Marios Vatzias, National Technical University of Athens, 1975

Yunanistan’da Uluslararası “Demokrasi” Sergisi

Yunanistan'da Ulusal Sanat Galerisi, sanatın siyasi tarihle olan ilişkisini inceleyen uluslararası bir sergiye ev sahipliği yapıyor. “Demokrasi” isimli sergi, Yunanistan, Portekiz ve İspanya'nın otoriter rejimlerden demokratik yönetimlere geçiş süreçlerini sanat üzerinden ele alan ilk büyük sergi olma özelliğini taşıyor.

Yunanistan’da bulunan Atina Ulusal Galerisi, Güney Avrupa’da sanatın siyasi tarihle olan ilişkisini inceleyen büyük ölçekli uluslararası bir sergiye ev sahipliği yapıyor. 55 sanatçı ve sanatçı grubunun 140 eserinin yer aldığı “Demokrasi” isimli sergi, 2 Şubat 2025 tarihine kadar ziyarete açık olacak.

“Demokrasi”, Yunanistan, Portekiz ve İspanya’nın otoriter rejimlerden demokratik yönetimlere geçiş süreçlerini sanat üzerinden ele alan ilk büyük uluslararası sergi olma özelliğini taşıyor. Bu dönemde, sanatın demokrasi ile ilişkisini araştıran sergi, aynı zamanda birçok ülkede ulusal seçimlerin yapıldığı ve demokratik değerlere meydan okunduğu bir yılın arka planında, protesto ve kitlesel eylemlerle tanımlanan ortak deneyimlerin tarihsel özelliklerini inceliyor.

Sergi, 55 sanatçı veya sanatçı grubunun 140 sanat eserini, posterleri, video gösterimlerini ve performansları içeriyor. Ayrıca, yan etkinlikler arasında demokrasi ve görsel sanatlar üzerine bir konferans ve bir film armağanı da yer alıyor.

Yannis Gaitis (1923–1984), Old and Young ( Les Grands and les Jeunes), 1967

2024 yılı, Yunanistan’ın askeri diktatörlüğünün sona erdiği ve demokrasinin yeniden tesis edildiği süreci temsil eden Metapolitefsi’nin 50. yıldönümü. Sergi, Yunanistan’ın yanı sıra İspanya ve Portekiz’in de 1960-70’lerde benzer dönüşümlerin yaşadığı dönemlere de yer veriyor.

Serginin küratörü ve Ulusal Galeri Direktörü Syrago Tsiara, serginin, otoriter rejimlere karşı özgürlük arayışının görsel bir anlatısını sunarak sivil özgürlükler ve sömürgecilik karşıtı mücadelelerin bir kanıtı niteliğinde olduğunu ifade ediyor. Sergi, ziyaretçilerini ‘Direniş’, ‘Ayaklanma’ ve ‘Uyarılma’ temaları üzerinden yaratıcı bir yolculuğa çıkarıyor ve resim, heykel, poster, video, performans sanatı ve edebiyat gibi çeşitli sanatsal ortamları kapsıyor.

İlginizi çekebilir:  "Hayal Fanusu" Devam Ediyor
Fernando Botero, Franco, 1986

Serginin öne çıkan eserleri arasında Kolombiyalı sanatçı Fernando Botero‘nun kendine özgü ‘Boterismo’ tarzı, Yunan sanatçı Alexis Akrithakis’in eğlenceli çalışmaları ve Portekizli sanatçı Paula Rego’nun toplumsal cinsiyet ve güç dinamiklerini figüratif bir şekilde ele aldığı eserler bulunuyor.

Tsiara, dünyanın büyük bir kısmı oylarını kullanırken ve aşırı sağın yükselişi yeniden bir tehdit oluştururken, bu eserlerin 50 yıl önce olduğu gibi bugün de yankı uyandırdığını belirtiyor. “Demokratik kazanımların yeni tehditlerle karşı karşıya olduğu bir dönemde, sanatsal tepkilerin sergilendiği bu sergi, kargaşa zamanlarında yaratıcılığın gücüne dair bir içgörü sunarak her zamankinden daha hayati hale geliyor” diyor.

Ulusal Sanat Galerisi’ndeki “Demokrasi” sergisi, sivil özgürlük arayışları üzerine dokunaklı bir düşünce sunarak, sanatın toplum üzerindeki etkisini ve önemini vurguluyor. Sergi, 2 Şubat 2025 tarihine kadar açık olacak.

Previous Story

“Dokunuşlar Arasında”

Next Story

“Soyut Madde” Galeri 77’de

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.