Amerika Birleşik Devletleri seçim sonuçlarının açıklanmasını beklediğimiz şu günlerde, son döneme baktığımızda “ABD seçimleri politika ve modayı birbirlerine hiç olmadığı kadar yakınlaştırdı” demek mümkün…
ABD’nin 2016 seçimlerinde güncel başkan Donald Trump seçimleri küçük bir farkla kazanmış, kazanmasının en büyük sebeplerinden biri olarak “çok sayıda insanın oy vermemesi” gösterilmişti. ABD’de seçimlerde halkın sandığa gitme oranı ortalama yüzde 54’te kalıyor. Bu duruma yol açan önemli nedenlerin başındaysa oy kullanmak için yapılması gereken kayıt geliyor.
İşte 2020 seçimlerinde de benzer bir sonuçla karşılaşmamak adına, sanatçılar ve pek çok ünlü isim seçime katılımı artırmak için harekete geçti…
Gece Elbisesiyle “Oy Ver”meye Çağırdı
Moda tasarımcısı Christiano Siriano’nun geçtiğimiz ay sunduğu bahar 2021 koleksiyonundan en ilgi çeken parça üzerinde “VOTE” (oy ver) yazan gece elbisesi oldu. Şarkıcı Lizzo ve aktris Julianne Moore’un aralarında yer aldığı ünlü isimlerin üzerinde görülen elbise, sosyal medyada büyük ses getirdi. Bir kesim elbiseye övgüler yağdırırken bir diğer grup ise moda ve politikanın karışmaması gerektiğine vurgu yaptı.
Mesajlar Her Zaman ‘Açık’ Olmak Zorunda Değil
Peki moda ve politika ‘karışmadan’ durabilir mi? Baskılı tişörtleri ile ünlenen İngiliz modacı Katherine Hamnett şunları söylemişti; “Bir mesaj vermek istiyorsanız bunu büyük harflerle bir tişörtün üzerine yazın.”
Bu alıntının etkisini bugün çeşitli mesajlar içeren, çok sayıda kıyafet tasarımında görüyoruz. “Oy ver” baskılı maskeler, tişörtler hatta kuyruklu abiye elbiseler giyen ünlüler de mesajı açıkça vermeni peşinde; ancak moda ile verilen mesajlar her zaman bu kadar açık olmak zorunda değil.
Aksesuar Seçimi Siyahi Kültüre Bir Referans
Giysilerini bir ‘mesaj’ için kullanan kadınlardan biri de ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Alexandria Ocasio-Cortez. “Z kuşağının favori siyasetçisi” olarak nitelendiren Cortez, ya da lakabıyla AOC, politikacı, aktivist ve eğitimci kimliklerinin yanı sıra akla ikonik kırmızı ruju ve halka küpeleriyle de geliyor.
Kadın hakları ve azınlıklara karşı yapılan ayrımcılıklara karşı çalışmaları ile bilinen Cortez’in bu tercihleri rastgele değil. Kullandığı kırmızı ruj, “kadınlığa” bir gönderme. Tutkunun ve dişiliğin rengi olarak görülen kırmızıya yeni bir anlam katıyor, o da güç. Kadınların dişiliğini kaybetmeden, maskülenleşmeden de güçlü olabileceğini gösteriyor. Favori aksesuarlarının başında gelen halka küpeleri ise tarih boyunca siyahi kadınların tercih ettiği bir takı. Bir zamanında “varoş”, “avam” gibi damgalar yiyen bu aksesuara ünlü aktivist yeni bir anlam kazandırma peşinde…
First Lady’nin Olay Olan “Umurumda Değil” Ceketi
ABD Başkanı Donald Trump’ın eşi, First Lady Melania Trump’ı da moda tercihleriyle mesaj vermeyi seçen isimler arasında göstermek mümkün. Trump, 2018’de #MeToo hareketi için herkesin siyah kıyafetler giydiği bir devlet kongresine baştan aşağı beyazlar içinde katılmış ve bu seçimiyle “Umrumda değil” mesajı vermişti.
Moda aracılığıyla kendini ifade ettiği bir başka gün ise ABD-Meksika sınırındaki göçmen çocukları ziyaret ettikleri tarih oldu. First Lady, mülteci kampını ziyaret için 39 dolarlık, sırtında baskı olan Zara marka bir parka tercih etmişti. Ceketin arkasında İngilizce “I Really Don’t Care, Do U?” (Gerçekten hiç umurumda değil, ya senin?) yazıyordu. Kıyafet tercihi nedeniyle eleştiri yağmuruna tutulurken, Trump’ın sözcüsü “sadece bir ceket, gizli bir mesaj barındırmıyor” demişti.
Her gün giymek için bir kıyafet seçiyoruz; bu bir spor takımı ya da çiçekli bir elbise olsa da günün sonunda kendimizi nasıl görmek istediğimize dair bir karar veriyoruz. Moda hayatımızın bu kadar içindeyken, politikadan uzak durması imkansız görünüyor…