58. Venedik Bienali Uluslararası Sanat Sergisi, Türkiye Pavyonu, 2019. Fotoğraf: Poyraz Tütüncü

Bir Çocuk Kitabından İlhamla 59. Venedik Bienali

//

Bu yıl 59. kez düzenlenecek olan Venedik Bienali kapılarını 23 Nisan tarihinde açacak. Bienalin küratörlüğünü Cecilia Alemani üstleniyor. 27 Kasım’a kadar devam edecek olan bienal, Central Pavilion, Giardini ve Arsenale olmak üzere üç farklı noktada gerçekleşecek. 58 ülkeden 213 sanatçının katılacağı bienaldeki 180 katılımcı ilk kez yer alacak. 1433 eserin sergileneceği uluslararası sergideki 80 iş bienalde ilk kez görücüye çıkacak. Bienale bu yıl ilk kez katılacak beş ülke var; Kamerun, Namibya, Nepal, Umman ve Uganda. Öte yandan açıklanan katılımcı listesinde kadın sanatçılar ile ‘cinsiyet kalıplarına uymayan’ sanatçılar dikkat çekti.

Cecilia Alemani. Photo Andrea Avezzù. Courtesy of La Biennale di Venezia

59. Uluslararası Sanat Sergisi’nin teması “The Milk of Dreams”. Adını 2011’de hayatını kaybeden İngiliz yazar ve sürrealist ressam Leonora Carrington’ın kitabından alıyor. “The Milk of Dreams”, bir çocuk kitabı. Carrington’ın 1950’lerde Meksika’da yaşarken çizdiği bir seri. Sürrealist bir ressam ve hikaye anlatıcısı olan Leonora Carrington’ın kendi çocuklarına anlattığı hikayelerden ve çizdiklerinden ilhamla yarattığı “The Milk Of Dreams” kara mizahın öne çıktığı fantastik karakterleri barındırıyor.

İlginizi çekebilir:  “Zaman Çemberi” Ankara'da

Alemani bienalin özellikle üç temaya odaklanacağını açıkladı. Bunlar, ‘bedenlerin temsili ve metamorfozları’, ‘bireyler ve teknolojiler arasındaki ilişki’ ve ‘bedenler ile Dünya arasındaki bağlantı’ olacak. Alemani, Carrington’ın ‘rüya gibi’ bir tarzda anlattığı hikayeleriyle ilgili olarak “… ihtimallerle dolu özgür bir dünyayı anlatıyor. Ama aynı zamanda bireye dayanılmaz bir baskı uygulayan bir yüzyılın alegorisi” diye konuştu.

Arsenale, Photograph: Andrea Avezzù, Courtesy of La Biennale di Venezia

Domus dergisinin haberine göre Arsenale’deki sergi sanatçı Belkis Ayon ile açılacak. Arsenale’deki Türkiye pavyonu için eser üretecek isim ise Füsun Onur olacak. Türkiye Pavyonu’un küratörlüğünü üstlenen isim İstanbul Bienali’nin ve İKSV’deki tüm güncel sanat projelerinin direktörü Bige Örer.

Onur’un “Evvel zaman içinde….” başlıklı sergisi İKSV’nin girişimi ve 21 destekçinin katkılarıyla, Arsenale’de 2014-2034 dönemi için tahsis edilen uzun süreli mekânda yer alacak.

Füsun Onur. Fotoğraf: Muammer Yanmaz
Previous Story

“Kolumda Modigliani”

Next Story

Kalyon Kültür’den Mart Ayı Atölyeleri

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.