İlke Kodal korona virüsü sebebiyle evlerimizde olduğumuz şu süreci oldukça yoğun geçirenlerden. Instagram ve diğer online platformlardan bale dersleri veren dansçı, profesyonellerin gelişimine destek olurken yüzlerce kişiyi de baleyle tanıştırıyor.
- Sizi özellikle sık sık gerçekleştirdiğiniz Instagram canlı yayınlarınızdan takip ediyoruz. Canlı yayın bale derslerinin hikayesini ve etkilerini sormak istiyorum öncelikle…
Bu süreci en sağlıklı şekilde atlatabilmek, birbirimize moral ve destek olabilmek için ‘homemade’ bale derslerine başlama kararı aldım. “Evlerimizde bale barımız yoksa duvar, sandalye, koltuk, tezgah kenarlarını kullanarak çalışabiliriz. 19-Mart itibarıyla saat 13:00’de canlı yayında her gün çalışmayı düşünüyorum” diyerek başladım. 39’uncu gün ve 36. dersimizi yaptık. Zeminde bale muşambası, duvarda da bale barım var artık… En başından beri destek olan, beni cesaretlendiren ve aynı zamanda çok daha geniş bir kesime ulaşmamı sağlayan; sayfalarında çalışmalarımı duyuran birbirinden değerli sanatçı arkadaşlarım var. Ve daha önce hiç tanışmadığım, içtenlikleri ve meraklarıyla beni daha da teşvik eden pek çok güzel insan var… Bir hafta tek başıma profesyoneller için uygun olan dersler paylaştım, sonra yurtiçi ve yurtdışından farklı arkadaşlarımla buluşmaya başladım ve bale duayenlerimizle de dersleri paylaşmaya devam ettim. Şu anda gelen talepler üzerine de farklı seviyelerde yetişkinler için yine farklı seviyelerde çocuklar için dersler hazırlıyorum. Haftada bir, mesela salı günü çocuklara yönelik; perşembe günleri de yetişkinlere uygun dersler oluyor. Cumartesi günüyse sürprizli ders 🙂 6-7 farklı arkadaşımla bölüşerek ders veriyoruz. Yani aslında seyircilerimizin sahnelerden tanıdığı pek çok arkadaşımla beraber dersleri paylaşıyor oluyorum.
- İstanbul Devlet Opera ve Balesi de resmi Instagram hesabından canlı yayın dersler paylaşıyor…
Haftada 2 gün de @operabaleistanbul Instagram hesabımızdan bale dersleri veriyorum. Yayının başında opera ya da orkestra sanatçılarımızdan biriyle açılış yapıyorum. 4-5 dakika kadar onlar söylerken/çalarken ısınıyoruz ve sonra derse geçiyoruz. Sonra kendi hesabım üzerinden bağlanıp konservatuar öğrencileriyle 15-20 dakikalık çalışmalar yapıyorum. Yani tüm hafta farklı dersler hazırlıyorum ve yeni müzikler seçiyorum. Bu hafta da 100. yılını kutladığımız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda da farklı çalışmalarla paylaştım.
- Neredeyse tüm vaktinizi alıyordur bu hazırlık süreci diye tahmin ediyorum…
Okuyoruz, izliyoruz, dinliyoruz… Derslere devam, sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. Zaman akıyor; durmuş gibi de olsa, sona erecektir. Yeniden sarılacağız birbirimize, şimdi biraz kendimize sarılma zamanı, sakince… Bizleri sanatımız, çabamız, aşkımız kurtarır. Sanatın iyileştirici ve birleştirici gücünü paylaşarak ülkemizin ve tüm dünyanın şifa bulmasını diliyorum.