Mayıs 2025 Sergileri - ArtDog Istanbul
Temür Köran, İsimsiz, Tuval üzeri yağlı boya, 140x160 cm, 2025. EVİN Sanat Galerisi

Mayıs 2025 Sergileri

Baharın taptaze enerjisiyle gündelik hayatın karmaşasından bir adım uzaklaşmak ve ruhu beslemek isteyenler için, Mayıs ayında galeriler ve müzeler birbirinden iddialı sergilere kapılarını aralıyor. ArtDog Istanbul editörleri Mayıs ayının öne çıkan sergilerini sizler için listeledi.

ArtDog Istanbul editörlerinin Mayıs ayı seçkisinde, Temür Köran’ın EVİN Sanat Galerisi’ndeki Sezgiler ve İzler, Gülsün Karamustafa’nın BüroSarıgedik’in mekânsal sınırlarını aşarak Merdiven Art Space’e de yayılan ve şehrin belleğine odaklanan Bir Nevi İşgal Hali sergisi, Nuri Kuzucan’ın Galerist’teki izleyiciyi mekânla kurulan görsel ve düşünsel bir diyaloğa davet eden Bir Resmin Bütün Parçaları sergisi ve Serhat Kiraz’ın Maçka Sanat Galerisi’ndeki Transform adlı sergisi yer alıyor.

Temür Köran’ın “Sezgiler ve İzler” Sergisi EVİN’de

Temür Köran’ın Sezgiler ve İzler başlıklı yirmi üçüncü kişisel sergisi, EVİN Sanat Galerisi’nde açıldı. Sanatçı sergide, hakikat ile hafıza arasındaki ilişkiyi sezgileriyle keşfettiği çok katmanlı ve dışavurumcu yapıtlarında, bireysel ve toplumsal duyarlılığını sanatsal ifade biçimlerine aktarıyor. Görmenin düşünsel bir eylem olduğunu vurgulayan Köran, geçmiş pratikleri ve sanat tarihinden etkilerle şekillendirdiği eserlerinde, görünen ile hatırlanan, somut ile soyut, bireysel ile kolektif hafıza arasındaki etkileşimi ele alıyor. Eserleri İstanbul Modern, Resim ve Heykel Müzesi gibi birçok önemli koleksiyonda yer alan sanatçı, üretiminde sezgisel bir yaratım sürecini benimsiyor.

Temür Köran, İsimsiz, Tuval üzeri yağlı boya, 90×100 cm, 2025

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 26 Nisan – 21 Haziran
• Mekan: EVİN, İstanbul
• Giriş Bilgileri: EVİN

Gülsün Karamustafa’dan İstanbul’un Belleğine Odaklanan Sergi “Bir Nevi İşgal Hali”

Gülsün Karamustafa‘nın BüroSarıgedik‘in mekansal sınırlarını aşarak Merdiven Art Space‘e de yayılan sergisi Bir Nevi İşgal Hali, kentlerin kuşaklar boyunca inşa edilen kimlik ve karakterlerinin, değişen politikalar karşısındaki kırılganlığını gözler önüne seriyor. Karamustafa’nın yakın dönem kolaj, asamblaj, buluntu nesne, yerleştirme ve video çalışmalarını bir araya getiren sergisi, şehirde var olma halinin kişisel ve ortak düzlemde nasıl sürekli evrildiğini araştırıyor. Sanatçı İstanbul’un tarihinden ilham alarak, şehrin dinamiklerini ve ruhunu, zaman içinde gerçekleşen dönüşümler, el değiştirmeler ve göçlerle şekillenen kolektif hafızayı mercek altına alırken;  toplumsal hafıza ile kentsel mekânın birbirini şekillendirdiği karmaşık ilişkiyi görünür kılıyor.

Cefakar Şehir, Demir, ahşap ve plastik, 225 x 210 x 315 cm, 2021.

