Unmute Gaza ve Greenpeace Eylemi, Reina Sofia Müzesi, Madrid, İspanya. Fotoğraf: Unmute Gaza Instagram hesabından

Reina Sofia Müzesi’nde Ateşkes Çağrısı

Amerikalı çağdaş sanatçı ve aktivist Shepard Fairey’nin Gazze'de ateşkes çağrısı yapan pankartı, Madrid'deki Reina Sofia Müzesi’nin girişine asıldı. Müze, Picasso'nun ünlü savaş karşıtı "Guernica" tablosunu sergilemesiyle biliniyor.

Gazze’deki İsrail saldırısına ve sivil ölümlere dikkat çekmek isteyen Greenpeace ve UnMute Gaza, Pablo Picasso’nun ünlü savaş karşıtı tablosu “Guernica”nın da bulunduğu Reina Sofia Müzesi’nde eylem düzenledi.

ABD’li çağdaş sanatçı ve aktivist Shepard Fairey’in Gazzeli foto muhabiri Belal Halid’in ağlayan yaralı Filistinli çocuğun fotoğrafından esinlenerek oluşturduğu devasa pankart, Greenpeace aktivistleri tarafından  Madrid’deki Reina Sofia Müzesi’nin cephesine asıldı. Eserin altında “Hemen ateşkes” çağrısı da yer aldı.

Greenpeace ve Gazze’deki foto muhabirlerini destekleyen kuruluş UnMute Gaza, Instagram hesaplarında şu açıklamada bulundu: “Sivil toplumun büyük çoğunluğu gibi iki kuruluşumuz da Gazze’deki durumu kınıyor ve derhal ateşkes çağrısında bulunuyor.”

Eylemde öne çıkan ayrıntı “Guernica” tablosu. Picasso, 1937’de Guernica’yı, Francisco Franco’nun İspanyol milliyetçileriyle işbirliği içinde, Nazi Alman ve İtalyan faşist güçlerinin Bask kasabasına düzenlediği hava bombardımanına yanıt olarak savaş karşıtı ve savaştaki sivillerin acısını anlatan bir çalışma olarak çizdi.

Pablo Picasso, Guernica, 1937

Fairey, 18 Aralık’ta hem Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırıyı hem de o günden bu yana Gazze’de yaşanan büyük sivil can kaybını kınadığı paylaşımında, pasifist olduğu için UnMute Gaza girişimini desteklediğini yazmıştı. “Binlercesi gibi ben de hemen ateşkes isteyenlerle birlikteyim” ifadesini kullanan Fairey, aynı paylaşımda “Beni en çok etkileyen şey, Batı medyasının Gazze’de çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 18 bin Filistinli sivilin hayatına mal olan acılara eşit yer verme konusunda bu kadar umursamaz olması” dedi.

İlginizi çekebilir:  Radarımızda: Danimarka Pavyonu

Filistin resmi kaynaklarının açıklamalarına göre o tarihten bu yana Gazze’deki ölü sayısı 25 bini aştı. Fairey yaptığı açıklamada şöyle devam etmişti: “İsrail saldırısının gerçek insani sonuçlarına ışık tutmak için Gazze’de cesurca çalışan birçok foto muhabiri var. Ben Belal Khaled‘in acı içinde ağlayan, yaralı bir çocuğu gösteren fotoğrafından ilham aldım. Belal’in fotoğrafını ve ‘Bizi duyabiliyor musunuz’ seslenişini ahlaki açıdan güçlendirmeye mecburum.”

Fairley eserinin başka yerlerde asılabilmesi için @unmutegaza hesabında ücretsiz indirime açtı.

Previous Story

Sanat Dünyamız’dan Film Günleri

Next Story

Britanya’nın En Çok Satanlar’ında Elif Şafak

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights