Pera Müzesi'nden Üç Yeni Sergi - ArtDog Istanbul
“İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!”: Popüler Kültürde Bizans sergisi / Eser: "The Byzantine Stones" (2007), Jonathan Godoy

Pera Müzesi’nden Üç Yeni Sergi

/

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, kasım ayı itibariyle üç yeni sergiye ev sahipliği yapacak. “İstanbul’dan Bizans’a: Yeniden Keşfin Yolları, 1800–1955” adlı sergi, İstanbul’un Bizans araştırmalarının şekillenmesindeki merkezi rolüne zengin bir arşiv seçkisi ve etkileyici canlandırmalarla ışık tutacak.

Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ortaklığıyla hazırlanan serginin küratörlüğünü Brigitte Pitarakis üstlenirken; Bizans araştırmalarında Osmanlı başkentinin rolüne odaklanan sergi, Bizans’ın modern keşfini ve bu mirasın geniş bir ilgi alanına dönüşümünü aktaracak.

“Yarına Notlar” sergisi / Eser: “Mame Ndeuk Daour Mbaye” (2020), Ibrahima Thiam, sanatçının koleksiyonu.

Bizans’ın Mirası

Sergide, İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin Bizans koleksiyonları başta olmak üzere, Suna ve İnan Kıraç Vakfı, İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi, Alman Arkeoloji Enstitüsü, Meşher, Galeri Nev, Ömer Koç, Serap Kayhan, Dr. Safder Tarim, Büke Uras koleksiyonlarından ve Paris, EPHE Arşivi’nden derlenen kitap, baskı, harita, fotoğraf, belge, resim ve Tayfun Öner’in hazırladığı dijital canlandırmayla, Bizans’ın modern keşfinin ilk evreleri ve bu mirasın bir akademik araştırma, koruma ve geniş ilgi alanına dönüşümü bu kapsamda ilk kez sunulacak.

“İstanbul’dan Bizans’a: Yeniden Keşfin Yolları, 1800–1955” sergisi / Eser: “Bizans Serisi”, Nejat Devrim

“İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!”: Popüler Kültürde Bizans sergisi ise, Bizans tarihinin edebiyat, sinema, çizgi roman, moda gibi farklı sanat mecralarındaki temsillerini bir araya getirecek. “İstanbul’dan Bizans’a” ile eş zamanlı olarak ziyarete açılan sergi, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü tarafından hazırlandı.

İlginizi çekebilir:  Through The Window'dan Dijital Sergi

Farklı Bizans Temsillerini Buluşturuyor

İsmini Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun romanı Panorama’dan (1954) alan, küratörlüğünü Emir Alışık’ın üstlendiği sergi, edebiyat, müzik, görsel sanatlar, çizgi roman, film, moda, video oyunları gibi çeşitli sanat mecralarındaki Bizans temsillerini bir araya getirip, bu üretimlerdeki ortak temaları göz önüne serecek.

“İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!”: Popüler Kültürde Bizans sergisi / Eser: “The Byzantine Stones” (2007), Jonathan Godoy

Yeni Küresel Gerçeklik

Diğer iki sergiyle eş zamanlı olarak açılacak olan “Yarına Notlar” sergisi de Independent Curators International [Uluslararası Bağımsız Küratörler] (ICI) girişimi tarafından düzenleniyor. Sergide farklı ülkelerden 25 sanatçının, Covid-19 pandemisiyle başlayan yeni küresel gerçekliği yansıtan eserleri yer alacak. Yarına Notlar, küresel bir çağda, kolektif hafızanın inşasında sanatın potansiyel gücünü ele alacak. Sergi, Andy Warhol Görsel Sanatlar Vakfı, VIA Sanat Fonu, ICI Mütevelli Heyeti ve Uluslararası Forumu’nun destekleriyle gerçekleştiriliyor.

Tüm bu sergiler 23 Kasım 2021-6 Mart 2022 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.

Previous Story

New York’a Ters Gökdelen Dikecek

Next Story

Kültür Hattı Eğitimleri Başladı

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.