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 5 Mayıs – 1 Temmuz
• Mekan: BüroSarıgedik – Merdiven Art Space
• Giriş Bilgileri: BüroSarıgedik 

Nuri Kuzucan’dan Düşünsel Bir Yolculuk “Bir Resmin Bütün Parçaları”

Galerist, Nuri Kuzucan‘ın Bir Resmin Bütün Parçaları adlı ikinci kişisel sergisini ağırlıyor. Sergide izleyiciyi mekânla kurulan görsel ve düşünsel bir diyaloğa davet eden Kuzucan, herhangi bir yönlendirici anlatı sunmaksızın, galerinin bulunduğu tarihi 19. yüzyıla dayanan yapının kendi varoluşunu ve hafızasını ön plana çıkaran bir deneyim alanı yaratıyor. İzleyicinin algısını sabit ve tekil bir bakış açısından kurtaran sanatçının resimleri, duvarlarda salt birer yüzey olarak var olmanın ötesine geçerken; serginin bütününe yayılan bir akış içinde birbirleriyle ve çevreleriyle ilişki kuruyor. Boşluk ve doluluk, ışık ve gölge, negatif ve pozitif alan gibi ikilikler, sergide birbirini tamamlayan parçalar hâline gelerek tek bir anlatının sınırlarını aşan, sürekli değişen bir görsel denge sunuyor.

Nuri Kuzucan, Çıkış Resimleri 2, 2025, Tuval üzerine akrilik, ahşap çerçeve, 69 x 106 x 11,5 cm

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 7 Mayıs – 21 Haziran
• Mekan: Galerist
• Giriş Bilgileri: Galerist

Fulya Çetin ve İlhan Sayın’ın Eserleri Yapı Kredi Galeri’de

Yapı Kredi Kültür Sanat’ın Bir Arada sergi dizisinin ikinci edisyonu, 90’lardan bu yana üretimlerini sürdüren Fulya Çetin ve İlhan Sayın’ın çalışmalarını bir araya getiriyor. Yapı Kredi Galeri’nin mimarisine özgü sergileme kurgusuyla, sanatçıların hem bireysel hem de ortak anlatılarına alan açılıyor. Çetin, “Gündüz Rüyaları” başlıklı serisinde doğa ve kadın temelli bir ekofeminist anlatı kurarken, Sayın “Geyikli Gece”de doğanın direnişi, zaman ve mimari üzerine düşünüyor. Her iki sanatçı da insanın doğa üzerindeki tahakkümünü, çevresel ve toplumsal adaletsizlikleri kendilerine özgü, incelikli üsluplarla görünür kılıyor. Bitki ve hayvanların özne konumuna taşındığı bu sergi, izleyiciyi insan-merkezli olmayan bir evren tahayyülüne davet ediyor.

Fulya Çetin, Ormanda, 2006, Tuval üzerine yağlıboya, 90×204 cm, Fotoğraf: Yapı Kredi Kültür Sanat için Koray Şentürk

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 9 Mayıs – 4 Ocak
• Mekan: Yapı Kredi Galeri
• Giriş Bilgileri: Yapı Kredi Kültür Sanat

