Akbank Sanat’ta “Prizma Expanded: Algının Poetikası”

/

Türkiye sinemasının üç farklı jenerasyonundan öne çıkan yönetmenler ve film profesyonellerinin bir araya geldiği “Prizma Expanded: Algının Poetikası” başlıklı sergi 11 Mayıs – 29 Temmuz tarihleri arasında Akbank Sanat’ta ziyaretçilerle buluşacak.

Küratörlüğünü Lara Kamhi’nin üstlendiği sergide; Reha Erdem & Florent Herry, Zeynep Dadak & Çiçek Kahraman, Deniz Tortum & Alican Çamcı’nın ikili olarak ortak üretimleri olan, mekâna özgü ve deneyim tabanlı sinematik eserleri bir araya gelecek.

Sergi aynı zamanda, Lara Kamhi’nin “Genişletilmiş Sinema” (Expanded Cinema) kavramını bütünüyle irdelemek adına kurduğu bağımsız sanat inisiyatifi Prizma’nın “Prizma Expanded” olarak ortaya koyduğu ilk projesi olacak. “Prizma Expanded”; sosyal medya, kapsayıcı deneyimler sunan teknolojiler ve interaktif hikâye anlatıcılığı gibi iletişim ağlarının önerdiği yeni düşünme biçimlerinin farkındalığıyla, genişletilmiş sinematik sanat formlarını araştırıyor.

Küratör Lara Kamhi iletişim ağlarının sinematik deneyime olan etkisini, “Sosyal medyanın didaktik boyutu, vermiş olduğu komutlar, hatırlatmalar, uyarılar, zihinlerimizi en ufak bir boşluktan uzak tutmaktayken sinematik deneyime olan yaklaşımımız da bir yandan kökten etkilenmeye devam ediyor. Tüm bu bilgi karmaşasının içinde nihai bir aşkınlık hâli arıyor; bitap, şaşkın ve yorgun zihinlerimizi gönül rahatlığı ile emanet edebileceğimiz bir deneyim ortamı aramaya devam ediyoruz” diyerek aktarıyor.

Seçkideki İşler

Yönetmen Reha Erdem ve yaklaşık otuz senedir birlikte çalıştığı görüntü yönetmeni Florent Herry’nin Mimirap işi; Erdem’in Koca Dünya filminden yola çıkarak sergiye özel çekmiş̧ oldukları bir sekanstan oluşuyor. İkili oyuncu Ecem Uzun’un Erdem’in kaleme almış olduğu bir rap sarkışını seslendirdiği döngüsel bir “gösteri kutusu” kurguluyor.

İlginizi çekebilir:  Machu Picchu 20 Yıl Daha Yaşlıymış

Yönetmen Zeynep Dadak ve uzun süredir ortak üretimler gerçekleştirdiği kurgucu Çiçek Kahraman Vortex 1 ve Vortex 2’de; Dadak’ın Ah Gözel İstanbul, Alfred Hitchcock’un Vertigo, Derek Jarman’ın Mavi ve Agnes Varda’nın Agnes’in Plajları filmlerinden hareketle, sinemanın içine çeken hâlini yarattıkları akışkan ve girdapvari yeni kurgular üzerinden yorumluyorlar.

Yönetmen Deniz Tortum ve birlikte çalıştığı ses tasarımcısı Alican Çamcı Kesit’te, Tortum’un uzun metrajlı belgesel filmi Maddenin Halleri’nden yola çıkarak, filmin kendi kurgusal akışını mekân ile bütünleyen ve tıpkı filmin çekimlerinde olduğu gibi, içine çekerek yabancılaştıran, kendi zamansal boyutuna hapsolmuş bir alan deneyimi sunuyor.

Konuşmalar, Film Gösterimleri

Ayrıca “Prizma Expanded: Algının Poetikası” sergisi kapsamında sergide yer alan sanatçılarla birlikte filmlerin izleneceği ve sergide yer alan eserler üzerine konuşmaların gerçekleşeceği etkinlik programı düzenlenecek. Zeynep Dadak’ın Ah Gözel İstanbul, Deniz Tortum’un Maddenin Halleri, Reha Erdem’in Koca Dünya filmleri ve Lara Kamhi’nin İçine Çeken Cehalet: Deneyimlenebilir Sanrılar başlıklı videosu Akbank Sanat’ta gösterilecek.

Akbank Sanat, Salı-Cumartesi günleri 11.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Previous Story

Önlenemeyen Resim

Next Story

Anna Laudel Bodrum’da Yeni Sergi

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.