İsrail’de yapılan bir araştırma bitkilerin stres altındayken ses çıkardıklarını ortaya koydu. Tel Aviv Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre susuz kalan veya sapları koparılan bitkiler diğer bitkiler ve bazı hayvanların 5 metre uzaklıktan algılayabileceği ‘sesler’ çıkarıyor.
İnsan kulağı 20-100 kilohertz’teki bu ultrasonik sesleri duyamıyor. Bitki bilimci Itzhak Khait’in öncülüğünde yürütülen araştırmada tütün ve domates bitkilerinin çıkardıkları sesler kaydedildi. Makine öğrenmesi temelli model, bu bitkilerin kısa tıklamalara benzeyen sesleri neden çıkardıklarını tespit etti. Model, bitkilerin sesleri susuzluktan mı yoksa gövdelerinde oluşan bir hasardan ötürü mü çıkardıklarını belirleyebildi.
Vice’ın haberine göre konuyla ilgili açıklama yapan Tel Aviv Üniversitesi’nden biyolog Lilach Hadany, “Bu projeye şu evrim sorusuyla başladık: Bitkiler neden sessizdir? Görünüşe göre bitkiler akustik iletişimden faydalanabiliyor” dedi. Sonuçlarla ilgili olarak çok şaşkın olduklarını söyleyen Hadany, “Seslerin bilgi verici olduğunu ve hangi bitkinin ne tür bir stres yaşadığını ifade ettiğini öğrenince çok mutlu olduk” diye ekledi.
Kavitasyon Sonucunda
Hadany, seslerin kavitasyon sonucunda çıktığını söyledi. Buna göre stres altında bitkilerin içinde oluşan hava kabarcıkları patlayınca bu sesler çıkıyor. Kavitasyon bir sıvı içinde buhar kabarcıklarının oluşumu ve patlamalarıyla yaşanan fiziksel olay ve hasara deniyor. Sonuçlara göre stres altındaki bir bitki dakikada 50 ses çıkarabiliyor. Hadany hayvanların da bu sesleri duyabildiğini hatırlatarak bu bilgiyi besin kaynağı veya yumurtlama alanı seçmek için kullanabileceklerini söyledi.
Çiftçiler için Yararlı Olabilir
Bitkiler üzerinde yapılan bu çalışmalar gelecekte çiftçilerin, mahsullerinin sağlığını daha iyi değerlendirmelerini de sağlayabilecek. Cell dergisinde yayımlanan araştırmanın sonuçları insanoğlunun bitki dünyası hakkındaki düşünce biçimini tamamen değiştirebilir.