Waseem Ahmad Siddiqui – …Şimdi! (Evinizde kalabilir miyim?) Depo’da

Depo, Lahor doğumlu sanatçı Waseem Ahmad Siddiqui’nin …Şimdi! (Evinizde kalabilir miyim?) isimli kişisel sergisini ağırlıyor. Yer değiştirme, mekânsal hikâye anlatımı ve sınırlarla ilişkili otobiyografik metodolojiler üzerine üreten sanatçı sergide zamanın inceliklerine, yerinden edilmeye ve bu iki olgunun tekrar eden süreksizliklerinde umudun rolüne odaklanıyor.  Sergiyi  bir deneme olarak da nitelendiren sanatçı “Yerinden edilme kaygısı yalnızca mekânı mı ilgilendirir, yoksa aynı zamanda bir ölçek sorunu mudur? Bu kaygı, evinde olmayanların kişisel deneyimleri üzerinde nasıl bir etkiye sahiptir?” sorularına yanıt arıyor. Siddiqui, ağırlıkla ses kayıtları, metin ve çizimlerinden oluşan bu sergide, öncelikle kendi hafızasından başlayarak, Walter Benjamin’in “şimdinin zamanını” (Jetztzeit) ele alıyor. Bu denemesinde yer değiştirmeye sadece mekânsal değil, aynı zamanda zamansal bir kesinti olarak yaklaşan sanatçı, belirsizlik karşısında bir tür direnç kaynağı olarak gördüğü “hayal kırıklığına uğramış umudu” çeşitli malzeme ve ölçeklerde araştırıyor.

Waseem Ahmad Siddiqui, Aile Arşivi, Dada (دادا ) Rahmatullah Khan, Şalimar Bahçesi / Family Archive, Dada (دادا ) Rahmatullah Khan, Shalimar Garden, 1953.

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 6 Mayıs – 12 Temmuz
• Mekan: Depo
• Giriş Bilgileri: Depo 

“Hayvanların Yaşamı” Salt Beyoğlu’nda

Salt Beyoğlu’nda açılan Hayvanların Yaşamı sergisi, insan ve hayvan arasındaki tarihsel ilişkiyi müşterek yaşamdan tahakküme uzanan boyutlarıyla inceliyor. Sergi, adını J. M. Coetzee’nin aynı adlı romanından alırken, merkezine Lin May Saeed’in hayvanlara yönelik şiddeti hicveden eserlerini yerleştiriyor. Türkiye ve farklı coğrafyalardan sanatçıların üretimlerini bir araya getiren seçki, İstanbul’un sokak köpeklerine dair arşiv çalışmaları ve disiplinlerarası ses işleriyle zenginleşiyor. İkinci katta tahakküm, ekolojik sorumluluk ve kültürel melezlik gibi temalara odaklanan sergi, üçüncü katta ise bakım, yas, direniş gibi kavramları işleyen tekstil ve el işi ağırlıklı eserlerle devam ediyor. Hayvanların Yaşamı, türler arası ilişkilere yeni bakış açıları getirirken, ortak yaşam ihtimallerini de gündeme taşıyor. Sergi çeşitli uluslararası kurumların katkılarıyla hayata geçirildi.

Lin May Saeed, Seven Sleepers [Yedi Uyuyanlar], 2008/2014
Lin May Saeed Mirası | Jacky Strenz izniyle

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 16 Nisan – 10 Ağustos
• Mekan: Salt Beyoğlu
• Giriş Bilgileri: Salt Beyoğlu 

Şiirle Sanatı Buluşturan Sergi “Balığın Karnında” Barın Han’da

Eda Soylu ve Hatice Utkan’ın şiir ve sanatı bir araya getirdikleri sergileri Balığın Karnında, Barın Han’da gerçekleşiyor. Soylu ve Utkan sergide, resim, heykel, şiir gibi alanların bilgilerini birleştirirken, bu alanları birbirine örerek sanata dair yeni bir yaklaşım keşfetmeyi amaçlıyor.  İkili, düşünce ve felsefe tarihinden hareketle zihin, beden, ruh, varlık ve birlik kavramları üzerinden izleyiciyi bir yolculuğa çıkartıyor. Resim, heykel, şiir ve yerleştirmeler mekanın üç katına yayılırken, ikili günümüzde sanat eseri ve yazının bir araya gelişi ve şiirin bu bağlamdaki yerini sorguluyor. Bu sorgulama, görülenin ötesine geçebilen yazı geleneği, yazma eylemi ve şiirsel akış içinde yeni ifadelere varabilme potansiyeli olarak karşımıza çıkıyor. 

