Denef Huvaj

Bağımsız Sanatçı Olmak: Yoksunluk mu Özgürlük mü? – Denef Huvaj

“Bağımsız Sanatçılar” söyleşi dizimizin bu haftaki konuğu Denef Huvaj. Huvaj’a göre, bağımsız sanatçı olmak, kendi yaratıcı özgürlüğünü savunmak, kendi sesine ve vizyonuna sadık kalmak anlamına geliyor.

//

Bağımsızlık, bağımsız sanatçı olmak sizce nedir?

Bağımsız sanatçı olmak, kendi yaratıcı özgürlüğünü savunmak, kendi sesine ve vizyonuna sadık kalmak demek bence. Bu, bir yandan kendi kimliğini koruyarak üretmek, diğer yandan da sistemin dayattığı kalıplardan uzak durabilmeyi gerektiriyor (başarabildiğin kadar). Bazen bu, finansal olarak daha zorlu bir yol olabiliyor, ancak bir sanatçıya kendi yolunu çizme, kendi estetiğini ve değerlerini yaratma şansı da sunuyor.

Madina, Abhazya, 2023

Sanat ortamımızda bağımsız sanatçı olmayı olumlu ve olumsuz yanlarıyla ele alabilir misiniz?

Olumlu tarafı, özgürsünüz; neyi, nasıl yapacağınıza kimse karışmıyor.  İşlerinizle alıcısı arasında bir komisyon payı yok. Olumsuz tarafı ise, kaynaklara erişim ve görünürlük anlamında sık sık zorluklarla karşılaşmanız. Özellikle ülkemizde, bağımsız bir sanatçının kendini finanse etmesi ve çalışmalarını geniş bir kitleyle buluşturması oldukça yorucu. Sanat piyasası genellikle büyük kurumlar ve galerilerle şekilleniyor, bu da bağımsız sanatçıların yer bulmasını zorlaştırabiliyor. Bir galerinin de üstleneceği her şeyi sizin üstlenip çözmeniz gerekiyor.

Pustoy, Abhazya, 2019

Kişisel tarihinizde bağımsız sanatçı olmayı niçin seçtiniz?

Bağımsız olmayı seçtim çünkü zorlu olsa da yaratıcı süreçte tam bir özgürlük sağlıyor. Kendi adıma üretim yapmak ve bu üretimin her aşamasında söz sahibi olmak, benim için çok çok önemli.

“Beni Tatmin Eden Bir Temsiliyet Teklifi de Almadım”

Diğer yandan beni tatmin eden kendimi içinde hayal edebileceğim bir temsiliyet teklifi de almadım açıkçası. Aldıklarım da benim kendim için yapabileceğimin üstünde değildi. Ben bu anlamda kendimi çok yeterli ve iyi hissediyorum.

Sahilde Kış, İstanbul, 2013

Sanat üretimi, tanıtılması, sergilenmesi ve koleksiyonerle buluşması sürecinizi bize aktarabilir misiniz?

Sanat üretimi benim için öncelikle derin bir içsel süreç. Belirli bir tema ya da fikir beni etkilediğinde, bu fikir zamanla zihnimde şekilleniyor ve fotoğraflar, metinler ya da farklı malzemelerle bir ifade buluyor. Tabii bu süreç içinde o fikrin içimde öylece gelişmesini beklemiyorum; belirli rutinlerim oluyor, yer değişikliği yapmam gereken bir iş ise onun ön hazırlığına giriyorum. Konu hakkına hazırlanmak için kaynak tarama, okuma, taslak çalışmak gibi kişisel rutinler.

İlginizi çekebilir:  Nuri Kuzucan'ın Galerist'teki İlk Sergisi: "Açık Mekân 2"

“Sosyal Medya Bağımsız Sanatçılar için Büyük Bir Avantaj”

Sergileme ise şimdiye kadar hep bir kurum, galeri, müze gibi yerlerden ya da festivallerden teklif olarak geldi. Sadece bir sergimi sevgili Eda Yiğit ile bir Schneidertempel Sinagogunda kendimiz tasarlayıp ve giderlerini karşılayıp yaptık. Sergilemeyi eserimin son parçası olarak düşünüyorum. Anlamı orada oturuyor. Sergi mekânlarının nerede olduğundan ziyade konuyu nasıl taşıyacağı, konuyla nasıl ilişkilenebileceği ilgilendiriyor beni. Sınırlandırıldığımda ya da fuar tarzı bir ‘sunum’a kaçtığında huzursuzlanıyorum. Tanıtım meselesine gelince sosyal medya, bağımsız sanatçılar için büyük bir avantaj çünkü doğrudan izleyiciyle buluşabilme imkânı sağlıyor. Koleksiyonerlerle buluşma ise genellikle sergiler ya da birebir iletişim yoluyla gerçekleşiyor. İşlerime sahip olmak isteyen insanlarla ortak bir duygu ya da düşünce paydasında buluşmak, benim için ayrı bir tatmin kaynağı. Ancak belirli koleksiyonların içinde olmak için bir çaba harcadığımı da söyleyemem.

Denef Huvaj

Kafkasya kökenli ve İstanbul merkezli görsel sanatçı Denef Huvaj üretimlerinde genellikle aidiyet; kimlik-sosyal kimlik, diasporik, kültürel kimlik ve öteki kavramları odaklı çalışır. Bu çalışmalarının çoğunu kimi zaman emik bir bakış açısı ile dahil olduğu diaspora üzerinden yürütürken kimi zaman tamamen dışarıdan bir gözle odaklanır. İlgilendiği konular köy/kent/sınıf temelli bağlamlar arasındadır. Tarihin baskın anlatılarını kurcalamak ve gelecek için yeni referans noktaları oluşturmak için spekülatif geçmişleri, hatıraları ve hayalleri karıştırmayı ilke edinir. Kişisel sergileri arasında; the Sea Between Us (Schneidertempel Art Center, İstanbul, 2022), 6.5 Ruble (Arthan Gallery, İstanbul, 2021), Timeless Country (Fotografevi, İstanbul, 2020) ile Daleko (Nizhny Tagil Museum Of Fine Art, Rusya; Space Place, Rusya, 2017) bulunur.

Previous Story

Sarkis’ten “Gökkuşağı Renkleriyle Çocukların Yağmur Çağrısı”

Next Story

Şahika Tekand’ın “İyi ki Böyle Yapmışım” Dediği 36 Yıl

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.