Küçük Mustafa Paşa Hamamı’nda Dev Enstalasyon

//

Güney Afrikalı genç sanatçı Jake Michael Singer’ın özgürlük ve esaret, düzen ve kaos arasında bir metafor oluşturan dev soyut kuş heykelleri “Bennu Stasis: Aydınlıkta Yeniden Buluşacağız” enstalasyonu ile Küçük Mustafa Paşa Hamamı’nda 3 Ekim Pazar günü ziyaretçilerle buluşuyor.

Muse Contemporary, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Güney Afrika Ankara  Büyükelçiliği himayelerinde ve Fatih Belediyesi işbirliği ile hayata geçirilen proje kapsamında, St. Antoine Kilisesi’ndeki “Angel” sergisiyle ülkemizde
adını duyuran sanatçı iki yıl sonra İstanbulluların karşısına mekana özgü yerleştirme ‘’Bennu Stasis: Aydınlıkta Yeniden Buluşacağız’’ ile çıkıyor.

“Bennu Stasis: Aydınlıkta Yeniden Buluşacağız”

Düzen ve Kaos Arasındaki Diyalog

Antik yaratılış efsanesindeki yenilenmeyi, dirilişi ve yükselen güneşi simgeleyen Bennu’ya atfen adlandırılan projenin ana teması bölünme ve birlik, düzen ve kaos, acı çekme ve bunun üstesinden gelme arasındaki diyalog. Enstalasyon ise 13 insan boyunda kuş heykeli, yeni kesilmiş çimen kokusu, müzik ve heykelleri çevreleyen demir sazlıklar ve sanatçının bu tema çerçevesinde yaptığı resimlerden oluşuyor.

Işığa Yükselen 13 Dev Kuş

Hamamın 14,5 metre yükseklikte ve 12.5 metre çapındaki kadınlar hamamı kubbesinin altına yerleştirilmiş kendi kendini taşıyan bir çelik strüktüre çelik tellerle asılmış, bir helezon şeklinde kubbedeki fenerden içeriye sızan ışığa doğru yükselen kuş heykelleri gökyüzünde uçan kuşların koreografisini ifade ederken; çürümekte olan “performans heykelleri” ise, ana enstalasyona tezat oluşturarak farklı bir biçimde akışkanlığı vurguluyor.

İlginizi çekebilir:  Çalışanların Üçte İkisi İşini Kaybetti
Kurulum süreci. Fotoğraf: Twitter / @FatihBelediye

Neden Küçük Mustafa Paşa Hamamı?

Muse Contemporary’nin kurucusu ve proje yöneticisi Ayşe Pınar Akalın’ın “İki yıldır Jake Michael Singer ve ekibimizle bu projeyi kurguluyoruz. Kararı vermemizden enstalasyonu gerçekleştirene kadar uzanan pandemi dönemi ve çalışma şartları önümüze bir çok engeli beraberinde getirdi. Biz inandığımız yolda yılmadan devam ederek sanatseverlerin karşısına çıktık” dediği mekana özgü yerleştirme için küratör Sinan Polvan, “Cibali semtinde yer alan ve İstanbul’un en büyük çifte hamamlarından olan 544 yıllık Küçük Mustafa Paşa Hamamı’nın seçilmesindeki amaç yapının proje için ideal bir hacim sağlamasıdır” diye konuştu.

Fotoğraf: Twitter / @FatihBelediye

Üç Ayda Tamamlandı

Proje için Türkiye’ye gelen sanatçı ve Zimbabweli iki asistanı 3 aylık bir süreç boyunca Türk ustalarla birlikte çalışarak, denizcilik sınıfı paslanmaz çelik çubukların birbirine kaynak yapılmasıyla oluşan soyut kuş heykellerini ortaya çıkardı. Singer “Kullandığım çelik çubuklar daha çok çitler için üretilmektedir. Bu eserde bir paradoks yaratır, heykelin şekli özgürlük, göç ve ilahi olanın arketipi olan kuşu çağrıştırır ve çitler hapsedilme, sınır ve bölünmeyi sembolize eder. Bu heykelleri İstanbul’da oluşturduğumuz ekibin sinerjisi ile yaratmış olmaktan mutluyum” dedi.

Enstalasyonu 3 Ekim – 30 Kasım 2021 tarihleri arasında pazartesi günleri dışında,10.00-19.00 saatleri arasında görmek mümkün.

Previous Story

Sónar Istanbul İçin Geri Sayım

Next Story

Sanatçıların Otele “Müdahale”si

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.