Eda Soylu, “Sessizliğe Katılmak” serisinden, Kâğıt üstüne guaj boya, #3, 2023

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 24 Nisan – 14 Haziran
• Mekan: Barın Han
• Giriş Bilgileri: Barın Han

Saliha Yılmaz’ın Yeni Sergisi “Sis Denizi” MERKUR’de

Sanatçı Saliha Yılmaz’ın son dönem işlerinden oluşan Sis Denizi adlı kişisel sergisi, ay sonuna kadar MERKUR’de izleyiciyle buluşuyor. Seramik, tuval ve kâğıt üzerine üretilen yapıtların yanı sıra yapay zekâ destekli görsellerle de dikkat çeken sergi, geleneksel ve dijital üretim tekniklerini bir araya getiriyor. Sanatçı, sis kavramı üzerinden insan, doğa ve kimlik arasındaki sınırların belirsizleştiği bir düşünsel alan yaratıyor. Nazlı Pektaş’ın sergi metnini kaleme aldığı bu çok katmanlı yapı, izleyiciyi sabit bakış kalıplarını sorgulamaya davet ediyor. Sergi, belirsizliğin üretkenliğe dönüştüğü bir dünyada yeni bir varoluş biçimini tartışmaya açıyor.

Saliha Yılmaz, ”Bulutların Üzerinde Yolculuk” Tuval üzerine yağlıboya, 140×160 cm, 2025

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 26 Nisan – 24 Mayıs
• Mekan: MERKUR
• Giriş Bilgileri: MERKUR

Martch Art Project’te Karma Sergi “Uyumlanan Beden”

Martch Art Project, küratörlüğünü T. Melis Golar’ın üstlendiği Uyumlanan Beden başlıklı grup sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, aidiyetin yalnızca zihinsel değil, aynı zamanda bedensel bir deneyim olduğu fikrinden yola çıkarak, bedenin toplumsal normlar, hafıza ve çevreyle nasıl şekillendiğini sorguluyor. Bedeni edilgen bir kabuktan çok, kültürel kodlarla etkileşen ve onları yeniden üreten bir özne olarak ele alan sergi, ilişkisellik üzerinden bir aidiyet tanımı öneriyor. Sergi, Dilşad Aladağ, Zeynep Beler, Serra Bilgincan, Mustafa Boğa, Dilan Bozer, Yekateryna Grygorenko, Fırat İtmeç ve Alix Marie’nin eserleri bu düşünsel çerçevede bir araya geliyor. Yapıtlar, aidiyeti sabit kimliklerin ötesinde bir geçiş, etkileşim ve maruz kalma hâli olarak yeniden tanımlıyor. Su metaforu üzerinden bedeni zamansal, evrimsel ve kozmik bir kökenle ilişkilendiren sergi, izleyiciyi aidiyetin hem içsel hem dışsal katmanlarında bir yolculuğa davet ediyor.

Dilşad Aladağ, Kaç takla atmamız gerekiyor_ , 2025, fotoğraf baskı üzerine kurutulmuş erguvan kolajları, çeşitli ölçülerde

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 22 Nisan- 24 Mayıs
• Mekan: Martch Art Project
• Giriş Bilgileri: Martch Art Project

Hakan Çapkan’ın “Doğanın Gölgesinde” Sergisi Kun Art Space’te

Çukurova bölgesinin çağdaş sanat galerisi Kun Art Space, Mayıs ayı boyunca illüstratör Hakan Çapkan’ın Doğanın Gölgesinde adlı sergisine ev sahipliği yapıyor. Sanatçı bu sergide, insanın yalnızca doğayla değil, kendi varoluşuyla da kurduğu ekolojik ilişkiyi sorguluyor; kent yaşamı içinde doğayla temas kurmanın yeni yollarını araştırıyor. “Doğa artık yalnızca ağaçlardan, gökyüzünden, kuş seslerinden ibaret değildir” ifadesini merkezine alan sergi, doğa kavramını genişleterek, insanın kendi doğasını da bu tanımın içine dahil ediyor. Bu yaklaşım doğrultusunda doğa, sergideki eserlerde yalnızca doğal çevreyle sınırlı kalmayıp kentte, bedende, hafızada ve hayalde yeniden şekilleniyor. Sergi doğayı sadece izlemekle yetinmeyip, onun bireysel ve kentsel katmanlarda nasıl yeniden üretildiğini gözler önüne seriyor.

