Filistin’e Yönelik Sansürün Haritası

ABD merkezli Sansüre Karşı Ulusal Koalisyon (NCAC) tarafından bu hafta yayınlanan çevrimiçi harita, ABD'deki kültür ve sanat sektöründe Filistin yanlısı seslerin güçlü şekilde bastırıldığını ortaya koydu.

Her geçen gün daha fazla sanatçı, Filistin ve İsrail hakkında konuştukları için sansüre maruz kalıyor. ABD merkezli “Sansüre Karşı Ulusal Koalisyon” (NCAC)  yayınladıkları “Sanat Sansürü Endeksi” adı verilen yeni bir çevrimiçi harita ile 7 Ekim’den bugüne ABD’de yaşanan sanat dünyasındaki sansür olaylarını görselleştirdi.

“Sanat Sansürü Endeksi”, sanatçı ve eserlerin, etnik kökenleri ya da sosyal medya paylaşımları nedeniyle hedef alınmasının giderek daha ürpertici hale gelen sebeplerini sınıflandırarak bu olgunun ciddiyetine dikkat çekiyor. Endeksin giriş bölümünde toplanan verilerin, kurumların “bir programı ya da eseri sunma planları iletildikten sonra açıkça iptal ettiği, geri çektiği ve ayrıca geri çekilme nedeninin eserin siyasi içeriği, sanatçının politik görüşü ya da eserin içeriğiyle bağlantılı ulusal-kültürel çağrışımlarıyla ilgili olduğu” olaylarla sınırlı tutulduğu belirtiliyor.

Amaç İfade Özgürlüğü Hakkını Savunmak

50’den fazla kuruluştan oluşan kar amacı gütmeyen “Sansüre Karşı Ulusal Koalisyon”, misyonunun “her türlü sanat ve kültürel üretimin yaratıcıları için ifade özgürlüğü hakkının savunulmasına destek vermek” olduğunu belirtiliyor. NCAC’ın Sanat ve Kültür Savunuculuğu Programı Direktörü Elizabeth Larison yaptığı açıklamada, “Sanatçılar ve kültür kurumları zamanımızın zorlu sosyal ve siyasi meseleleri üzerine düşünebildiklerinde kültürel alanımız en zengin halini alır. Bu sanat sansürü örneklerini belgeleyerek, sanat camiasında ve ötesinde daha fazla hesap verebilirliğin ve diyaloğun önünü açabilmesini umuyoruz” ifadesini kullandı.

İlginizi çekebilir:  "Peace, Please"
‘Sanat Sansürü Endeksi’ ABD’de yaşanan sansür olaylarının çevrimiçi haritasını sunuyor.

ABD’de endekslenen olaylar arasında, Pulitzer ödüllü romancı Viet Thanh Nguyen’in A Man of Two Faces (İki Yüzlü Adam) adlı anı kitabı hakkında geçtiğimiz Ekim ayında 92NY’de düzenleyeceği söyleşinin iptal edilmesi de yer alıyor. Veritabanına göre Nguyen, London Review of Books’ta İsrail’i eleştiren açık bir mektuba imza atmıştı. Etkinlik, başlaması planlanan günden sadece saatler önce programdan kaldırıldı.

Ayrıca, çevrimiçi harita 14 Kasım’da Ohio Üniversitesi Wexner Sanat Merkezi’nde düzenlenen “Sanat ve Sosyal Değişim Üzerine Yönetmen Diyaloğu” kapsamında Berlin’de yaşayan Filistinli sanatçı Jumana Manna’nın katılacağı panelin iptaline de yer veriyor. Sanat Sansür Endeksi’ne göre etkinlik, Manna’nın İsrail hükümetinin “Filistinlilerin yabani bitkileri toplama pratiğini kriminalize etmesine” odaklanan Foragers adlı videosunun mercek altına alınmasının ardından Ekim ayı sonunda iptal edilmişti.

“Sansüre Karşı Ulusal Koalisyon” (NCAC)’un hazırladığı çevrimiçi ‘Sanat Sansürü Endeksi’ne  www.ncac.org sitesinden ulaşabilirsiniz.

Previous Story

British Museum’dan Çalınan Eserlerden 286’sı Bulundu

Next Story

Damien Hirst, Yanlış Tarihlendirmelere Devam

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.