Almanya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 100’üncü yılı dolayısıyla Türkiye’ye üç günlük resmi bir ziyaret yapan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye ziyaretinin ilk gününü geçirdiği İstanbul’da yazar Orhan Pamuk’la birlikte Masumiyet Müzesi’ni gezdi.
Almanya Cumhurbaşkanı daha önce Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi romanını okumuş ve İstanbul’a gelince kitap ile aynı adlı müzeyi gezmek istediğini belirtmişti. Cumhurbaşkanı Steinmeier, müzede yer alan eserleri incelerken romandaki karakterlere ait objelerin de izini sürdü. Steinmeier’ın gezi sırasında yönelttiği “Füsun’un tokası mı, Kemal’in babasının saati mi?” gibi sorular romana olan ilgisini gösterdi.
Masumiyet Müzesi 12 Yaşında
Cumhurbaşkanının “müzenin oluşması ve kitabın yazılması aynı anda mı oldu?” sorusuna, yazar Orhan Pamuk, müzeyi romanla aynı zamanlarda açmayı düşündüğünü ama müze süreci yavaş ilerlediği için önce romanın çıktığı yanıtını verdi. Pamuk, 12 yıl önce açılan müzeyi ziyaret edenlerin yüzde 35’inin yalnızca romanı okuyarak geldiğini de ekledi.
Steinmeier, Nobel ödüllü yazara ziyaretçilerin neden müzeye ilgi gösterdiklerini de sordu. Pamuk müzenin fikrinin ilginç bulunduğunu, kitabı okumayanların arkadaşlarının tavsiyesiyle geldiklerini ya da diğer romanları okuyan okurların da ilgi gösterdiğini anlatarak yanıtladı. Orhan Pamuk, müzenin kuruluş süreci ile ilgili “Çok sabırlısınız” diyen Cumhurbaşkanı’na yazarın yanıtı “Bu hiçbir şey, ben roman yazıyorum,” oldu.
Orhan Pamuk’un 70. doğum gününde kendisini kutlayan ve Kafamda Bir Tuhaflık romanını öven bir bildiri yayınlayan Cumhurbaşkanı Steinmeier, yazarla ilk kez 2008 yılında Frankfurt Kitap Fuarı’nda Türkiye misafir ülkeyken ve Pamuk açılış konuşması yaparken tanışmıştı. Steimeier o zaman Alman Dış İşleri Bakanıydı.
Eserleri Almanya’da
Pamuk’un Masumiyet Müzesi’ndeki vitrinlerinin birer benzerinden ve Pamuk’un yeni yaptığı yirmi kutu eserden oluşan bir sergi, şu anda Almanya da Dresden’deki Eski Ustalar Müzesi’nde sergileniyor. Bu gezici sergi daha sonra Münih-Lenbachhaus (Mayıs 2024), Prag-Dox (Kasım 2024), Paris Picasso Müzesi (Mayıs 2025) ve Lizbon’daki Gülbenkian Müzesi’ne (Ekim 2025) gidecek.