Paşabahçe’nin ”Kayıp Hazineler” Koleksiyonu

/

1999’dan beri Osmanlı temalı koleksiyonlar çıkaran Paşabahçe Mağazaları, bu sene “Tarih-Kültür-Cam” Koleksiyonlarına ”Kayıp Hazineler’’ adlı 14. Koleksiyonunu ekledi ve Kasım ayı itibarıyla Paşabahçe Mağazaları’nda satışa sundu. ”Kayıp Hazineler” Koleksiyonu belli başlı kazılar sonucu yurt dışına götürülen tarihi eserlerimizden ilham alınarak oluşturuldu..

Kuşatma ve savaşlardan ele geçirilen çok sayıda Anadolu kökenli askeri araç gereçten biri olan ”Sefer Alınlık”, 17. yüzyıla ait tombak bir at alınlığından esinlenilerek tasarlandı. ”Sefer Alınlık” üzerindeki desenler, Los Angeles Sanat Müzesi’nde sergilenen 16. yüzyıl Osmanlı tombak at alınlığından ve Rusya Hermitage Müzesi’ndeki at alınlığının hatai ve floral bezemelerinden ilham alınarak yapıldı. 1907-1912 yılları arasında Büyükkale ve çevresinde yapılan kazılarda bulunan ve yurtdışına kaçırılan on binlerce Boğazköy çivi yazılı tabletlerden biri olan M.Ö. 2000 yılına ait ”Bronz Keçi Tableti”nden esinlenerek ”Hitit Keçisi” tasarlandı. Yapılan görüşmeler sonucunda, bu tarihi eser 2018 yılında Fransa’dan geri alındı ve yeniden ülkemize kazandırıldı. ”Nuh’un Gondolu” adlı ürün üzerindeki aslan, fil, çita, pars, yaban eşeği gibi çeşitli hayvan motifleri Nuh’un Gemisine alınan Anadolu’da yaşamış ve soyu tükenmiş hayvanları temsil ediyor.

İlginizi çekebilir:  Emre Hüner’den Elektroizolasyon Arter’de Başlıyor

Paşabahçe Mağazaları Genel Müdürü Esra Tokel ”Kayıp Hazineler Koleksiyonu aracılığıyla yurt dışına götürülen tarihi eserlerle ilgili farkındalık yaratmayı, geri alınmış eserlere ve kültür varlıklarına sahip çıkma konusunda da bilinci artırmayı hedefliyoruz” dedi.

Previous Story

Spela Videcnik Salt Galata’da

Next Story

Paris’te Çağdaş Türk Sanatı

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.