Hakan Çapkan, Ağaç Portre, Kâğıt üzerine mürekkepli kalem, 29.5×21 cm, 2025

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 24 Mayıs
• Mekan: Kun Art Space, Adana
• Giriş Bilgileri: Kun Art Space

Caresse Art’ta İki Bilinmez İki Koordinat “XY”

Bodrum’un sanat turizmine yön veren Caresse Art, sezonu Erin İlkcan Arslan ve Tao Ulusoy’un XY adlı sergileriyle açıyor. Nilüfer Narayani küratörlüğünde gerçekleşen sergi, kimlik, aidiyet ve kuşaklar arası geçişler gibi kavramlar üzerinden çağın bilinmezliklerini sorguluyor. XY aynı anda bir soru, bir meydan okuma, bir kimlik krizi ve kuşaklar arası bir yankı olarak şekilleniyor. Sanatçılar, sergiyle izleyiciyi hem toplumsal hem bireysel düzeyde içsel boşluklarla yüzleşmeye davet ediyor. Sergideki her bir eser, bilinmezliklere tutulmuş bir fener gibi ışık saçıyor. Sanatçılar bu süreci, “Bu bir soru, bir meydan okuma, bir kimlik krizi, bir kuşaklar arası yankı – bizim için de bir ifade biçimidir. Sergideki her bir parça, bilinmezliklere tutulmuş bir fenerdir,” sözleriyle tanımlıyor.

Tao Ulusoy

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 19 Mayıs
• Mekan: Caresse Art, Bodrum
• Giriş Bilgileri: Bodrum Caresse Art 

“İtalya’da Yolculuk”  Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde

İtalyan fotoğrafçı Luigi Ghirri’nin çağdaş İtalyan fotoğrafçılığına ışık tutan İtalya’da Yolculuk sergisi,  İstanbul İtalyan Kültür Merkezi, Kültür Bakanlığı Çağdaş Yaratıcılık Genel Müdürlüğü, Çağdaş Fotoğraf Müzesi (MUFOCO) ve Luigi Ghirri Varisleri Vakfı işbirliğiyle İstanbul’da. Sergi, Ghirri’nin 1984 yılında tasarladığı aynı başlıklı fotoğraf projesinin 40. yıldönümü vesilesiyle, 86 fotoğrafı orijinal baskılarıyla bir araya getiriyor. Matteo Balduzzi küratörlüğünde gerçekleşen sergi, Avrupa turunun üçüncü durağı olan İstanbul’da sanatseverleri, İtalya’nın çarpıcı doğa manzaraları eşliğinde ülkenin görsel hafızasını keşfetmeye davet ediyor.

Claude Nori, Rimini, 1983 © Claude Nori – Museo di Fotografia Contemporanea, Milano-Cinisello Balsamo.

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 25 Nisan – 28 Mayıs
• Mekan: Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İstanbul
• Giriş Bilgileri: Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Maçka Sanat Galerisi’nde Serhat Kiraz Sergisi

Maçka Sanat Galerisi, Mayıs ayı boyunca sanatçı Serhat Kiraz’ın yapıtlarını ağırlıyor. Transform adlı sergide, onluk sayı sisteminin temelini oluşturan 0’dan 9’a kadar olan rakamlar, kırmızı, mavi ve sarı ana renklerle algoritmik bir yapı içinde buluşuyor. Kiraz, görsel analiz, renk teorisi, kodlama ve göstergebilim yaklaşımlarını bir araya getirerek katmanlı, yarı saydam etkilerle zenginleşen bir görsel dil kuruyor. Üçlü kodlama sistemiyle çalışan yapı, rakamların kesişiminden doğan ikincil ve üçüncül renkler ile sanatçının sistem dışına taştığı gri tonlu alanlarda biricik estetiklere dönüşüyor. Eserler, müzikteki armonik üçlülerin tınısını andıran bir görsel senfoniyle, izleyiciye matematiksel bir estetik deneyimi sunuyor.

Serhat Kiraz, Transform, Maçka Sanat Galerisi. Fotoğraf: Instagram hesabı @turkiyehaberportalicom

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 29 Nisan – 4 Haziran
• Mekan: Maçka Sanat Galerisi
• Giriş Bilgileri: Maçka Sanat Galerisi

Banu Birecikligil’den Ölen Bir Yıldıza Methiye

Banu Birecikligil’in .artSümer‘deki sergisi Ölen Bir Yıldıza Methiye sanatçının mitoloji ve doğa ekseninde şekillenen görsel anlatılarına güncel bir bakış sunuyor. Sergide, zaman ve mekânın çözüldüğü belirsiz bir düzlemde, bir gezgin figürü aracılığıyla yaşam ve ölüm gibi zıt kavramlar aynı döngü içinde ele alınıyor. Birecikligil’in resimlerinde, mitolojik çağrışımlar, doğaya dair içgüdülerle birleşiyor; konfor ile ilkel olan aynı yüzeyde buluşuyor. Hayvan figürleri, doğayla kurulan kadim bağları temsil ederken, klasik sanat referansları çağdaş bir duyarlılıkla yeniden yorumlanıyor. Sanatçının “arada kalmışlık” hissiyle şekillenen eserleri, izleyiciyi tanıdık ama yerinden edilmiş bir gerçekliğin sınırında dolaştırıyor.

Banu Birecikligil, Gezgin ve Süpernova, Tuval üzerine yağlıboya, 130×170 cm, 2024

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 26 Nisan – 24 Mayıs
• Mekan: .artSümer
• Giriş Bilgileri: .artSümer

Eser Gündüz’ün Kişisel Sergisi “Microswitch” Art On İstanbul’da

Eser Gündüz’ün Microswitch adlı yeni sergisi, Art On İstanbul | Piyalepaşa’da izleyiciyle buluşuyor. Sanatçı sergideki işlerinde, yetişkin dünyasına taşıdığı oyuncaklar aracılığıyla oyun, hafıza ve kimlik üzerine düşündüğü bir alan açıyor. Michel Foucault’nun heterotopya kavramından ilham alan sergi, çocukluk ile yetişkinlik arasında gidip gelen üretimlerle bireysel keşif sürecine odaklanıyor. Gündüz’ün tuval, boya ve oyuncaklarla kurduğu bu görsel oyun alanı, içsel ve toplumsal çatışmaları görünür kılarken izleyiciyi de kendi geçmişiyle yüzleşmeye davet ediyor. Microswitch, oyun ile yaratıcılığın kesiştiği bir direnç alanı olarak konumlanıyor.

Eser Gündüz

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 29 Nisan- 31 Mayıs
• Mekan: Art On İstanbul
• Giriş Bilgileri: Art On İstanbul

Hayri Şengün  “Öteki Zamandan” Sergisi Siyah Beyaz’da

Galeri Siyah Beyaz’ın proje alanı Özel Şeyler, Hayri Şengün’ün Öteki Zamandan adlı solo sergisine ev sahipliği yapıyor. Gravürler ile heykelsi nesneleri bir araya getiren sergi, zaman içinde üretilmiş imgeler arasında kurulan ilişkileri inceliyor. Sanatçı, geçmişte ürettiği gravürleri atölyede biriken heykellerle eşleştirerek, parçalar arasında zamana yayılan bir bütünlük duygusu yaratıyor. Borges ve Pessoa gibi edebi referanslarla derinleşen sergi, benliklerin ve imgelerin zamansal karşılaşmalarını görünür kılıyor. Öteki Zamandan, sanat üretiminde geçmiş ile şimdi arasındaki bağları sorgulayan çok katmanlı bir anlatı sunuyor.

Köken Origin, gravür, 2021

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 19 Nisan – 17 Mayıs
• Mekan: Siyah Beyaz, Ankara
• Giriş Bilgileri: Siyah Beyaz

Aslı Çavuşoğlu’nun Eserleri İMALAT-HANE’de

Aslı Çavuşoğlu’nun TunState adlı kişisel sergisi, İMALAT-HANE’de izleyiciyle buluşuyor. Sanatçı bu sergide, doğanın kendini koruma ve yeniden var etme stratejelerinden ilham alarak dönüşüm, direnç ve bekleme kavramlarını merkeze alıyor. Sergide, bursera fagaroides ağacının kabuklarından el yapımı kâğıda dönüşen işler ile Tardigrad adlı mikroskobik canlının biyolojik uyum süreçleri arasında görsel ve kavramsal bağlar kuruluyor. TunState, sadece bir sanat üretimi değil, aynı zamanda canlı bir düşünce ekosistemi olarak yapılandırılıyor. Çavuşoğlu’nun geçmiş işleriyle kurduğu diyaloğu sürdüren sergi, zaman, bellek ve malzeme üzerinden yeni bir sorgulama alanı açıyor.

Aslı Çavuşoğlu, Çift pozlama (2025) serisinden

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 17 Mayıs–27 Eylül
• Mekan: İMALAT-HANE, Bursa
• Giriş Bilgileri: İMALAT-HANE

John Armleder Dirimart Dolapdere’de

Dirimart Dolapdere, John Armleder’in Türkiye’deki ilk kişisel sergisi HEPHİÇ’e ev sahipliği yapıyor. Sergi, sanatçının ikonik Mobilya Heykelleri, nokta resimleri, dökme-yayma diptikleri ve kâğıt işlerinden oluşan kapsamlı bir seçki sunuyor. Fluxus hareketiyle paralellik taşıyan yaklaşımıyla tanınan Armleder, şansa, buluntu nesnelere ve estetik normlara meydan okuyan üretim diliyle dikkat çekiyor. HEPHİÇ, hem sanatçının deneysel ve mizahi yönünü hem de kalıcılık ve anlam üzerine kurduğu katmanlı söylemi yansıtıyor. Sergi aynı zamanda sanatçının İstanbul’da gerçekleştirdiği mekâna özgü yerleştirmeyi de içeriyor. Bu seçki, izleyiciyi zaman, form ve anlamın sınırlarında dolaşan çok yönlü bir sanatsal deneyime davet ediyor.

HEPHİÇ sergisinden. Fotoğraf: Nazlı Erdemirel

Ambidexter’da Yeni Adres Yeni Sergi

Ambidexter, Piyalepaşa’daki yeni sanat alanının açılışını David Doğan Levi’nin Akışkan Süreklilik adlı sergisiyle yapıyor. Disiplinlerarası çalışan Levi, 2016 yılında Fransa’nın Montpellier kentindeki Paul Valery Üniversitesi’nde Plastik Sanatlar bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında felsefe, psikoloji ve sanatın kesişiminden ilham alan sanatçı, kendi ürettiği fırça ve araçlarla geliştirdiği yenilikçi tekniklerle dikkat çekti. İstanbul’a döndükten sonra organik formlar üzerine yoğunlaştığı resim çalışmalarında fotoğrafı da üretim sürecine dahil etti. Levi’nin eserleri, soyut ile figüratif arasında konumlanarak tanıdık kategorilere meydan okuyor ve sanatsal ifadenin sınırlarını zorlayan bir yaklaşım sunuyor.

