Dijital Moda Dünyası - ArtDog Istanbul
Courtesy of Auroboros

Dijital Moda Dünyası

/
İlginizi çekebilir:  Başka Yol Yok Mu? Just Stop Oil

Metaverse, NFT ve kripto çılgınlığı gittikçe daha da yayılırken dijital moda da son dönemin öne çıkan yenilikleri arasında. Dijital moda evleri, sadece dijital mecralarda kullanılabilecek kıyafetler üretiyor. Kullanıcıların istedikleri kıyafetleri elektronik cihazlarına indirebildiği markalar geleceğin modasına yön çiziyor.

Dijital kıyafetler ve aksesuarlar genel olarak NFT (non-fungible token) olarak satılsa da farklı alışveriş seçenekleri de mevcut. Trendi takip edenler tasarımları genellikle oyunlarda, sanal evrende ya da sosyal medya platformlarında ‘giyiyor.’

Courtesy of The Fabricant

Bu siber modanın öne çıkan markaları arasında yer alan The Fabricant 2018’de hizmet vermeye başlayan öncülerden. Amsterdam merkezli markanın sanatçı Johanna Jaskowska ile iş birliği yaparak ürettiği dijital elbise 9 bin 500 dolara alıcı buldu. Londra merkezli Auroboros’un hayranları arasında ise Kim Kardashian ve stilist Sita Abellan’ın aralarında yer aldığı isimleri sıralamak mümkün. Marka ilhamını doğadan alıyor.

Instagram / @auro.boros

Zagreb’de kurulan Tribute Brand adlı markanın kreatif direktörü ve kurucusu Gala Marija Vrbanic, Vogue’un Singapur edisyonuna yaptığı açıklamada üretimlerini “Gerçek hayatta fizik kuralları nedeniyle üretilemeyecek kıyafetleri dijital ortamda yaratabiliyoruz” diye özetliyor.

İlginizi çekebilir:  ''Ubiquitous Surfaces'' Sergisi Londra'da
Courtesy of Tribute

Covid-19 pandemisi döneminde ortaya çıkan markanın ürünleri her bedene ve cinsiyete uygun. “Temassız siber moda” mottosuyla yola çıkan markanın 699 dolara kadar satılan kıyafetleri mevcut. İlhamını, Sims, Grand Theft Auto ve benzeri video oyunlarından alan markanın kıyafetleri sadece çevrimiçi olarak bulunuyor ve satın alan müşteriye dijital şekilde gönderiliyor.

Courtesy of Rtfkt

Sanal sneaker markası Rtfkt de sanal giyimden büyük paralar kazanan firmalar arasında. Markanın sattığı 600 çift ayakkabıdan 3.1 milyon dolar gelir elde edildi.

Replicant adlı bir diğer dijital moda markası da son dönemde IN3D adlı firma ile yaptığı iş birliğiyle adından söz ettiriyor. Bu iş birliği sonucunda müşterilerin telefonlarıyla vücutlarını tarayarak dijital ortamda avatarlarını yaratmalarını sağlayacak bir program üretilecek.

Courtesy of Replicant

Geleneksel moda markaları da dijital pazara ilişkin girişimlerini ardı ardına açıklamaya başladı. Geçtiğimiz haftalarda Decentraland’deki sanal moda haftası Metaverse Fashion Week’te Dolce&Gabbana markası koleksiyonuyla adından söz ettirdi. Gucci’den Nike ve Puma’ya uzanan farklı markalar da dijital pazara adım atarak müşteri kitlelerini geliştirmeye çalışıyor.

Robot Aida da Airo.boros tasarımlarına giyenler arasında. Instagram / @auro.boros
Previous Story

“2022 Oscar Ödülleri Dağıtıldı: En İyi Film “CODA”

Next Story

Paris’te Sergi Turu

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.