Sarkis, Respiro (detay), 2015, Neon, ayna, suluboya, parmak izleri, ses yerleştirmesi, Değişken boyutlar. Bu yapıt, Arter Koleksiyonu’na Sarkis tarafından bağışlanmıştır. Fotoğraf: Didem Uraler Çelik

Arter’de Yeni Sergi: “Sonsuz”

//

Sarkis, Arter’de 4 Mayıs’ta kapılarını açacak “SONSUZ” adlı kişisel sergisinde, kurumun koleksiyonunda yer alan, farklı mecralar kullanarak ürettiği yapıtlarından seçtiklerini birbirleriyle ilk kez buluşturuyor.

1980’li yıllardan başlayıp sanatçının 2015 yılında Venedik Bienali Türkiye Pavyonu için gerçekleştirdiği “Respiro” isimli yerleştirmesinin Arter Koleksiyonu’na bağışladığı neon ve aynalarını da içine alan sergi, Sarkis’in üretiminde geniş bir zaman dilimini kapsıyor.

Sarkis, [Ikonas d’Istanbul] İstanbul İkonaları (detay), 1986–2013, 85 adet ikona, Karışık teknik, Değişken boyutlar. Arter Koleksiyonu
Sanatçının İstanbul İkonaları (1986–2013), Elle Danse (1990), Transflammation (1996–2001), Karışık Retrospektif (2001), (Arılara) Çağrı I (2013) adlı işleri yeniden izleyici karşısına çıkarken; Sarkis mekânda meydana getirdikleri bütün içinde her birini yeniden yorumluyor.

Küratörlüğünü Emre Baykal’ın üstlendiği sergi, ısıtma, yakma, kamuflaj, bellek, iz bırakma, atölye ve ev gibi sanatçının eserlerine sıklıkla eşlik eden kavram ve temaların yanı sıra ışık, renk, müzik gibi farklı unsurların pratiğinde oynadığı önemli rolün de altını çiziyor.

Sergiye Özel Üretilen İki Eser

Serginin giriş bölümünde “SONSUZ” için özel olarak ürettiği iki yeni eser de ilk kez izleyiciyle buluşuyor. Sarkis’in sergi yapımında çalışan ekip üyelerinden duvara bırakmalarını istediği siyah parmak izlerinin politik çalkantılar, doğal afetler ve acı kayıplarla yüklü bir döneme ilişkin çağrışımları, onun hemen yanında her an harekete hazır gibi duran tekerlekli iskemlenin beyaz tüyleriyle hafifliyor.

İlginizi çekebilir:  Chanel’den 10 Sanatçıya 100’er Bin Euro
Sarkis, [Ikonas d’Istanbul] İstanbul İkonaları (detay), 1986–2013, 85 adet ikona, Karışık teknik, Değişken boyutlar, Arter Koleksiyonu
Sarkis, kendinden önce gelen ve çağdaşı olan sanatçılarla kurduğu diyaloğu seçkideki eserleriyle de sürdürüyor. Mekânın iki ucuna konumlandırdığı yerleştirmelere ses veren, Johann Sebastian Bach’ın 127 numaralı kantatı ve Dmitri Şostakoviç’in 15 numaralı kuarteti, Jacopo Baboni-Schilingi’nin Respiro için bestelediği müzikle birleşerek sergiyi üç sesli bir sahnelemeye dönüştürüyor. Ali Kazma’nın ve Domenika Kaesdorf’un Sarkis’in davetiyle sergiye ödünç verdikleri eserler de sergideki dünyanın zenginleşmesine katkı sunuyor.

Sergi, Pazartesi hariç her gün açık olan Arter’in 2. katında Salı-Pazar günleri 11:00-19:00, Perşembe günleri ise 11:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Arter’in güncel programlarına ilişkin detaylı bilgiye www.arter.org.tr adresinden ulaşmak mümkün.

Previous Story

Tarihçi Cornell Fleischer Yaşamını Yitirdi

Next Story

“Canavar” DasDas’ta Sahnede

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights