Waiting room at the Hamburg immigration office in the Bieber-Haus, Hamburg-St. Georg © Ergun Çağatay:Fotoarchiv Ruhr Museum:Stadtmuseum Berlin:Stiftung Historische Museen Hamburg

Almanya’ya Göçün Hikayesi

/

Bonn ve Ankara arasında imzalanan İş Gücü Anlaşması’nın 60’ıncı yıldönümü vesilesiyle fotoğraf sanatçısı Ergun Çağatay’ın eserleri, Goethe-Institut Ankara’da sergileniyor. 17 Aralık’ta başlayan sergi 28 Ocak’a kadar devam edecek. “Biz Buralıyız. Türk-Alman Yaşamı 1990 Ergun Çağatay Fotoğrafları” adlı sergi, Almanya’daki Türk göçünü bir foto-röportaj serisiyle anlatıyor.

Çağatay bu fotoğrafları, Mart ile Mayıs 1990 arasında Hamburg, Köln, Werl, Berlin ve Duisburg’u ziyaret ettiğinde çekti. Sanatçı, büyük bir kısmı burada kalıp Alman vatandaşlığına geçmiş olan birinci ve ikinci kuşak “misafir işçiler”i toplum içinde, iş ve aile ortamında binlerce kez fotoğrafladı.

Hasan Hüseyin Gül ailesiyle birlikte, Hamburg, 1990 © Ergun Çağatay/Fotoarchiv Ruhr Museum/Stadtmuseum Berlin/Stiftung Historische Museen Hamburg.

Çokkültürlü Bir Toplum

Berlin Duvarı’nın yıkılması ile Almanya’nın yeniden birleşmesi arasındaki zaman diliminde çekilen fotoğraflar, Almanya’nın çok kültürlü bir topluma dönüşme sürecini gözler önüne seriyor. İzleyiciyi, fotoğrafladığı kişilerin oturma odalarına misafir eden sanatçı; camilere, fabrikalara, madenlere, Türk manav ve marketlerine götürüyor. Çağatay, Türkiye-Almanya İş Gücü Anlaşması’ndan otuz yıl sonra ve bugünden otuz yıl önce, Almanya’yı önemli ölçüde değiştiren göç tarihinin bir ara değerlendirmesini yapıyor.

İlginizi çekebilir:  Amerikan yerlisi sanatçıların eserleri MCA'da
 © Ergun Çağatay/Fotoarchiv Ruhr Museum/Stadtmuseum Berlin/Stiftung Historische Museen Hamburg.

Gezici Sergi

Gezici sergi niteliğindeki proje, Almanya’da üç müzede (Essen, Hamburg, Berlin), Türkiye’de ise Goethe-Institut ile iş birliği çerçevesinde üç şehirde (İstanbul, Ankara, İzmir) ziyaret edilebilecek. Ayrıca sergiye eşlik eden iki dilli (Almanca ve Türkçe) bir katalog ve göç toplumuna atıfta bulunarak Almanya’nın bugünüyle bağlantılar kuran bir dergi yayımlanacak. Ergun Çağatay’ın foto-röportaj serisi, bu proje kapsamında Almanya’da ve Türkiye’de uluslararası ziyaretçilerle ilk kez buluşmuş olacak.

Ergun Çağatay, Werl, 1990 © Ergun Çağatay/Fotoarchiv Ruhr Museum/Stadtmuseum Berlin/Stiftung Historische Museen Hamburg.

Proje Almanya Dışişleri Bakanlığı ile RAG-Vakfı ve Alfried Krupp von Bohlen und Halbach-Vakfı’nca finanse ediliyor ve Alman Devlet Bakanı Michelle Müntefering tarafından destekleniyor.

Previous Story

MSGSÜ İstanbul Resim ve Heykel Müzesi

Next Story

Avrupa Sineması Geri Döndü

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.