İstanbul’da tatlı denince hiç kuşkusuz ilk akla gelen yerlerdendir Baylan… Şehrin değişmeyen lezzet durağı şimdilerde asırlık yolculuğunu “İstanbul’un Baylan’ı: 100 Yıllık Serüven” adlı sergi ve sergiye eşlik eden bir kitapla kutluyor. 29 Kasım’a kadar Atatürk Kültür Merkezi’nde görülebilen sergi, Baylan’ın 100 yıllık yolculuğundan yola çıkarak kent yaşamı ve tarihinin zengin dokusundan kesitler sunuyor. Cumhuriyet’le yaşıt asırlık marka, şehrin yeme-içme kültüründeki değişim ve dönüşümüne öncülük etmesiyle de öne çıkıyor.
“İstanbul’un Baylan’ı: 100 Yıllık Serüven” sergisi, araştırmacı yazar ve akademisyen Sevecen Tunç tarafından kaleme alınan ve bir kültür arşivi olma niteliği taşıyan aynı isimli kitaptan yola çıkıyor. Kitap, 1923’ten günümüze markanın yolculuğunu, Cumhuriyet tarihine koşut biçimde, tarihi dönemeçlerin, değişimlerin, toplumsal ve ekonomik gelişmelerin izlerini sürerek anlatıyor. Kitap, yalnızca bir kurum tarihi çalışması olarak değil; İstanbul’un kültürel hafızasına dönük çok katmanlı bir araştırma olmasından dolayı bir arşiv niteliği taşıyor. Geçtiğimiz yüz yıl boyunca İstanbul’un pek çok önemli lezzet durağı zamana yenik düşerek kaybolup giderken, Baylan’ın yoluna kesintisiz bir şekilde devam edebilmesinin sırrı da bu kitapla aydınlanıyor. Şekerleme ve pastacılık kültürümüzün başlangıç ve gelişim yıllarına da ışık tutan “İstanbul’un Baylan’ı: 100 Yıllık Serüven” kitabı, bir dönem kültür ve sanat insanlarının buluşma mekânı haline gelen ve bir edebiyat ekolüne ev sahipliği yapan Beyoğlu şubesinin öyküsünü de anlatıyor.
“Baylancılar” olarak anılan bir edebiyat ekolüne ev sahipliği yapan Beyoğlu şubesinin müdavini olan edebiyatçılar arasında Atilla İlhan, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Haldun Taner, Cemal Süreyya, Orhan Kemal, Behçet Necatigil, Hilmi Yavuz gibi pek çok ünlü isim yer alıyor…
Kitaptan yola çıkarak hazırlanan serginin küratörlüğünü Sevecen Tunç, tasarım ve kurgusunu ise Burçak Madran üstleniyor. Sergi kapsamında Baylan’ın asırlık tarihine ışık tutan fotoğraflar, belgeler, geçmişten günümüze kullanılan mutfak ekipmanları, birbirinden farklı tasarımlardaki çikolata ve şekerleme kutuları ziyaretçilere sunuluyor. Sergi, Baylan’ın 1923’ten günümüze kadar olan yolculuğunu kronolojik bir akışta anlatıyor.
Adı uzun yıllar sahibi olduğu Baylan ile özdeşleşmiş, Türkiye’de pastacılık tarihinin kültleşen ismi ve ilk “okullu” pastacı Harry Lenas, Baylan’ın imza tadı “Kup Griye”nin yaratıcısı olarak biliniyor. Sadece Baylan’ın markalaşma sürecinin kahramanı değil, aynı zamanda pastacılık ufkuna sayısız yenilik getiren bir duayen olan Lenas, espresso kahve, cappuccino, İtalyan dondurmaları, milkshake, tiramisu, İskandinav kanepeleri ve tam yağlı gravyer peynirden yapılan “hakiki” tostları da İstanbul’a ilk getiren kişi…
Cumhuriyet tarihine damga vuran; yerli sanayii teşvik hamlelerinin, Öz Türkçecilik hareketinin, 6-7 Eylül olaylarının, 1964 Sürgünü’nün ve daha nicesinin Baylan tarihindeki izleri bu kitapta sürülüyor. Tasarımını Bülent Erkmen’in danışmanlığında BEK Ajans’ın üstlendiği kitapta, kurum arşivinden daha önce gün yüzüne çıkmamış fotoğraflar da yer alıyor.