Korona virüsü salgınını sebebiyle milyonlarca insan evlerinde karantina hayatı yaşarken pek çok sergi veya yayın online erişime açılıyor, konserler sosyal medya üzerinden canlı yayınlanıyor. Son olarak Milli Kütüphane de yıllardır dijital ortama aktardığı, koleksiyonundaki taş plakları çevrimiçi erişime sundu.
Koleksiyonunda yer alan 5 bin taş plağı dijital ses dosyasına dönüştürerek çevrimiçi erişime açan Milli Kütüphane, yaptığı açıklamada, “Bir süredir yenileme çalışmalarını yürütmekte olduğumuz web sayfamız yeni tasarımıyla yeniden siz değerli üyelerimizin hizmetindedir,” denildi.
Erişime açılan plakların en eskisi, 1928 yılına ait İngilizce iki şarkı içeren bir taş plak. Diğer taş plakların 1950’li ve 1960’lı yıllara ait.
Türk sanat müziği, Türk halk müziği, klasik müzik, tango, vals gibi müzik türlerinden oluşan taş plak koleksiyonunda, Türkçe şarkıların yanı sıra Rusça, İngilizce, Fransızca şarkılar da bulunuyor.
Koleksiyonda Zeki Müren, Safiye Ayla, Sadettin Kaynak, Münir Nurettin Selçuk, Yesari Asım Arsoy, Selahattin Pınar, Müzeyyen Senar, Hamiyet Yüceses gibi Türk müziğinin ünlü sanatçı ve bestekârlarına ait taş plaklar yer alıyor.
Bunun yanı sıra Bach, Beethoven, Brahms, Chopin, Lizst ve Mozart’ın aralarında bulunduğu dünyaca ünlü klasik müzik bestecilerinin eserleri ile Nate King Cole, Tony Martin’in aralarından bulunduğu sanatçıların taş plaklarına da kütüphaneden erişilebiliyor.
Milli Kütüphane’den yapılan açıklamada, “Genellikle satın alma yoluyla oluşturulan ve kendi alanında çok değerli bir koleksiyona sahip olan kütüphanemiz, bu değerli kültür ve sanat mirasını gelecek nesillere aktarabilmek ve çok narin bir yapıya sahip olmalarından dolayı kırılmalarını, çatlamalarını, tahribata uğramalarını engellemek amacıyla koleksiyonun tamamını dijital ortama aktarmıştır. Bu sayede plaklar yerine dijital kopyalar hizmete sunularak taş plaklar tamamen koruma altına alınmıştır. Koleksiyon zenginleştirme çalışmalarımız kapsamında arşivimize katacağımız yeni plaklar da dijital ortama atılarak en sağlıklı şekilde korunmaya devam edilecek ve siz değerli üyelerimizin hizmetine sunulacaktır,” denildi.
Taş plakların dijital kayıtlarına Milli Kütüphane’nin web sitesinden ulaşılıyor.