden heyecanlı.
Kaynak: Artnet News
Yazar: Kate Brown
Tarih: 17.09.2020
Orijinal Başlık: Calling It His Last Major Work, Gerhard Richter Unveils Kaleidoscopic Stained-Glass Windows at Germany’s Oldest Monastery