NDS Edebiyat Ödülü Alexandre Seurat’ın

2024 NDS Edebiyat Ödülü’nü "Sakar" adlı romanıyla Fransız yazar Alexandre Seurat kazandı. 2019 yılında sinemaya da uyarlanan roman, Fransa toplumunda infial yaratan 8 yaşındaki Marina Sabatier'ın ebeveynleri tarafından sistematik şiddeti sonucunda hayatını kaybetmesine göz yumanların sessizliğini konu alıyor.

Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi ile Notre-Dame de Sion’lular Derneği tarafından düzenlenen ‘NDS Edebiyat Ödülü’nün kazananı “Sakar” romanıyla Fransız yazar Alexandre Seurat oldu. Nesrin Demiryontan tarafından Türkçeye çevrilen roman Metis Yayınları tarafından 2023’te yayınlanmıştı.

Herkes Susarken…

Roman, 2009 yılında Fransa’da 8 yaşındaki Marina Sabatier’ın ebeveynleri tarafından sistematik şiddet sonucu hayatına son verilmesini ve okul, devlet ve teyze, büyükanne gibi diğer aile fertlerinin buna sessiz kalmasını ele alıyor. Bu gerçek olay, Fransa kamuoyunda büyük infiale yol açarak, çocuk istismarı ve aile içi şiddet gibi konuların tartışılmasına neden olmuştu. Ayrıca bu olayın akabinde Fransa’da çocuk istismarı ve aile içi şiddetle mücadelede daha sıkı yasal düzenlemelerin tartışılmasına da katkıda bulundu. İşte, Fransız yazar Alexandre Seurat’ın ilk romanı “Sakar” da bu olayı anlatıyor. Daha doğrusu bu olay yaşanırken, yani küçük bir kız çocuğu ebeveynleri tarafından sistematik bir şekilde istismara maruz kalırken hiç sesini çıkarmayan, çıkaramayan diğer aile bireylerini, öğretmenleri ve hatta devlet yetkililerini ve onların suçluluk duygusunu…

İlginizi çekebilir:  Ahmet Ümit’in Kitabına Sansür

“Beni Etkileyen Şey Hiçbir Şey Yapmayan Tanıklardı”

Alexandre Seurat “Sakar” romanı için “Kendimi tamamen bu vakaya kaptırmıştım: beni saplantı haline getiren şey istismar teması değildi. Beni etkileyen şey, felaketi durdurmaya çalışan ancak hiçbir şey yapamayan çok sayıda tanıktı” şeklinde özetliyor. Tanıkların anlatımlarıyla kurgulanan roman teknik açıdan çok başarılı. Roman,  2019 yılında Éléonore Faucher tarafından sinemaya uyarlanmıştı.

“Yüreğe Yumruk Gibi İnen Bir Hikâye”

NDS Edebiyat Ödülü Jüri Başkanı Liz Behmoaras “Sakar”la ilgili, “Seurat, ilk eseri olan bu kitapta, evrensel ve güncel bir konu olan çocuğa şiddet teması üzerine, süsten yoksun, yalın bir üslupla yazılı ama yüreğe bir yumruk gibi inen bir hikaye aktarmayı başarıyor. Soluk soluğa okunan metnin ilk satırından sonuncusuna, her toplumun hâlâ mücadele etmekle birlikte bazen karşısında çaresiz kaldığı bu trajediden bir örneği gözler önüne seriyor” açıklamasında bulundu.

 

Previous Story

Paul Auster: 1947-2024

Next Story

Alice Munro: 1931- 2024

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.