Trexit Salvador’un küratörlüğünü üstlendiği “MY BEST OF” sergisi yarın açılıyor. Bu vesileyle Salvador‘la hem sergi fikrinin nasıl doğduğunu hem de “neresinden tutsanız mutlaka birileri rahatsız oluyor ya da birileri de gülüyor,” dediği paylaşımlarını konuştuk.
Bu sergiyi yapmaya nasıl karar verdiniz? Fikir aşamasından gelişmesine ve nihai haline kadar süreç nasıl yaşandı?
Takip ettiğim, beğendiğim, geçmişte neler ürettiğini bildiğim ve gelecekte de iyi şeyler yapabileceğine inandığım genç ve tanınan sanatçıların beğendiğim işlerini bir araya getirerek, önce kendim sonra sanatseverler için bir seçki oluşturdum. Serginin bu bağlamda büyük bir meselesi yok. Genç ve eserleri pek bilinmeyen sanatçıların görünür olabilmesi, tanınan sanatçıların popüler işleri yerine pek bilinmeyen eserlerinin bir arada olması fikri, bu sergiyi yapmaya iten ana etkenlerdi.
Türkiye’de yaşamadığım için sergiyi organize etmek kolay olmadı fakat sanatçılarla ve sergi kurulumuyla ilgilenen profesyonellerle iletişim içinde ilerleyerek sergiyi ziyarete hazır duruma getirdik. Balat’taki tarihi Küçük Mustafa Paşa Hamamı’nda yaptığımız bu sergiyi ziyaret edecek olan herkesi öncelikle 500 yıllık bir geçmişi olan, harabe durumundan çıkarılarak tekrar kültüre kazandırılan bu mekanı keşfetmeye, bu mekanın içinde ise birbirinden farklı pratik ve disiplinlere sahip 30’a yakın sanatçının farklı dönemlerde ürettikleri eserlerini izlemeye davet ediyoruz.
Aslında şimdiye kadar memlekette pek yapılmayan bir şey yaparak ön plana çıktınız. İngiliz mizahına benzer bir anlayışla eğlenceli eleştiriler yaparak. Hem zeka hem de çabukluk gerektiren bir çizgi oluşturdu işleriniz. Merak ettiğim, buna nasıl başladığınız. Bir de madem yeri geldi konuşalım. Eminim garip şeyler yaşadınız, bozulanlar hatta ağlayanlar bile olmuştur diye düşünüyorum. Paylaşmak ister misiniz bunları? İlk soruda değindiğim konuya burada da değinmek istiyorum, bu eleştirileri yaparken ana meseleniz nedir?
İlk başta X’te açtığım hesaptan görseller ve videolar paylaşıyordum fakat bu içeriklerin zaman içinde Instagram’da yayıldığını öğrenince bir Instagram hesabı açtım ve sanat piyasasının daha çok kullandığı bu mecrada paylaştıklarım ilgi çekmeye başladı. Zamanla insanlar söylemek istedikleri ama söylemedikleri, bazı nedenlerden dolayı söylemekten çekindikleri şeylerin ulu orta mizah malzemesi haline getirildiğini görünce zaman içinde bir sempati oluştu. Türk sanat piyasanın böyle mizahi bir eleştiri gücüne ihtiyacı olduğu fark edildi. Hesabı açarken hiçbir planım olmasa da zamanla oluşan temel amaç, gizli kapılar ardında ya da alenen yapılan yanlışlıkları ortaya koyarak, herkes her şeyin farkında mesajını vermek.
Aslında her zaman herkes her şeyin farkındaydı fakat bunların ortalıkla söylendiğini görünce rahatsızlıklar da ortaya çıktı. Destekler de oluştu tabii ki. Tehditler de olmadı değil. Her söylenen söz de bir eleştiri de değil zaten. Bazen sadece gülmek için de paylaşımlar yapılıyor. Bu camiada yaşanan çoğu şey hem komik, hem trajik. Bu yüzden neresinden tutsanız mutlaka birileri rahatsız oluyor ya da birileri de gülüyor. Bu karşıtlık, olayı daha da enteresan hale getiriyor.
Sergide Kimler Var?
Sergide Özge Akdeniz, Erdağ Aksel, Bruno Catalano, Pelin Çağlar, Enes Debran, Ahsen Eroğlu, Kemal Ertuğ, Tom Fellows, Sami Gedik, Esra Gülmen, Erman Gürcüm, Ergin İnan, Fatih Kahya, Ekinsu Kızılelma, Yaz Kocacıklıoğlu, Alican Leblebici, Tamer Nakışçı, Gönül Nuhoğlu, Şeyda Özdamar, Ardan Özmenoğlu, Günnur Özsoy, Cem Öztürk, Esra Turam Pacal, Seval Şener, Emre Tura, Uzay Çöpü, Elif Yıldız yer alıyor. Daha önce kendine ait bir eseri sosyal medya hesabında paylaşmayan Trexit Salvador’un sergi için ürettiği iş merak konusu.
Sergi, İstanbul Balat’ta bulunan ve İstanbul’un en eski hamamlarından biri olan 1477 tarihli Küçük Mustafa Paşa Hamamı’nda düzenleniyor. 1990’ların ortalarından bu yana kullanılmayan hamam, ilk olarak 2015’te 14. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapmıştı.
18 Mayıs Cumartesi günü saat 16.00’da açılışının yapılacağı duyuran “MY BEST OF” sergisi, 5 Haziran’a kadar devam edecek. Sergiye katılım ücretsiz.