Dünya Sanat Günü “Wallace Hartley” Ödülleri

2024 Dünya Sanat Günü ‘Wallace Hartley’ Ödülleri takdim edildi. Oğuz Kaleli Genç Sanatçı Ödülü’nü, İpek Duben ve Bünyamin Özgültekin Sanatçı Onur Ödülleri’ni, Resul Aytemür Yılın Sanatçısı Ödülü’nün sahibi oldu.

/

Piramid Sanat’ta gerçekleştirilen Dünya Sanat Günü Wallace Hartley Ödülleri, Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) Başkanı Bedri Baykam ve Yönetim Kurulu Üyesi Nebahat Karyağdı tarafından, seçkin davetlilerin katılımıyla sahiplerine takdim edildi. Tören, Dünya Sanat Günü’nün tarihçesini anlatan kısa bir film ve önceki yılların ödül sahiplerini içeren bir sunumla başladı. Ardından, bu yıl kaybettiğimiz sanatçılar ve UPSD’nin ilk başkanı Mehmet Güleryüz anıldı. Baykam, Güleryüz’ün sanat dünyasında bıraktığı derin izler için ona teşekkür etti.

Baykam daha sonra, Piramid Sanat’ın güncel sergisi olan Şevval Başalan’ın Ziyafet adlı sergisinden bahsederek, Türkiye’deki şiddet olaylarını ve kadınlara yönelik baskıları derinlemesine incelediğini vurguladı. Ayrıca, ödüllerin adının 2020’den beri neden “Wallace Hartley Dünya Sanat Günü Ödülleri” olduğunu anlattı. Titanik faciasında Wallace Hartley ve Grubu’nun, gemi batarken son ana kadar müzik çalmaya devam ederek sanata olan tutku ve inançlarını gösterdiklerini, bu duruşun “The show must go on” (Gösteri devam etmeli) felsefesinin en güçlü örneği olduğunu belirtti.

2024 Dünya Sanat Günü Wallace Hartley Ödülleri çeşitli kategorilerde sahiplerini buldu:

Genç Sanatçı Ödülü: Oğuz Kaleli

Yılın Genç Sanatçısı ödülü Oğuz Kaleli’ye verildi. Plaketi, sanatçı Ekrem Kahraman tarafından takdim edildi. Kahraman, Kaleli’nin eserlerini beğeniyle takip ettiğini belirtti ve başarı dileklerini iletti. Kaleli ise ödülün kendisi gibi İstanbul’da yaşamayan sanatçılar için büyük bir motivasyon kaynağı olduğunu söyledi.

Sanatçı Onur Ödülü: İpek Duben

Türk çağdaş sanatının evrensel standartlara erişmesinde öncülük eden İpek Duben, Sanatçı Onur Ödülü’ne layık görüldü. AKUT kurucularından Nasuh Mahruki ödülü takdim ederken Duben, UPSD’nin eski Genel Sekreteri olarak bu ödülün onun için büyük anlam taşıdığını ifade etti.

Sanatçı Onur Ödülü: Bünyamin Özgültekin

Bir diğer Sanatçı Onur Ödülü, yıllardır sanata ve etik duruşa olan katkılarıyla tanınan Bünyamin Özgültekin’e verildi. Ümit Gezgin’in sahnede takdim ettiği ödülü alırken, Özgültekin sanatta maddiyattan ziyade maneviyatın önemini vurguladı ve Sokrates ile Joseph Beuys’tan örnekler vererek paranın dünyayı bozduğuna dikkat çekti.

İlginizi çekebilir:  EArt Galeri’den TASCHEN Mağazası

Sanat İnsanı Ödülü: Mustafa Taviloğlu

52 yıllık sanat koleksiyonerliği kariyeriyle dikkat çeken Mustafa Taviloğlu, Sanat İnsanı Ödülü’nü Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş’tan aldı. Taviloğlu, ödülü alırken oldukça duygusal anlar yaşadı ve sanata olan bağlılığının yaşamını şekillendirdiğini belirterek bu ödülden duyduğu onuru dile getirdi.

Sanat Kurumu Ödülü: Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi

Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi, sanatçılara sunduğu destek ve koleksiyonunu kalıcı bir müze haline getirerek sanat dünyasına yaptığı katkılar nedeniyle Sanat Kurumu Ödülü’ne layık görüldü. Ödülü, rock müziğin efsane ismi Nejat Yavaşoğulları, müze müdürü Ayşe Canan Atlığ’a takdim etti. Yavaşoğulları, müzenin sanat dünyasına sunduğu katkılar için teşekkür etti.

Yılın Sanat Medyası Ödülü: Cumhuriyet Gazetesi

Cumhuriyet Gazetesi, yıllardır sanata verdiği destek, eleştirel metinleri ve sanat haberleriyle Yılın Sanat Medyası Ödülü’nü aldı. Ödül, Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Mine Esen’e Gazeteci Hüseyin Latif tarafından takdim edildi. Esen, Türkiye’de zor zamanlardan geçildiğini ve sanatın bu süreçte bir nefes alma alanı sağladığını belirtti.

UPSD Özel Ödülü: Tamer Levent

Tamer Levent, yıllardır yürüttüğü “Sanata Evet” kampanyası ve sanatı savunma çabaları nedeniyle UPSD Özel Ödülü’nü aldı. Ödül, sanat tarihçi Prof. Dr. Kıymet Giray tarafından takdim edildi.

Yılın Sanatçısı Ödülü: Resul Aytemür

Yılın Sanatçısı ödülü, sanatçı kimliğiyle olduğu kadar gençlere sunduğu fırsatlarla da sanat dünyasına katkıda bulunan Resul Aytemür’e verildi. 2023 yılında UPSD Yılın Sanatçısı Ödülü’nü kazanmış olan Sanatçı Tülin Onat, bu seneki kazanana ödülünü takdim etmek üzere sahneye davet edildi. Baykam ise, Aytemür öncülüğünde Beyoğlu’nda Tokatlıyan Han’da oluşan sanatçı işliklerinin harika bir örnek beraber çalışma ortamı oluşturduğunu vurgulayarak sanatçıyı ayrıca tebrik etti.

Previous Story

Tokatlıyan Han’da “Polifonik Bir Bahçe”

Next Story

2024 Nobel Edebiyat Ödülü Han Kang’ın Oldu

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.