Müze Gazhane

“WOW – Dünya Kadınlar Festivali Istanbul” Müze Gazhane’de

/

Kadınların karşılaştığı zorlukları ve daha eşit bir dünya için ürettikleri çözümleri görünür kılmayı hedefleyen WOW-Dünya Kadınlar Festivali 19-20 Mart tarihlerinde Müze Gazhane’de gerçekleştirilecek. WOW – Dünya Kadınlar Vakfı ve British Council ortaklığında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) desteğiyle hayata geçirilecek festival, sanatın diyalog oluşturma gücüne dayanarak kültür ve sanat alanını sivil toplumla bir araya getirmeyi; müzik, performans, sohbetler ve atölyeler yoluyla kadınların hikayelerini ve seslerini paylaşan bir platform olmayı hedefliyor. Festival bu yıl ilk kez fiziksel katılıma da açık olacak.

WOW İstanbul’un #Birlikteyiz başlığını taşıyan Açılış Paneli, WOW Vakfı Kurucu Direktörü Jude Kelly ile gazeteci ve yazar Zeynep Miraç Özkartal Taner’in sohbetine ev sahipliği yapacak. 19 Mart’ta Müze Gazhane’de düzenlenecek panelde, pandemiyle yaşamaya devam eden dünyada dayanışmanın kadınlar için ne anlam ifade ettiği, göç, iklim değişikliği ve yoksulluk etkileriyle tartışılırken, sanatın kadınların bulduğu farklı direnme yöntemlerini nasıl görünür kıldığı konuşulacak.

Jude Kelly, WOW 2020. Photo: Ellie Kurttz

Müzik Programı

Birleşik Krallık’tan ve Türkiye’den katılacak sanatçı, konuşmacı, atölye liderleri ve sivil toplum kuruluşlarından ilham alacak olan WOW İstanbul, açılış konserinde de sanatsal bir iş birliğine ev sahipliği yapacak: Elif Cemal ve EFG Londra Jazz Festivali’nden Pelin Opçin küratörlüğünde Birleşik Krallık ve Türkiye’den müzisyenlerle hayata geçirilen WOW İstanbul Kolektif, festivalin ilk gününde sahnede olacak. Festival kapsamındaki WOW Sesler, Beatsbygirlz Turkey Chapter’dan Beril Sarıaltun ve Birleşik Krallık’tan müzisyen ve eğitimci Mandy Wigby liderliğinde gerçekleştirilen #KültürdeKadınGücü ‘Benim Şehrim, Benim Sesim’ programından kadın müzisyenlerin canlı performanslarını da izleyiciyle buluşturacak.

Kadın Hikayeleri

WOW Istanbul’un politika, sanat, tarih, popüler kültür alanlarında içerik üreten bağımsız medya kuruluşu 5Harfliler tarafından oluşturulan 5Harfli Sesler bölümünde, 5harfli yazarlar “hepinizi feminist sesleri paylaşıp çoğaltmaya bekliyoruz” çağrısı ile 5harfli okurlarla buluşacak. WOW Büyük Fikirler bölümünde farklı deneyimlere sahip kadınların hikayelerini paylaşacakları açık sahne formatının yanı sıra, yazar Şebnem İşigüzel ve oyuncu Tamar Çıtak, Şebnem İşigüzel’in Gözyaşı Konağı Ada 1876 kitabından performatif bir okuma yapacak. Hayata Sarıl Lokantası’ndan Ayşe Tükrükçü ve Avukat Aslı Karataş da bu bölüme katılan isimlerden.

Festivalin katılımcılı bölümü olan Atölye Çalışmaları, farklı çalışmalarla alanlarında öne çıkan sivil toplum kuruluşlarını festival izleyicisi ile buluşturacak. Ayrıca festivale çocukları ile gelen katılımcıların çocukları için de İBB Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından atölyeler düzenlenecek.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

İKSV Alt Kat (@iksvaltkat)’in paylaştığı bir gönderi

Bu Sene İlk Kez

Festivalin ilk kez bu sene yapılacak fiziksel versiyonunda yer alacak bölümlerinden Hızlı Mentorluk, SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği ev sahipliğinde düzenlenecek. Bu bölümünde festival katılımcıları, bir saat içerisinde tesadüfi olarak karşısına oturacakları dört ayrı mentorle hızlı ve tempolu sohbetler ederek deneyimlerini ve iç görülerini paylaşabilecekler.

İlginizi çekebilir:  Elgiz Müzesi'nden Açık Çağrı

Yine ilk defa İKSV Alt Kat tarafından gerçekleştirilen WOWsers İstanbul bölümünde, 18-21 yaş arasındaki katılımcılar, sanatçı ve tasarımcı Pınar Akkurt’un ‘Çöpler, Kilimler ve Pikseller’ başlıklı atölyesinde bir araya gelecek.

Sivil Alan Bölümü

Festival boyunca açık olacak Sivil Alan bölümüne festival daveti ile dahil olacak sivil toplum kuruluşları yer alacakları stantlarda ürünlerini paylaşabilecek ve aktivitelerini tanıtabilecek. WOW Festivali’nin Birlikte Yemek bölümünü yürütecek olan Hayata Sarıl Lokantası ve Birlikte Hareket bölümünde katılımcılara bisikletli bir hayatı tanıtacak Zincir Kıran Kadınlar da Sivil Alan katılımcıları arasında. Ayrıca, Gazhane Çevre Gönüllüleri de festival süresince ‘Gazhane’yi Arşınlayarak Tanıyoruz’ turlarını izleyicilerle paylaşacak.

Hayata Sarıl Lokantası

Kapanış Paneli “Yaratıcı Alanda Eşitlik” Üzerine

WOW İstanbul Festivali’nin İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları iş birliğiyle düzenlenen Kapanış Paneli, kültür-sanat alanının eşitlikçi bir yaklaşımla nasıl yeniden kurgulanabileceğine odaklanacak. Festivalin son günü olan 20 Mart’ta Müze Gazhane sahnesi, Gazeteci Duygu Demirdağ moderatörlüğünde gerçekleştirilecek panelde, Birleşik Krallık’tan araştırmacı ve eğitmen Vick Bain, Türkiye’den Prof. Dr. Itır Erhart ve Oyuncular Sendikası’ndan Ece Dizdar’a konuşmacı olarak ev sahipliği yapacak.

WOW İstanbul Festivali Hakkında

WOW İstanbul Festivali’nin ilk edisyonu 5-7 Mart 2021 tarihleri arasında dijital olarak düzenlendi. Beraberlik ve birbirimize kulak verme çağrısıyla WOW İstanbul, Ermeni, Kürt, Suriyeli, kuir ve Müslüman feminist katılımcıları ve STK’ları bir araya getirerek ülkedeki çeşitliliği yansıtan bir etkinlik oldu. Türkiye’den ve Birleşik Krallık’tan toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili farklı sesleri, müzik ve dans performanslarına ev sahipliği yaptı.

Festival hakkında ayrıntılı bilgiye www.wowistanbul.org adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Previous Story

Kaçırılan 28 Eser Türkiye’ye Döndü

Next Story

Magritte’ten Müzayede Rekoru

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.