Fırat Engin’in Merdiven Art Space’de izleyiciyle buluşan “Mesafeyi Aşmak” isimli sergisi aynı isimli kitaptan yola çıkıyor. Editör ve yazarlığını Derya Yücel’in, tasarımını Vahit Tuna’nın üstlendiği Mesafeyi Aşmak: Fırat Engin başlığındaki kitap, sanat ve hayatın kesiştiği ve birleştiği yollara, Fırat Engin’in sanat üretim sürecine ve pratiğindeki yolculuğuna dair kapsamlı bir değerlendirme sunuyor. Kitaba eşlik eden sergi ise sanatçının son 20 yılda gerçekleştirmiş olduğu ve farklı koleksiyonlarda yer alan çalışmalarından bir kesit sunuyor.
Mesafeyi Aşmak: Fırat Engin, sanatçının üretimlerini hatırlama dinamiğiyle ilişkili olarak bugünden geçmişe, geçmişten bugüne bağlamlar, konular ve malzemeler üzerinden ele alan kitap, anımsama ve düşünme formuna yakın bir okuma akışı öneriyor. Kitap; bellek ve kimlik, sosyal adalet ve aciliyetler, ekonomi politiği ve küresel istila üst başlıkları altında değerlendirilen işler üzerinden, kronolojik bir anlatı yerine sanatçının üretimleri arasında kurulan ilişkisel bir hafızayı kaydetmeyi amaçlıyor.
Fırat Engin’in son yirmi yılına odaklanan “Mesafeyi Aşmak” sergi ise sanatçının “Arınma (2011)”, “Gregor Samsa Anısına (2010)”, “Anavatan (2017)”, “Milenyumun Hayaletleri (2021)”, “2 soğan, 1 ekmek, 1 çakma Hermes (2021)” gibi farklı teknik ve malzeme ile kurgulanmış çalışmalarını bir araya getiriyor. Sanatçı, çalışmalarında malzeme repertuvarını ve teknik tercihlerini çalıştığı konular bağlamında belirlerken seçtiği ya da içinde yer almayı tercih ettiği konuları sosyolojik ve politik açılardan ele alır. Üretim dilinde disiplinlerarası anlatım olanaklarını genişleten sanatçı ağırlıklı olarak heykel, enstalasyon, video, neon gibi farklı tekniklerden yararlanır. Engin, biçim ve içerik kesişimi üzerinden seçtiği konuları kavramsallaştırmaya çalışmakta; popüler kültür, gündelik hayat, tüketim, küresel-ulusal politik meseleler vb. konular üzerine çalışmalarını gerçekleştirmektedir.
“Mesafeyi Aşmak”, 30 Kasım’a dek Merdiven Art Space’de ziyaret edilebilir.