1 Yaşını Kutlayan Kolekta’yı Kurucuları Anlattı

///

Farklı bütçelerden alıcılara uygun çok sayıda sanat eserini bir araya getiren çevrimiçi çağdaş sanat platformu Kolekta birinci yılını geride bıraktı. 700’ü aşkın sanatçının 6 binden fazla eserinin sergilendiği platformu, kurucuları Aslı Boduroğlu, İdil Bilge ve Ali Bilge Artdog Istanbul’a anlattı.

Evren Erol, Aklın Yarat(t)ıkları No.3, 2016, Ahşap, 46 x 39 x 28 cm
Bozlu Art Project
  • Kolekta nasıl bir fikirle ortaya çıktı? Kuruluş sürecinizden bahseder misiniz?

Aslı Boduroğlu: Kolekta’yı kurarken aklımızdaki fikir, Türkiye’deki güncel sanat üretimini erişilebilir kılarak geniş kitlelere ulaştırmak, sanatseverlerin sanatçılar hakkında doğru ve güncel bilgiyi tek bir adreste bulabilmelerini sağlamak ve her geçen gün içeriğini daha da zenginleştiren dijital bir sanat arşiv yaratabilmekti. Sitede resimden fotoğrafa, heykelden enstalasyona, özgün baskıdan desene, kolajdan seramiğe, yeni medyadan videoya 700’ü aşkın sanatçının 6 binden fazla eserini bir araya getirdik. 40’tan fazla galeri, güncel sergiler, sanat yayınları, koleksiyoner hikayeleri ve özel seçkiler bölümümüzle Kolekta Türkiye’de güncel sanatı yakından takip edebileceğiniz dinamik bir platform.

 

Ekin Su Koç, Foreign Friends, 2018, Kağıt üzerine kolaj, 40 x 60 cm. 
Anna Laudel 

İdil Bilge: Kolekta uzun zamandır aklımızda olan bir projeydi. “Bir eser almak istiyorum, nereden alabilirim” sorusu bize çok sıkça gelmeye başlamıştı.  Ne kadar sergileri takip edin, sanatçı atölyelerini ziyaret edin, Instagram’dan sevdiğiniz sanatçıları, galerileri takibe alın desek de herkesin hayat temposu güncel sanat üretimini düzenli bir şekilde takip etmelerine izin vermeyebiliyor. Ayrıca yaptıkları işler, sanat dünyasındaki yerleri ile ilgili fikir sahibi olmadıkları sanatçılar hakkında doğru, faydalı bilgiler edinebilecekleri bir kaynak da bulunmuyordu. Şimdi soranlara Kolekta’ya bakabilirsin diyebiliyoruz. Kolekta sanatçılar hakkında doğru bilgi edinmek, üretimlerini izlemek için iyi bir dijital sanat arşivi de oldu. Aynı zamanda ilgilendiğiniz eserleri satın da alabiliyorsunuz. Güncel sanat üretiminin tek bir adresten takip edilebildiği böyle bir platformu hayata geçirmek uzun süredir aklımızdaydı. Zorunlu karantina ve sosyal mesafe ile yaşadığımız bu dönemde ise sanatın erişilebilirliği konusu çok daha büyük bir ihtiyaç haline geldi. Amacımız kolektif bir birliktelik yaratıp herkesin bu kolektif güçten, birbirinin trafiğinden yararlanması.

“Bir Arşiv Oluşturma Çabamız da Var”

Ali Bilge: Aslında zaten sanat alıcıları uzun zamandır e-mail, Whatsapp gibi uygulamalar üzerinden yollanan PDF’ler üzerinden de eser görmeye, değerlendirmeye, satın almaya da alışıktı. Türkiye’nin güncel sanat üretiminin tek bir alandan dijital olarak takip edilebiliyor olmasının koleksiyoner, sanatseverler, galeriler ve bir galeri ile anlaşması olmayan bağımsız sanatçılar için önemli olduğunu düşünüyoruz. Sadece alıcılar tarafından baktığımızda değil aynı zamanda güncel üretimlerini paylaşabilmeleri doğrultusunda belli bir kariyere sahip Türk sanatçılar ve galeriler içinde transparan dinamik bir dijital ortam doğmuş oldu. Biz satılan eserleri de sistemden silmeyip ‘mevcut değil’ olarak gösteriyoruz, çünkü bir arşiv oluşturma çabamız da var.  Sanat danışmanları, küratörler, galericiler için de zengin bir kütüphane bir araya geldi, platformunuzun bu sanat profesyonelleri tarafından da kullanıldığını duyuyor, gözlemliyoruz.

  • Kolekta arşivinde 700’den fazla sanatçının 6 binden fazla eseri yer alıyor. Bu kadar çok ismi nasıl bir araya getirdiniz? Sanatçılar mı size geliyor yoksa siz mi onların peşine düşüyorsunuz?

Aslı Boduroğlu: Galeriler ve bağımsız sanatçılarla biz iletişime geçerek ve onları davet ederek işe başladık. Site açıldıktan sonra Kolekta’da yer almak için başvuran pek çok sanatçı ve sanat kurumu da olmaya başladı. Ayrıca sanatçılarımız da bize Kolekta’ya uygun olabilecek çevrelerindeki sanatçıları önermeye başladı.

İlginizi çekebilir:  Dipsiz Derinliklerin Romanını Sahnede Tek Boyuta İndirgemek - "Sevgili Arsız Ölüm"

“Koleksiyoner Hikayeleri” Röportaj Serisi

  • Koleksiyonerliğe başlamak isteyen acemi alıcılar ne yapmalı, nereden başlamalı ve nelere dikkat etmeli?

İdil Bilge: Tam da bu sorunun yanıtı için Kolekta’da ‘Koleksiyon Hikayeleri’ isimli bir röportaj serisine yer veriyoruz. Emre & Gülin Dökmeci, Berrin Sarran, Yusuf Romano, Mustafa Taviloğlu, Selman Bilal, Eda Kehale Argün, Rezzan Benardete, Volkan Demirel, Öner Kocabeyoğlu, Ayda Elgiz Güreli, Emin Hitay, Tansa Mermerci Ekşioğlu gibi pek çok koleksiyonerin koleksiyona başlama ve koleksiyonlarını geliştirme hikayelerini kolekta.com.tr adresinden takip edebilirsiniz.

Ali Bilge: Kolekta’nın yola çıkış nedenlerinden biri de aslında bu soruya bir cevap verebilmek ve sanatseverlere kapsamlı bir platform sunabilmekti. Kolekta’da vakit geçirerek, sergileri, sanatçıları ve galerileri takip ederek herkesin kendi zevkine uygun eserleri keşfedebilmelerini ve bir koleksiyona başlayabilmelerini umuyoruz.

Gamze Taşdan, Afrodizyak Bodrum, 2016, Tuval üzerine akrilik, 100 x 130 cm. 
Bozlu Art Project
  • Kolekta’da her kalibredeki alıcıya uygun eser var mı?

Aslı Boduroğlu: Evet tüm sanatseverlere uygun binlerce eser var. Muayenehanesine uygun bir eser arayan bir doktor da, otelinin bahçesine heykel arayan sanatsever bir turizmci de, evine ilk kez bir eser almak isteyen sanatsever de, koleksiyonuna yeni eserler katmak isteyen koleksiyonerler de Kolekta’dan aradıkları işleri bulabiliyor. Özellikle soyut ya da peyzaj ya da belirli bir renkte figüratif eser arayanlar da şahsi zevklerine yönelik aratma yaparak istedikleri eseri bulabiliyorlar.

  • 2020’de kurulduğunuzdan bu yana hızlı bir büyüme gerçekleştirdiniz. Kolekta özelinde bundan sonra sanatseverleri neler bekliyor?

Ali Bilge: Kurulduğumuz 16 Haziran 2020’den bu yana günlük ziyaretçi trafiğimiz 1000’lere yaklaşmış durumda. Uzun bir süre kültür kurumlarının kapalı veya sınırlı sayıda ziyaretçi alabildiği düşünülürse, belirli bir dönem Türkiye’nin en çok ziyaret edilen sanat alanlarından biri haline geldik. Bu anlamda çağdaş sanatçılarımız ve galerilerimize destek verebildiğimiz için mutluyuz. İçeriğimizi sürekli geliştirerek ve arşivi büyüterek, güncel bir sanat platformu olmanın yanı sıra Türkiye’de çağdaş sanat üretiminin bir arşivi de olmayı amaçlıyoruz. Sitenin İngilizce versiyonunu da yıl başında açtık, yabancı sanatseverlerin, sanat kurumları ve koleksiyonerlerin de Türkiye’deki güncel üretimleri Kolekta’dan takip edebilmelerini hedefliyoruz. Yakın zamanda fiziksel ortamda da Kolekta sanatçılarını sanatseverlerle buluşturmak için Kolekta sergileri yapmayı da planlıyoruz.

Saliha Yılmaz, Ayçiçekli Van Gogh, Tuval üzeri yağlıboya, 150×120 cm.
Merkür Galeri

Hedefte Residency Programları Var

  • BASE ve Kolekta’ın aynı zihinlerden çıkan iki başarılı proje olduğunu biliyoruz. Yakın gelecekte planladığınız farklı bir proje var mı?

Aslı Boduroğlu: Çok teşekkür ederiz. Akbank Sanat iş birliğiyle gerçekleştirdiğimiz ve Türkiye’nin farklı şehirlerindeki üniversite kampüslerinde değerli yeni medya sanatçılarının eserlerini sergilediğimiz Kampüste Dijital Sanat projemizin ikinci yılı pandemi nedeniyle ertelenmişti onu tekrar gerçekleştirebilmeyi umuyoruz. Ayrıca yakın zamanda duyuracağımız, Bursa’da tarihi bir mekânda bir sergi hazırlığı içindeyiz. Dijital sanatla ilgili farklı projelerimiz ve genç sanatçılarımızın için residency programları da var 2022’de gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz.

Ali Bilge, İdil Bilge, Aslı Boduroğlu
Previous Story

Arter’den Çevrimiçi Rehberli Turlar

Next Story

Sanatçılar İklim Değişikliği İçin Bir Arada

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights