İlber Ortaylı: "Yanan Otelin Yıkılmasını Konuşmak Bile Suçtur" - ArtDog Istanbul
Fotoğraf: AA

İlber Ortaylı: “Yanan Otelin Yıkılmasını Konuşmak Bile Suçtur”

Bolu Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel yangını ile ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Prof. Dr. İlber Ortaylı "Yanan otelin yıkılmasını konuşmak bile suçtur," dedi. 

Bolu Kartalkaya’da  yaşanan yangın faciasıyla 79 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri tarafından yapılan inceleme sonrası ağır hasarlı bulundu. İhmal zincirlerinin adeta felakete davetiye çıkardığı otelin şimdilerde ise yıkılıp yıkılmayacağı konuşuluyor. Konuyla ilgili sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Prof. Dr. İlber Ortaylı “Yanan otelin yıkılmasını konuşmak bile suçtur,” dedi.

Ortaylı ‘nın Instagram hesabı üzerinden yaptığı paylaşım şöyle:

“Çok muhterem sevgili okurlarım, hepinizin bildiği gibi bu hafta sadece Türkiye’nin değil Dünya kamuoyunun da hüzünle ve dehşetle hatırlayacağı bir olayı yaşadık. Birçok ailenin iki veya üç nesli bu olaydan etkilendi, yaşamları kesildi. Ortalık yalnız kalan anneler, babalar, neneler, dedelerle dolu. Yaşamlarını kaybedenleri tanıyanlar, hikayelerini duyanlar hayatlarına dönmekte zorlanıyorlar. Hüzün ve acı dolu günler yaşıyoruz.

“Bazı makamlar otelin yıkılarak bu meşum olayın insanları rahatsız edici, turistlerin manzaralarını bozucu durumundan çıkarılacağını söylemiş. Bunun konuşulması bile bir suçtur. Bu otelin bu haliyle muhafaza edilmesi bu makamların konuşmasıyla değil bu vilayeti idare eden makamların, emniyetin görevidir. Dava er veya geç görüleceğine göre bilirkişi heyetleri kurulacak, yeniden tahkikat yapılacak. En büyük suç delili otelin kendisidir. Vakanın kendisinin bilinmesi için ortada durması gerekir. Muhterem okuyucularım gördüğünüz gibi insanlar kendilerine göre yetki çıkartıyorlar ve kendilerine göre kuralları koyuyorlar. Bunların bitmesi lazım. Hayatımıza dönebilmemiz, geleceğe dair umutla bakabilmemiz için emin olmamız gerekir, hayatımızı emanet ettiğimiz görevlilere güvenebilmemiz gerekir. Bu hususların dikkate alınacağını düşünüyoruz.”

Grand Kartal Otel’de Ne Oldu?

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki  Grand Kartal Otel’de 20 Ocak’ta sabaha karşı yaşanan yangın felaketi tüm ülkeyi yasa boğdu. Müdahalenin yaklaşık 12 saat sürdüğü, itfaiye ekiplerinin olay yerine bir saatte ulaşabildiği yangın faciasının yaşandığı 12 katlı otelden, insanlar çarşafları birbirine bağlayarak kurtulmaya çalıştı. Yarı yıl tatili nedeniyle 238 kişinin konakladığı otelde çoğu çocuk 79 kişi hayatını kaybetti, 51 kişi yaralandı.

Felaketin yaşandığı saatlerde Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), yangınla ilgili Bolu 2. Sulh Ceza Hakimliğince, 5187 sayılı Basın Kanunu’nun ilgili maddesi kapsamında yayın yasağı getirdi. Yasak ertesi gün kaldırıldı. Yaşanan felaket sonrası bir günlük ulusal yas ilan edildi.

İlk bulgulara göre 11 saatte söndürülen yangında otelin tahliye çıkışları, yangın alarmı ve duman kontrol sistemi yetersiz çıktı. İtfaiyenin raporunda ise otelin eksiklikleri “Tahliye çıkışları uygun değil, ışıklı yönlendirme levhaları eksik, binada acil aydınlatma yok, elektrik tesisatı uygunluğu eksik, söndürme gereçleri talimatları eksik, algılama sistemleri ve yangın alarmı yok, paratoner ve duman kontrolörü yok. Havuz, SPA bölgesi ve restoran odasının açıldığı, acil çıkış kapıları da yangın mevzuatına uygun değil” diye sıralanmıştı.

BBC Türkçe’nin açık kaynaklardan derlediği bilgilere göre, 18 yaşında ve altında en az 36 kişinin hayatını kaybettiği ve 30 aileye dokunan felakette ihmaller zincirine her gün yeni bir halka eklenmeye devam ediyor.  Otel yangını soruşturması ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan arasındaki denetim yetkisi tartışması ise hala sürüyor.

Previous Story

2. Türkiye Tekstil Bienali: “Dalga Kumaş”

Next Story

Duble Yol Projesi İle Tarihi ve Doğal Alan Tehlikede

0 0,00