Arthur Brand, Fotoğraf: BBC

Çalınan Van Gogh tablosu Ikea çantasından çıktı

Van Gogh'un çalınan tablosu "The Parsonage Garden at Nuenen in Spring" Ikea çantasının içerisinde iade edildi.

Hollanda’nın Laren kasabasındaki Singer Laren Müzesi’nden 3,5 yıl önce çalınan Van Gogh’un “The Parsonage Garden at Nuenen in Spring” adlı tablosu bulundu. Hollandalı sanat dedektifi Arthur Brand’ın çabaları sonucu yaklaşık 139 yıllık tablo, İsveçli mobilya mağazası IKEA’ya ait bir çantadaki yastığın içinde iade edildi.

Eserin bulunmasının ardından BBC’ye konuşan Arthur Brand, polisle koordinasyon içerisinde tablonun geri aldığını anlattı. Tabloyu veren kişinin hırsızlık olayına dahil olmadığını belirten Brand, suç örgütleri arasında elden ele dolaşan ve polis tarafından aranan tablonun “kimliğinin gizli kalması şartıyla” bir kişi tarafından yastık ve Ikea çantası içinde kendisine teslim edildiğini söyledi.  Hollanda polisi ise kurtarılan tablonun gerçek olduğunu doğruladı.  Groninger Müzesi başkanı Andreas Blühm, tablonun bulunmasının ardından “Çizikler var… ama kağıda boyanmış ve sağlam olması için panele yapıştırılmış. Onu onarabiliriz ve sorun olmaz” açıklamasını yaptı. Eserin yeniden sergilenmesi için Van Gogh Müzesi’nin restorasyonu yapılacak.

İlginizi çekebilir:  "Unutulmuş Kadın Ressamlar" Holden Kitap'tan Çıktı

Van Gogh’un 1884 yılında 31 yaşındayken yaptığı tablo, Covid-19 salgınının başladığı 2020’deki sokağa çıkma yasakları olduğu dönemde  Singer Laren Müzesi’nin cam duvarlarının kırılması sonucu çalınmıştı. Polis söz konusu tabloyu çalanın 59 yaşında Fransız asıllı hırsız Nils M olduğunu  olay yerindeki DNA’sından tespit etmiş ve hırsız  8 yıl hapis cezasına çarptırılırmıştır. Ancak milyonlarca avro değerindeki Van Gogh’un tablosu çoktan el değiştirmiş ve  bulunamamıştı.

Previous Story

Gate 27’de yeni sanat sezonu

Next Story

Saldırılara uğrayan serginin küratörü: Çatışmadan, diyalog üretmeliyiz!

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.