Akaretler’de Sanat Haftası - ArtDog Istanbul

Akaretler’de Sanat Haftası

Sanatın türlü aktörlerini buluşturarak sanat yapıtlarının görünürlüğüne değer katan festivaller, estetik bir meta olan sanat yapıtının el değiştirmesinde ciddi bir öneme haiz. Bilgili Holding iş birliği ve Sabiha Kurtulmuş organizasyonuyla gerçekleşen Artweeks@Akaretler, modern ve çağdaş sanat eserlerini sanat ilgililerine görünür kılmak bakımından bu tür bir misyon üstlenmiş. Ekrem Yalçındağ’dan Mustafa Yüce’ye, Ziya Tacir’den Abdülkadir Öztürk’e pek çok sanatçı Akaretler’in 37, 39, 41, 45 ve 55 numaralı etkinlik mekanlarında yapıtlarını sergileme imkanı buluyor. Etkinlik süresince sanatçı ve koleksiyoner buluşmalarına, atölyelere, sanat sohbetlerine, sergi turlarına, müzik ve eğlence organizasyonlarına ev sahipliği yapacak olan Artweeks@Akaretler’de; Merkür, artSümer, Aria Art Galery, Vogue Gallery, Clubfinearts, the Empire Project işleriyle birbirlerini destekliyor. Merkür Suat Akdemir, Arzu Akgün, Bahar Oganer, Ozan Oganer, Mustafa Yüce, Zeynep Çilek, Şevket Dönmez, Abdülkadir Öztürk ve Özebay’ın; artSümer Gözde İlkin, Erdal Duman, Yasemin Özcan, Serkan Demir ve Onur Gülfidan’ın işlerini 37 ve 39 numaralı binalarda buluşturuyor. Yine aynı mekanda Beatrice Gallori ve Angelo Brescianini’nin işlerini sergileyen Aria Art Gallery’e Gallery Vogue Türkiye Moda Fotoğrafları Sergisi’yle eşlik ediyor. 41 numarada Emre Yusufi’nin, 45 numarada Ziya Tacir’in sergisi görülmeye değer. Öner Kocabeyoğlu’nun itinalı koleksiyonundan bir seçki ise 55 numaralı binada yer almakta.

GÖZLER YALÇINDAĞ’IN ÜZERİNDE

Clubfinearts, Artweeks@Akaretler’e Ekrem Yalçındağ’la katılıyor. Yalçındağ’ın Duality & Infinity adını verdiği serisinin öne çıkarılan parçası Sokaklardan İzlenimler/Impressions from the Street mütemadiyen büyümek suretiyle birbirinin içine geçen dairelerden mürekkep soyut bir imge. Tuval üzerine yağlıboya çalışmasında imgeyi gerçekliğe bir istiare olarak kullanan Yalçındağ’ın el işçiliğine övgü olarak gördüğü geometrik motifler, merkezden çevreye aynı motifin tekrarlanmasıyla inceden inceye oluşturuluyor. Matematikteki Fibonacci kuralını ve Altın Oranı anımsatan oluşum ikiliğe, sonsuzluğa ve zamansızlığa işaret ediyor.

Ekrem Yalçındağ, çağdaş soyut imgeyi sanat ile tasarım arasında bir yere yerleştiriyor. Floral motiflerin geometrik formlarla el sıkıştığı, ince el işçiliği ve sabır gerektiren işleri soyut dışavurumculuğun başarılı örneklerinden.

HİPERREALİZM YÜCE İLE VÜCUT BULUYOR

Mustafa Yüce, 2018. tuval üzerine yağlı boya

Ülkemizde Hiperrealizm/Fotorealizm üzerine üreten sayılı sanatçılardan Mustafa Yüce Merkür Galeri 37-39 numaralı binada. Altmışlı yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde rağbet görmeye başlayan Fotorealizm, öznenin kendisinden çok fotoğrafına benzemesi açısından her daim ilgi çekici bulundu. John Baeder, Richard Estes, John Kacere, Jack Mendenhall, Davis Cone ve Franz Gertsch gibi sanatçıların başı çektiği Fotorealizm pop art akımının devamı.

1978 doğumlu Mustafa Yüce, bu akımı sanatına uygulayan az sayıda sanatçılarımızdan. Figürden oluşan hiperrealist yağlıboyaları temelde sosyal bir yaradan hareketle biçimleniyor. Suriyeliler, kadın cinayetleri, meşru müdafaa tümü Mustafa Yüce’nin eserlerinde grotesk üsluplarıyla yerini bulabilir. Sembollere çok önem veriyor.

Akaretlerde sergilenen işi, toplumsal belgeci bir amaçla şiddet ve masumiyetin ete kemiğe bürünmüş şekli. Eser elinde bir baykuş tutmakta olan bir genç kız figüründen oluşuyor. Kızın başörtüsü Ortodoks geleneklerini andırıyor, siyah renkli ve olanca ayrıntılı. Saçlarının yaşına göre oldukça beyaz olması, baykuşu sanki bir tabanca tutar gibi kavraması rahatsız edici. İmgenin izleyicide uyandırdığı duygu handiyse toplumsal belgeci bir fotoğrafla karşılaşıldığı. Walter Benjamin’in fotoğraf anlayışındaki gör- sel bilinçdışı, politik sanat, şok etkisi ve algı evreninin zenginleşmesi geliyor akla. Bu bakımdan figür, psikanalisttik düzlemde okunabilecek bir nevi soyut imgeye dönüşmüş.

Next Story

Kutup Ayısıyla Empati Kuramayınca…

0 0,00