David Doğan Levi

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 3 Mayıs – 24 Mayıs
• Mekan: Ambidexter, Piyalepaşa
• Giriş Bilgileri: Ambidexter

Bursa’da Nâzım Hikmet Sergisi “Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim”

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin “Nazım Hikmet Yılı” kapsamında gerçekleştirdiği Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim başlıklı sergi, Nâzım Hikmet’in yaşamı ve sanatını iki bölüm halinde kapsamlı bir şekilde ele alıyor. Emre Zeytinoğlu küratörlüğünde hazırlanan sergi, Şefik Bursalı Sanat Galerisi’nde dokümanter bir anlatıyla, Tayyare Kültür Merkezi’nde ise sanatçı yapıtlarıyla izleyiciyle buluşuyor. Nâzım’ın edebi üretimi kadar politik duruşuna ve özel yaşamına da ışık tutan sergi, şiirden tiyatroya, sinemadan resme uzanan çok yönlü sanat hayatına odaklanıyor. Sergide TÜSTAV, Nâzım Hikmet Vakfı ve Piraye Koleksiyonu’nun arşivlerinden elde edilen materyaller sahne etkisi yaratacak biçimde sunuluyor. Ahmet Merey Koleksiyonu’ndan ve bağımsız sanatçılardan gelen eserlerle, Nâzım Hikmet’in etkisi zamansız ve çok katmanlı bir biçimde yansıtılıyor.

Veysel Kurucu

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 9 Mayıs – 9 Eylül
• Mekan: Şefik Bursalı Sanat Galerisi, Tayyare Kültür Merkezi, Bursa
• Giriş Bilgileri: Bursa Büyükşehir Belediyesi

Rugül Serbest’in Taner Ceylan Küratörlüğündeki Sergisi Pi Artworks’de

Pi Artworks İstanbul, mayıs ayında Rugül Serbest’in Taner Ceylan küratörlüğünde gerçekleşen galerideki ilk kişisel sergisi Gözlerime Gülümserken Öylece Ölsen (Resimli Kalp Anatomisi)’ne kapılarını açıyor.  Aşkın, arzunun ve toplumsal baskıların sınırlarında gezinen duygusal bir haritayı gözler önüne seren sergide sanatçı bedenini hem de iç dünyasını sanatsal bir yüzeye dönüştürdüğü bu işler, izleyiciyi duygusal ve estetik bir çatışmanın tam ortasına yerleştiriyor.

Rugül Serbest, Tehdit Serisi 1, 2025, tuval üzerine yağlıboya 15 x 12 cm

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 15 Mayıs – 28 Haziran
• Mekan: Pi Artworks İstanbul
• Giriş Bilgileri: Pi Artworks

Burcu Ünlü’nün “Işık ve Karanlık” Sergisi Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı’nda

Burcu Ünlü’nün Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı’nda izleyiciyle buluşacak Işık ve Karanlık başlıklı ikinci kişisel sergisi, yaşamın temel karşıtlıklarını resim diliyle sorgulayan bir seçki sunuyor. Sanatçı, her ışığın bir gölgesi olduğunu hatırlatarak, karanlıkla yüzleşmenin aydınlığı çoğaltabileceğine dikkat çekiyor. Moda tasarımı geçmişinden gelen renk duyarlılığı ve yağlı boya tekniğiyle ürettiği eserlerde doğadan ve yolculuklardan ilham alan sahneler ön plana çıkıyor. Ünlü’nün tablolarında şehirler birer yansıma alanına dönüşürken, gün doğumu ve batımı gibi anlar içsel dönüşümleri simgeliyor. Işık ve Karanlık, sanatçının kişisel yolculuğunun hem devamı hem de yeni bir eşik olarak izleyiciyle buluşuyor.

Burcu Ünlü, Ekvator (detay).

Sergiyi Ziyaret Etmek İçin Detaylar

• Tarih: 7-19 Mayıs
• Mekan: Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı
• Giriş Bilgileri: Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı

Previous Story

Bursa’da Nâzım Hikmet Yılı

0 0,00