Kucuk Muzik Birikintileri, Koleksiyoner Fazli Ozcan.

Solo Botter: Komet

Beyoğlu’ndaki kültür sanatın yeniden canlanmasında önemli bir rol üstlenen Casa Botter, “Botter Sergileri” serisinin üçüncüsü “Solo Botter: Komet”i ağırlıyor.

//

İBB Kültür ve İBB Miras ev sahipliğinde Botter Sergileri” serisinin üçüncüsü olan Solo Botter: Komet sergisi Casa Botter’de açıldı. Küratörlüğünü Levent Çalıkoğlu’nun, asistan küratörlüğünü ise İrem Büşra Coşkun’un üstlendiği sergi, 2022 yılında aramızdan ayrılan sanatçının 1960’lı yılların sonundan başlayarak erken dönem örneklerinden “alto modern” adını verdiği beyaz fonlu kavramsal minimalist resimlerine uzanan özel bir seçki sunuyor.

Kazalar, Koleksiyoner Ulas Degirmenci.

“Solo Botter: Selma Gürbüz” ardından “Solo Botter: Nuri İyem” sergisini izleyiciyle buluşturan Levent Çalıkoğlu serinin üçüncü sergisi olan Solo Botter: Komet ile ilgili şunları paylaşıyor:

“Komet: Gerçek ile düşgücünü, ciddiyet ile kuralsızlığı, melankoli ile absürtlüğü, gizem ile şiirsel bir evreni iççice ören sıra dışı bir ressam. Resim sanatını edebiyat, şiir ve felsefeyle yakınlaştıran, sadece tuvalde değil çağdaş sanatın video, enstalasyon ve performans gibi farklı ifade alanlarında modern yaşamın kural ve kalıplarını eleştiren, döneminin yerleşik sanatçı tanımını kırmaya çalışan disiplinlerarası bir kişilik. Onunla tanışan herkeste her seferinde yeni ve farklı bir etki bırakabilen kolay kolay tanımlanamaz özel bir karakter.

“1970 sonrası şekillenen eleştirel – politik figür resmi anlayışının en önemli temsilcilerinden Komet. Erken tarihli resimlerde, göç ve birey – iktidar ilişkilerini hatırlatan kalabalık figür gruplarını resimleyen sanatçı, ‘Komet resmi’ denilince ilk akla gelen kendine özgü düş imgeleriyle yüklü resim atmosferlerini de yine bu yıllarda oluşturur. 1971 yılında devlet bursuyla gittiği Paris’te tüm yaşamı boyunca seveceği ve tekrar tekrar başvuracağı bir kaynak olarak gördüğü, erken dönem İtalyan Rönesans ressamlarını keşfeder. Resimlerdeki figürler belirsiz bir olay örgüsü içerisinde masal ya da efsanelerdeki kahramanlar gibi hem herhangi bir insanı hem de hiç kimseyi temsil etmektedir. Bürokrat tipli erkekler, modern görünümlü kadınlar, birbirinden sevimli canlılar bazen bir orman peyzajının önünde bazen de medeniyetten uzak ıssız bir doğa kesintinin içerisinde var olur. Zaman durmuş, geçmiş ve gelecek sanki aynı kompozisyon ve olay örgüsü içerisinde akmaya başlamıştır.

Modern yaşamın absürtlüğüne, çelişkilerine ve kültürel yanlış anlaşılmalara odaklanan video, performans ve enstalasyonlar da gerçekleştirdi Komet. Resim pratiğine eşlik eden, fotoğraflar, çizimler, sloganlar, gazete kupürlerinden kesikler, yıllar içerisinde biriktirdiği kolaj ve kartpostal albümlerden oluşan koleksiyonunu paylaştığı sıra dışı sergiler düzenledi. Sosyo – kültürel olarak bizi biz yapan tuhaflıklara ve toplumsal yaşamın oluşum şekillerine mizahi bir dille yaklaştı.”

*“Solo Botter: Komet” sergisi, 12 Ocak’a kadar Casa Botter’de.

İlginizi çekebilir:  Işık Kaynağı'ndan Notlar

 

Previous Story

2024 Nobel Edebiyat Ödülü Han Kang’ın Oldu

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.